Hlavní obsah
Knihy a literatura

Dallas 63 - kniha je lepší jak seriál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by Sketchepedia on Freepik

Když jsem poprvé uchopil do rukou knihu Dallas 63 od Stephena Kinga, nemohl jsem se zbavit pocitu, že jsem se právě stal majitelem časového stroje.

Článek

A ne ledajakého stroje – tenhle mě měl vzít zpátky do doby, kdy byl JFK stále v Bílém domě, Beatles zpívali o broucích (a ne o chroustech) a kdy jsem se musel více bát kubánských raket než účtu za Netflix. Ale co jsem našel na stránkách této knihy? Závratný, fascinující a zároveň jemně absurdní svět, který může vytvořit jenom King.

Jake Epping, hlavní hrdina našeho příběhu, je středoškolský učitel, který objeví průchod do minulosti ve skladu místního bistra. Ano, čtete správně – ne v tajné laboratoři, ne v podzemním bunkru, ale v bistru. King nám tímto originálním způsobem ukazuje, že i v těch nejobyčejnějších místech můžeme najít neobyčejné zážitky. Možná bych se měl podívat do skříně svého oblíbeného kavárny, jestli tam nenajdu nějaký portál.

Ale zpět k Jakeovi. Naším hrdinou je pověřen úkolem zabránit atentátu na prezidenta Kennedyho. Jednoduché, že? Stačí se vrátit do minulosti, zmařit plány Lee Harveyho Oswalda a hurá zpět do současnosti na pizzu. Jenže kdyby to bylo tak jednoduché, nenapsal by o tom King román o délce přes 800 stran.

Jedna z největších sil Dallasu 63 je Kingův um v detailním popisu prostředí a doby. King vyniká v tom, jak dokáže čtenáře přenést zpět do roku 1960. Můžete skoro cítit vůni starých aut, slyšet Elvise v rádiu a zažít tu lehce paranoidní atmosféru studené války. Kdyby mi někdo řekl, že King má doma stroj času, kterým se vrací na průzkum minulosti, asi bych mu uvěřil.

Jakeova cesta není jen o zastavení atentátu. Je to i příběh o lásce, ztrátě a tom, jak moc může být minulost odolná vůči změnám. Jake se totiž zamiluje do Sadie, krásné knihovnice, která se stává jeho spojencem i důvodem k tomu, proč zůstat v minulosti. Jejich vztah je jednou z nejsilnějších stránek knihy a zároveň i důvodem, proč si budete chtít nechat krabici kapesníků poblíž.

Samozřejmě, že se objeví i typický Kingův hororový prvek. Ačkoliv je příběh primárně sci-fi a historická fikce, najdete zde i temné momenty, které připomenou, že jste stále v Kingově světě. A věřte mi, když řeknu, že vás některé pasáže mohou strašit v noci. Kdo by čekal, že i minulost může být tak děsivá?

Jedním z nejzábavnějších aspektů knihy je, jak se Jake musí vypořádat s každodenními problémy v minulosti. King si užívá, jak moderní člověk, zvyklý na internet a chytré telefony, bojuje s nedostatkem technologie. Jakmile si Jake musí například najít informace o Oswaldovi bez Googlu, uvědomíte si, jak jsme dneska rozmazlení.

Dallas 63 je fascinující, napínavé a místy i dojemné čtení, které vás nenechá chladnými. King dokazuje, že i když je mistrem hororu, umí skvěle vyprávět i příběhy plné lásky a naděje. A pokud vám to nestačí, pak vězte, že i cesta do minulosti může být plná humoru a nečekaných zvratů. Kingův Dallas 63 je literární jízda, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Takže, kde mám ten burger? Možná mě čeká moje vlastní cesta do minulosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz