Hlavní obsah
Zdraví

Září, říjen, listopad, psychopat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Jak poměrně rychle a s přehledem zjistíte, že mluvíte nebo jednáte s psychopatem?

Článek

Žijeme ve zvláštním světě… V oblasti komunikace jsme to dotáhli tak daleko, že psycholog Robert Hare musel definovat psychopatii, abychom byli schopni porozumět projevům některých mimořádně charismatických jedinců, často vesele a bezstarostně působících na vrcholech společenské hierarchie.

Jak psychopatii, popřípadě psychopata odhalit? 15 let odborníci strávili snahou vytvořit nástroj, který by tuto úchylku spolehlivě detekoval. Jejich snaha vyvrcholila sestavením seznamu prvků psychopatického chování, který se dnes již standardně používá všude, kde je potřeba rozeznat psychopaty od běžné lidské entity.

Kupodivu se tento seznam nepoužívá ve sdělovacích prostředcích, přestože právě sem, speciálně do televize a do rozhlasu se psychopati hrnou ze všech stran. Žádné prokazatelné laboratorní testy na psychopatii, ani na narušenou osobnost nebo bipolární afektivní poruchu neexistují. Všechno se odehrává ve virtuálním, neviditelném prostoru lidské duše. Přesto ale každý jasně cítí, že se s některými lidmi prostě nelze dohodnout.

Je pozoruhodné, že neexistuje tarotová karta Psychopat, stejně jako se hra, zvaná dáma nadále jmenuje dáma a není to psychopatka a pokud hrajete šachy, tak víte, že nejdůležitější figury jsou král a královna a ne třeba psychopat a psychopatka. I když podle mého názoru se jedná o poměrně frekventovaný princip, obsažený v lidské psychice. Žolík v kartách asi zůstane žolíkem, přestože to může být pravý stoprocentní psychopat. Mají to prostě docela dobře vymyšlené.

Mnohé charakterové vlastnosti typických psychopatů jsou poměrně běžné, například vemlouvavost, šarm, rychlá ztráta zájmu, bezohlednost, bezcitnost, krutost, povrchnost, lhaní, promiskuita, sklon k podvodům a sklony k manipulaci s ostatními. Málem bych řekl, že se zde popisuje „profesionalita“, ale je zde ještě jeden dost důležitý znak - absence smyslu pro humor. S psychopatem se těžko společně upřímně zasmějete vtipu, protože humor zůstává u psychopatů nepochopen a stejně tak se s psychopatem těžko ukončuje rozhovor. Pořád potřebuje něco dodat nebo dovysvětlit.

Většina psychopatů nesnáší sms, fax, mail, protože se musí vyjádřit stručně a jasně písemně a nemůže používat divadelní způsob řeči, gestikulaci a nemůže působit tónem hlasu. Nemůže si tak snadno, jako při osobním jednání, hrát na autoritu. Psychopat není blázen, dobře cítí, že jeho argumenty, pokud jsou pouze napsané, nepůsobí tak průrazně jako argumenty, podpořené gesty a výrazem obličeje při osobním kontaktu. Proto se snaží o rozhovor, většinou mezi čtyřma očima a k výše uvedeným druhům komunikace (sms, fax, dopis, mail) se uchyluje pouze tehdy, když před někým uniká.

Psychologové přišli na 40 možných „přešlapů“ díky psychopatii, takže pokud zkoumaná osoba získá 26 „trestných“ bodů ze 40 možných, dá se označit jako psychopat. Pár bodů ještě nedělá z člověka psychopata. Více bodů z něho může udělat, jak jsem již naznačil, profesionála, ale pokud je někdo čistý psychopat, musí dosáhnout všech 40ti bodů. Pak už je to ovšem Pan Psychopat. Nebo Paní Psychopatka.

Stále si ale musíme uvědomovat, že psychopatie je protispolečenské chování. Přitom je ale snadné nechat se obalamutit chováním psychopata.

Jeden vězeň například tvrdil, že se hodně změnil, což měl být důvod ke zkrácení trestu, ale ti, co ho znali osobně a dlouho, věřili spíše tomu, že se nezměnil ani za mák. Psychopati tvoří 25 % vězňů a mají na svědomí polovinu trestných činů. Psychopat není člověk s omezenou inteligencí, dobře ví, co se smí a co ne, stejně tak velmi dobře ví, co dělá. Vykazuje nedostatečnou hloubku emocí a právě to může z celé řady psychopatů udělat nebezpečné zabijáky.

Psychopati se nedovedou vcítit do ostatních lidí. Buď se řídí zákony, aby neměli problémy nebo se chovají, jakoby se zákony zrovna na ně nevztahovaly. Jsou egoističtí a narcističtí. I když megalomany najdeme ve všech společenských třídách.

Zvláštní kategorií je psychopat v obleku, to je ten typ, kterému odpovídal Norman Gates z Amerického psycha. Úspěšný, ale bez citu.

Průmysloví psychopati a subkriminální psychopati ohrožují přírodu. Jak se stále říká, že bychom měli dbát na své životní prostředí - kdybychom to vzali skutečně vážně, museli bychom je dostat pod kontrolu nebo rovnou pozavírat.

Průmyslový psychopat stoupá po řebříčku, aby se stal magnátem. Může vybudovat velké impérium a přitom ublíží spoustě lidí.

Přesvědčiví psychopati napálí skoro každého.

Všichni se rodíme s mozkem, který se projevuje vědomím, ale nevíme, co to je, sáhnout si na horkou plotnu. Musíme se to naučit. Stejně tak se musíme naučit soucitu a empatii. Neříkám, že člověk by si měl v životě vyzkoušet všechno, jsou věci, které se dají zkusit jen jednou, jako třeba úspěšná sebevražda, ale čím více se nám podaří nashromáždit informací a zkušeností, tím větší cenu má náš život. Psychopati mají tuto možnost omezenou, podobně, jako kdyby někdo, kdo je hluchý jak pařez, organizoval koncerty vážné hudby.

Psychopat je výborný herec, dokáže číst v lidských tvářích a když mluví o sobě, neustále sleduje výraz a odpovědi naslouchajícího. Okamžitě změní způsob hovoru, jen aby zapůsobil a přesvědčil. Dokáže se v řeči komukoliv přizpůsobit, ale nedokáže se přizpůsobit společnosti. V Americe mají psychopati větší kouzlo. Kanadští psychopati jsou extrovertnější a podlézavější, dovedou se rychleji zalíbit.

Mnoho lidí věří v moc dobra a řekne si, určitě bylo s psychopatem špatně zacházeno v dětství, tak mu koupíme štěňátko a budeme na něho hodní a on se napraví, ale je to jen plýtvání časem. Něco u psychopatů nefunguje tak, jak má. Ať už je to porucha vrozená nebo získaná, psychopat je násilné monstrum.

Kdybyste byli vědci, odborníci na psychologii a psychiatrii a chtěli byste z normálního dítěte vychovat psychopata, tak neuspějete. Stejně jako, když budete chtít z psychopata vychovat statisticky normálního, středně zuřivého, empatického jedince. Psychopatie není ovlivňována prostředím, ani výchovou. Podívejte se na děti, které byly zneužívány a přesto se nezměnily v psychopatické osobnosti.

U psychopatů jde o něco dědičného, o kombinaci genů, která nefunguje správně. Ale neznamená to, že když je otec psychopat, tak i děti budou psychopati. Navíc děti nemůžeme diagnostikovat jako psychopaty, i když jsou narušené nebo komplikované. Psychopatie má s nejvyšší pravděpodobností svou příčinu ve špatné funkci mozku.

Ukázkovým psychopatem se může člověk stát po úrazu, třeba po ráně do hlavy, jako se to stalo i jednomu mému příbuznému, který se projevoval normálně až do bouračky na motorce a od té doby z něho byl 100% psychopat, se kterým se nedalo rozumně domluvit.

Současný výzkum je široký a údajně přináší možnost léčby psychopatů, kteří sice tvoří menšinu populace, ale působí obrovské škody.

Ještě ale bohužel neexistují léky, snižující riziko, které psychopati pro společnost představují. Jedno etické pravidlo říká, že nemáme právo měnit psychiku člověka, nicméně druhý pohled říká, že díky psychopatům máme takové problémy, že boj proti nim nepředstavuje žádné porušení demokratických práv psychopatů, ale projev pudu sebezáchovy všech ostatních. Ve žhavé praxi se samozřejmě může psychopatie kombinovat s bipolární poruchou a s poměrně vysokým IQ, což jsou vražedné kombinace. Podle mého odhadu se psychopati mohou dostat i na vedoucí místa výzkumu psychopatie, stejně jako afektivních poruch. Má vůbec cenu to domýšlet až do hořkého konce?

Nejjednodušší metoda, jak poznat psychopata – v jakékoliv skupině lidí se psychopat stane nápadným a viditelným jako ten, kdo začne vymýšlet pravidla pro ostatní, stejně jako sankce za nedodržování těchto pravidel. Zkuste o tom chvilku přemýšlet, řekl bych, že se během několika minut začnete usmívat. Pokud tedy nejste sami psychopati.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz