Hlavní obsah
Zdraví

Krevní tlak: proč je tak důležitý pro naše zdraví a jak ho správně měřit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gadini z Pixabay.com

Krevní tlak je klíčovým ukazatelem zdraví, přestože je často podceňován. Je důležité pravidelně měřit tlak, protože extrémní hodnoty, ať už nízké nebo vysoké, mohou mít vážné zdravotní důsledky. Sledování tlaku je tedy zásadní pro naše zdraví.

Článek

Co je to krevní tlak

Krevní tlak je síla, kterou krev působí na stěny tepen při svém pohybu v těle. Díky tomu je jedním z hlavních ukazatelů kardiovaskulárního zdraví. Při měření tlaku se vám na přístroji objeví dvě hodnoty, systolický a diastolický tlak. Hodnoty normálního krevního tlaku se pohybují okolo 120 mmHg/80 mmHg.

  • Systolický tlak je to vyšší číslo, které představuje tlak v tepnách, když zrovna vaše srdce pumpuje krev do oběhu.
  • Diastolický tlak je nižší číslo, které ukazuje tlak ve chvílích, kdy srdce mezi jednotlivými tepy odpočívá.
Foto: Bru-nO z Pixabay.com

Jak krevní tlak správně změřit

Hodnotu krevního tlaku vám naměří váš ošetřující lékař, zvládnete to ale i vy v pohodlí svého domova. Potřebovat k tomu budete vhodný měřící přístroj, tonometr. Správný výběr nepodceňte, jelikož chybné měření může vést k mylným závěrům a zbytečným obavám. Na trhu jsou dnes k dostání různé druhy tonometrů, mechanické i digitální, které jsou uživatelsky přívětivější. Před samotným měřením se snažte být co nejvíce v klidu, nervozita a strach se totiž ukáže i na výsledku krevního tlaku. Mnoho lidí má z lékařů obavy a často mají v ordinaci vyšší tlak než v klidu domova. Měření neprovádějte po fyzické aktivitě nebo po jídle. Sedněte si do pohodlné pozice a alespoň 5 minut relaxujte a v klidu dýchejte. Poté si sedněte rovně s nohama na zemi a zády se opírejte o opěradlo židle. Paži, na které budete tlak měřit položte na stůl ve výšce srdce. Poté upevněte tonometr a zapněte měření, v klidu dýchejte. Měření opakujte dvakrát až třikrát po sobě s krátkými přestávkami pro přesné výsledky. Pokud máte s krevním tlakem problémy, výsledky si zapisujte a veďte si statistiku.

Vysoký krevní tlak

Pokud naměříte hodnoty vyšší než 120 mmHg/80 mmHg, mluvíme již o zvýšeném a vysokém krevním tlaku. Vysokému tlaku se odborně říká hypertenze, laicky „tichý zabiják“, jelikož u něj nutně nemusíme pociťovat nějaké příznaky. Pro naše zdraví je velice nebezpečný, jelikož způsobuje řadu zdravotních komplikací, mezi které patří například:

  • srdeční infarkt
  • mrtvice
  • selhání ledvin
  • oční vady

Hypertenze může být dědičná, ale zároveň si ji můžeme způsobit sami špatnou stravou, stresem a nedostatkem pohybu. Pokud přijímáte vyšší množství alkoholu, tuků a soli, máte nadváhu a sedavé zaměstnání, zamyslete se nad tím, zda není nejvyšší čas zaměřit se na zdravý životní styl.

Nízký krevní tlak

Naopak hodnoty nižší než 120 mmHg/80 mmHg jsou považovány za nízký krevní tlak neboli hypotenzi, která není tak nebezpečná pro náš organismus. I hypotenze ale může představovat zdravotní rizika v podobě:

  • únavy
  • závratí a mdlob
  • nevolností
  • rozmazaného vidění
  • nedostatečného prokrvení vnitřních orgánů

Hypotenze může být také dědičná nebo způsobená například nedostatkem tekutin, hormonálními problémy, těhotenstvím nebo kardiovaskulárními problémy.

Foto: jan_photo z Pixabay.com

Jak si udržet zdravý krevní tlak

Nejlepším lékem na to, jak si udržet správnou hladinu krevního tlaku, je samozřejmě prevence, která je v tomto případě spojena se zdravým životním stylem. Zaměřte se tedy na zdravou stravu plnou vitamínů, minerálů, bílkovin a konzumuje potraviny, které obsahují draslík, který přispívá ke zdraví srdce. Snižte příjem soli, pijte dostatek tekutin a věnujte se pravidelným fyzickým aktivitám, které posilují srdce. Snažte se také odbourat stres, věnujte se relaxaci a pravidelně navštěvujte svého ošetřujícího lékaře, který vám pomůže odhalit potenciální problémy dříve, než se stanou vážnými.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Měření krevního tlaku

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz