Hlavní obsah
Knihy a literatura

„Jako zabít ptáčka“ od Harper Lee

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by pch.vector on Freepik

´Rádi bychom dnes měli na talíři něco lehčího,´ řekl jsem si a sáhl po knize, která už roky plíživě čekala na mé poličce. „Jako zabít ptáčka“ od Harper Lee.

Článek

Musím se přiznat, že jsem trochu váhal. Ne, protože bych snad měl něco proti literárním klasikám, ale spíš proto, že název mě vždycky mírně děsil. Zabíjení ptáčků? Co přijde dál, "Jak uvařit vlastní mazlíčky"?

Harper Lee nám však nabídla něco, co není jen jednoduchá četba pro dlouhé zimní večery. Je to příběh, který vás vezme za ruku a provede vás místy, kde je spravedlnost stejně vzácná jako dobré wifi připojení na českém venkově. Přeneseme se do Maycombu, malého městečka v Alabamě, kde děti běhají bosé a společenské normy jsou pevně zakořeněny. Průvodcem nám bude malá Scout Finchová, holčička s drzým jazýčkem a srdcem na správném místě.

Scout a její starší bratr Jem jsou děti Attica Finche, advokáta, který má v sobě tolik morální integrity, že by mohl být předlohou pro novodobého superhrdinu. Atticus je pověřen obhajobou černocha Toma Robinsona, který je obviněn z toho, že znásilnil bílou ženu. Už tady začínáme tušit, že tohle nebude lehké čtení. Mějte po ruce kapesníky, protože budete potřebovat utírat slzy i pot.

Než se však dostaneme k soudnímu dramatu, Lee nás vtáhne do světa, kde dětství znamená dobrodružství a objevování. Scout, Jem a jejich přítel Dill jsou posedlí záhadným sousedem Boo Radleym, který se stal místní legendou. Jako děti jsme všichni měli nějakou tu strašidelnou historku o sousedovi, který nikdy nevycházel z domu, že? Já si vzpomínám na paní Kolářovou z přízemí, která měla víc koček než zdravého rozumu.

Harper Lee umí skvěle zachytit dětskou nevinnost a zároveň nám jemně připomíná, jak rychle může být tato nevinnost ztracena tváří v tvář nespravedlnosti a předsudkům. Scout je chytrá, zvídavá a často vtipná, ale také zranitelná. Její pohled na svět, který se snaží pochopit složité dospělé problémy, je dojemný a osvěžující.

Když se pak příběh dostane k samotnému soudnímu procesu, je to jako jízda na horské dráze. Atticus Finch je ztělesněním klidu a rozvahy, což je potřeba, protože atmosféra v soudní síni je napjatá jak struny kytary před rockovým koncertem. Lee brilantně vykresluje nespravedlnost a rasismus, které pronikají do každého kouta maloměstského života. Tom Robinson je nevinný, to víme my, ví to Atticus a ví to i každý čtenář. Ale jak víme, pravda a spravedlnost nejsou vždy na stejné straně.

Lee však nejde jen o soudní drama. Ukazuje nám, jak rasismus a předsudky ovlivňují všechny úrovně společnosti, od dětí až po dospělé. Vztahy mezi postavami jsou vykresleny s jemností a hloubkou a každá postava přináší do příběhu něco jedinečného. Zejména Calpurnia, Finchova domácí pomocnice, která je pro Scout a Jema něco jako druhá matka, a její perspektiva nám ukazuje, jak komplexní je otázka rasových vztahů i uvnitř jednoho domova.

A pak je tu Boo Radley, tajemný soused, který se nakonec ukáže být někým úplně jiným, než si děti představovaly. Je to připomínka, že strach často pramení z neznalosti a že lidé mohou být mnohem složitější, než jak se na první pohled zdají. Boo je vlastně takový literární ekvivalent toho podivného týpka, který sedí na konci baru a vypadá, že by vás mohl sníst k večeři, ale když se s ním dáte do řeči, zjistíte, že je to milovník koček a zahradničení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz