Hlavní obsah
Počítače a elektronika

V českých domácnostech jsou milióny nepotřebných mobilů, každou vteřinu se přitom prodá 50 nových

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Remobil z.s.

Věže z mobilů

Věděli jste, že se na celé planetě už prodalo okolo 30 miliard mobilních telefonů? Uvědomujeme si dopady těžby a výroby mobilů na životní prostředí?

Článek

Pokud bychom uvažovali, že jeden mobil má průměrnou hmotnost 100 gramů, pak takové množství mobilů představuje hmotnostní ekvivalent 300 Eiffelových věží. Je až neuvěřitelné, že se globálně prodá každou vteřinu asi 50 mobilních telefonů. Přitom výroba mobilů je materiálově a energeticky extrémně náročná. Spolek REMOBIL, z. s. se už šestým rokem snaží zmírňovat dopady výroby a spotřeby mobilních telefonů na naše životní prostředí.

Z reprezentativního průzkumu, který proběhl na konci roku 2020 mezi obyvateli hlavního města Prahy vyplývá, že počet odložených a nepotřebných mobilů v rámci pražských domácností je celkem 1,4 milióny kusů, v celé ČR pak okolo 12 miliónů kusů. Tento fakt představuje skrytou, ale významnou environmentální zátěž.

Mobil v sobě skrývá více než polovinu prvků periodické soustavy

Elektroodpad je nejen nejrychleji rostoucím druhem lidského odpadu, ale také nejvíce heterogenním odpadem. Pokud se podíváme na periodickou soustavu prvků, pak v naší přírodě existuje asi 100 stálých prvků. Mobilní telefon obsahuje více než 50 prvků. 63 prvků včetně téměř neznámých jako je neodym, praseodym, lanthan, europium, gadolinium nebo dysprosium, pak obsahuje moderní elektronické zařízení jako je smartphone. Většinu jmenovaných méně známých prvků obsahují odpadní smartphony ve stopovém množství a žádný z těchto kovů neumíme zatím průmyslově recyklovat. V rámci současných recyklačních technologií umí lidstvo zpětně získávat v průmyslovém měřítku z elektronického odpadu vedle běžných kovů, jako je železo nebo hliník, také hodnotnější kovy, jako je například zlato, palladium, stříbro, měď, nikl, olovo, antimon nebo cín.

Skryté dopady mobilů na životní prostředí

Mobilní telefon je velmi malé a specifické zařízení, do kterého byla vtělena obrovská energie. Tato energie byla spotřebována zejména ve fázi výroby integrovaných obvodů a čipů. REMOBIL se tuto energii snaží zachytit a opět ji využít – jednotlivé komponenty z odevzdaných mobilů využívá jako náhradní díly. Jak ukazuje graf níže, tzv. embodied energy čili vtělená energie je v rámci materiálů v mobilu schovaná v první řadě v elektronickém křemíku, tedy v čipech. A v současné době neznáme jiný způsob, než je opětovné použití, jak zužitkovat tuto velkou energii. V případě recyklace totiž elektronický křemík skončí v hutní strusce a v lepším případě jako součást stavebního materiálu, na který se občas hutní struska využívá.

Foto: Remobil z.s.

Pozn.: Vtělená energie je přepočítána na množství materiálu, které se nachází v mobilních telefonech. Tedy např. elektronického křemíku je v mobilu několik gramů, v případě plastů je to několik desítek gramů a v případě zlata jen několik miligramů (20-30 mg).

Šíříme osvětu mezi občany

Největšími osvětovými kampaněmi organizovanými projektem Remobil se stali kampaně 100 gramů pro přírodu a Recykluj mobil zaměřené na spotřebitele. Kampaně jsou založeny na myšlence, že pokud lidé pošlou 100 g (průměrná váha mobilu) k recyklaci, ušetří přírodě 100 kg materiálu, který se spotřebuje při výrobě nového mobilu. Cílem kampaní je informovat co nejvíce lidí o problematice starých a nepotřebných mobilních telefonů a zároveň těmto lidem umožnit co nejjednodušší cestu, jak tyto mobily předat k recyklaci.

Program sběru nepotřebných mobilů pro firmy a instituce

Asi nejlépe odzkoušeným modelem v rámci projektu REMOBIL je zapojení firem a institucí do sběru nepotřebných mobilů. Do sběrného programu se dosud zapojilo již více než 1 200 subjektů. Systém firemního sběru nepotřebných mobilů je založen na jednoduchém principu. Firma informuje své zaměstnance o možnosti odložit nepotřebný mobil do kartonové krabice nebo poskytnutého sběrného boxu. Zhruba po 3 týdnech REMOBIL sesbírané mobily sveze. Následně mobily vytřídí na mobily využitelné na náhradní díly a na opravy, nevyužitelné mobily předá zpracovateli oprávněnému k nakládání s odpady k recyklaci. Největším přínosem takového postupu je, že každý odevzdaný mobil dostane ještě šanci na opravu a další využití, čímž jsou znovu využity i výše zmíněné nerecyklovatelné kovy a vzácné kovy a dochází tak k významné úspoře našeho životního prostředí.

Prodloužení životnosti smartphonů se vyplatí

Význam opětovného použití potvrdila také studie švýcarských vědců z roku 2021, která srovnávala environmentální dopady prodloužení životnosti pěti různých elektrospotřebičů: pračky, chladničky, televizoru, notebooku a smartphonu. Výsledky ukázaly, že z hlediska snížení negativních dopadů na životní prostředí je třeba prodloužit životnost zejména u smartphonů, a to bez ohledu na jejich stáří, jelikož dominantní dopad na životní prostředí těchto výrobků je ve fázi výroby. Zatímco úsporná lednička má roční spotřebu asi 150 kWh, roční spotřeba elektrické energie chytrého telefonu je 4 kWh. Tedy u ledničky může být naopak environmentálně přínosné životnost neprodlužovat, a naopak koupit novou a úspornější.

Sběr mobilů v Zoo Praha

Těžba vzácných kovů, jako jsou niob a tantal, které se používají k výrobě mobilních telefonů, je z velké části příčinou odlesňování a degradace životního prostředí na řadě míst Afriky, mimo jiné i v oblastech výskytu goril nížinných. Zoo Praha se od roku 2010 podílí na projektu sběru a recyklace vysloužilých mobilních zařízení, čímž pomáhá snižovat potřebu jejich těžby ve střední Africe, domově goril a dalších vzácných druhů zvířat. Remobil se stal od 1. 1. 2023 novým partnerem sběru mobilů v Zoo Praha. Pokud přineste do Zoo Praha svůj starý mobilní telefon nebo tablet a vhodíte ho do sběrné nádoby umístěné u každého vchodu do zoo, získáte za odměnu speciální samolepku „Pomáhám ohroženým gorilám“ a v případě, že donesete alespoň 10 vysloužilých zařízení, získáte od Zoo Praha jako poděkování speciální button. Navíc, za každý vybraný mobilní telefon či tablet získá Zoo Praha od REMOBILU částku 10 Kč. Prostředky putují na sbírkové konto „Pomáháme jim přežít“. Z něho jsou pak financovány projekty ochrany goril přímo v místě jejich přirozeného výskytu.

Výsledky sběru

Za dobu svého trvání REMOBIL sebral a zrecykloval více než 60 tisíc nepotřebných mobilů a tím došlo k úspoře asi 158 tun skleníkových plynů nebo 2,2 miliónů litrů vody. Jelikož REMOBIL z každého sebraného mobilu přispívá 10 Kč na charitativní účely, pak bylo možné finančně významně podpořit organizace, jako je Jedličkův ústav, mobilní hospic Ondrášek nebo Člověk v tísni.

www.remobil.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz