Hlavní obsah
Jídlo a pití

Fermentované potraviny: Tajemství zdravého zažívání a dlouhověkosti odhaleno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: The Matter of Food - Unsplash.com

Fermentace je jednou z nejstarších technik, jak efektivně uchovávat potraviny, kterou znali již naši předci. Ti si byli také vědomi toho, že fermentované potraviny mají blahodárný vliv na naše zdraví, a proto je pravidelně zařazovali do jídelníčku.

Článek

Jedná se o metodu, během které mikroorganismy, jako jsou bakterie a kvasinky, přeměňují organické látky v potravinách na jednodušší látky, čímž dochází ke zlepšení jejich chuti, vylepšení nutriční hodnoty a k prodloužení trvalosti potravin. V posledních letech zažívají právě fermentované potraviny obrovský návrat, jelikož si lidé znovu uvědomili jejich blahodárné účinky.

Klíč k pevnému zdraví

Pokud chcete být zdraví, udržujte zdravá zejména svá střeva. Střevní mikrobiom totiž hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcí, od trávení přes imunitu až po psychické zdraví. A právě k udržení si správné střední mikroflory napomáhají fermentované potraviny jako jsou například jogurty, kefír, kysané zelí nebo kimči, které jsou plné prospěšných bakterií. Pravidelná konzumace těchto potravin přispívá k lepšímu trávení, snížení zánětů v těle, posílení imunit i k celkovému zlepšení nálady.

Zázrak jménem fermentované potraviny

Co se ale pod pojmem „fermentované potraviny“ přesně skrývá? I ve vaší každodenní stravě určitě najdete jogurty nebo kefíry, které jsou bohaté zejména na probiotika, která podporují nejen zdraví střev, ale i vaši celkovou imunitu. Pravidelná konzumace mléčných výrobků pomáhá při problémech s nadýmáním a zácpou a přispívá k lepšímu vstřebávání živin. V české kuchyni v mnoha pokrmech hraje velmi důležitou roli kysané zelí, které se také považuje za fermentovanou zeleninu. Je plné vlákniny a vitamínů, zejména vitamínu C, a výrazně podporuje celý imunitní systém. V posledních letech zaznamenali, zejména milovníci asijské kuchyně, pokrm s názvem kimči, který se rázem stal velice populární. Jedná se o jídlo původně z Koreje z kvašené zeleniny, které je plné probiotik a vitamínů A, B a C. Jeho pravidelná konzumace také napomáhá trávení a posilování imunitního systému. Vegetariáni a vegani pak dobře znají náhražky masa v podobě tempehu a miso pasty. Jsou to fermentované sójové produkty bohaté na bílkoviny a probiotika. Oblíbenými variantami se stává i kvašená řepa nebo mrkev.

Foto: Anshu A - Unsplash.com

Jak začít s elixírem zdraví

Fermentovaná zelenina je jeden z nejlepších způsobů, jak do svého jídelníčku zařadit více vitamínů, antioxidantů a probiotik. Pokud se pro tyto potraviny rozhodnete, nemusíte vůbec měnit svůj jídelníček, stačí postupně do své stravy zařazovat malé porce fermentovaných potravin. Přidejte například lžíci kysaného zelí k obědu, připravte si sendvič s plátkem tempehu nebo k večeři ochutnejte kimči. Důležité je však poslouchat své tělo. Někteří mají totiž citlivější trávení a na fermentované potraviny si musí začít zvykat postupně.

Snadná příprava fermentované zeleniny

Pokud tomuto zázračnému elixíru propadnete i vy, zkuste si jej připravit sami doma. Začněte s něčím jednoduchým jako je kvašená zelenina. Stačit vám k tomu bude kvalitní zelenina, čistá nádoba a sůl. Připravte si:

  • 1 kg zeleniny
  • 20 g soli
  • 2 stroužky česneku (volitelné)

Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky nebo ji nastrouhejte. Vložte do mísy a důkladně promíchejte se solí, případně s rozmačkanými stroužky česneku a kořením, které máte rádi. Vhodný je například bobkový list, kmín a pepř. Směs nechejte odstát 15 minut a vymačkejte ze zeleniny přebytečnou vodu. Takto připravenou zeleninu napěchujte do čistých sklenic, zelenina by měla být ponořená ve vlastní šťávě. Zatěšte ji například talířkem a nechejte kvasit při pokojové teplotě asi 10 dní.

Fermentované potraviny vám pomohou udržet si zdraví, zlepšit trávení a posílit imunitu. Ať už si vyberete jogurt nebo vyzkoušíte kimči, chybu rozhodně neuděláte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz