Hlavní obsah
Zdraví

Návaly horka u žen: Jak porozumět příčinám a najít efektivní způsoby úlevy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: summerstock z Pixabay.com

Máte pocit, jako kdybyste se najednou ocitly v horkém pekle? Návaly horka jsou u žen jedním z mnoha symptomů, které během svého života zažívají. Jaké jsou ty nejčastější příčiny návalů horka a jak se s nimi vypořádat?

Článek

Co se děje s naším tělem během menopauzy

Nejčastější příčinou návalů horka je menopauza, lidově přechod. Menopauza je přirozený biologický proces ženy, který nastává obvykle po 50. roku života a označuje konec menstruace a plodného období ženy. Během menopauzy pak v těle dochází k hormonálním změnám, které vyvolávají řadu nepříjemných pocitů. Hlavním důvodem je náhlý pokles ženských pohlavních hormonů estrogenů, které hrají důležitou roli při termoregulaci těla a udržování jeho ideální teploty. Pokud se hladina sníží, dojde k návalu, který obvykle začíná jako intenzivní pocit horka v oblasti hlavy a krku a šíří se do zbytku těla. Tyto návaly jsou často spojené s červenáním pleti, pocením, bušením srdce, nervozitou nebo i úzkostí. Někdy návaly trvají pár sekund, jindy i několik minut.

Další příčiny návalů horka

S těmito nepříjemnými pocity se ženy mohou setkat i dříve než právě v období menopauzy. Hormonální nerovnováhu mohou pociťovat i během pravidelného menstruačního cyklu, v těhotenství nebo při užívání hormonální antikoncepce. Všechny tyto procesy v ženském těle ovlivňují hladinu hormonů a mohou vyvolávat pocity horka. Dalším faktorem může být stres, který má také vliv na naši tělesnou teplotu či některé zdravotní problémy jako jsou nejčastěji obtíže se štítnou žlázou, které také způsobují návaly horka. Nezapomeňme, že i drobnosti, jako je pikantní jídlo nebo alkohol zvyšují tělesnou teplotu a způsobují tyto nepříjemné pocity.

Foto: WFranz z Pixabay.com

Všemocné bylinky

Náhlé návaly horka jsou velmi nepříjemné a dokážou ženy potrápit. Existuje však několik způsobů, jak alespoň trochu tyto návaly zmírnit. Mnoho žen sází na bylinky a přírodní doplňky stravy. Při menopauze se doporučuje například čaj z červeného jetele a extrakty z anděliky lékařské. Návaly horka a pocení pomáhá zmírňovat šalvěj lékařská, ibišek snižuje krevní tlak, heřmánek pomáhá s úzkostí a nespavostí a kostival lékařský má protizánětlivé účinky, které mohou pomoci při bolestech kloubů a svalů v období menopauzy. V lékárnách jsou k prodeji již hotové bylinné směsi či kapky, které jsou určené přímo pro ženy v období menopauzy.

Jak se vypořádat s návaly horka

Zkuste také upravit svou stravu a vynechejte pikantní a kořeněná jídla, alkohol a kofein. Místo nich zahrňte do svého jídelníčku čerstvé ovoce, zeleninu a pijte dostatek čisté vody. Udržení správné tělesné teploty a snížení stresu vám umožní také pravidelné cvičení. Najděte si takový pohyb, který vám bude vyhovovat a bude vás bavit. Vhodná je například jóga či strečink. Úlevu vám dopřejí také ventilátory, klimatizace a chladnější prostředí. Pokud jsou však obtíže nepříjemné, může ženám v období menopauzy pomoci i hormonální terapie, která pomáhá zmírňovat vedlejší symptomy. V tomto případě je ale nutná konzultace s lékařem, jelikož tato terapie nemusí být vhodná pro každou ženu.

Návaly horka jsou nepříjemným, ale přirozeným symptomem, který provází život každé ženy. Nezapomínejte na to, že každá žena je jiná a to, co u jedné funguje, nemusí fungovat u druhé. Pomocí správného životního stylu ale můžete zmírnit nepříjemné pocity a návaly horka. V případě větších obtíží, vyhledejte odbornou lékařskou pomoc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz