Hlavní obsah
Zdraví

Problémy se srdcem: Jak rozpoznat varovné signály a předcházet vážným zdravotním rizikům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: congerdesign z Pixabay.com

Srdce je jedním z našich nejdůležitějších orgánů. Bohužel existuje mnoho nemocí a problémů se srdcem, které mohou mít vážné následky. Jaké jsou ty nejčastější problémy a jak jim můžeme předcházet?

Článek

Proč dochází k srdečním onemocněním

Srdeční onemocnění jsou vlastně výsledkem genetických, ale i životních faktorů. Něco dokážeme ovlivnit správnou životosprávou a pohybem, něco je bohužel vrozené. Právě genetické predispozice hrají poměrně významnou roli v riziku vzniku srdečních onemocnění. Pokud někdo z vaší rodiny má problémy se srdcem, je zde možnost, že je zdědíte i vy. Druhým faktorem je samozřejmě nezdravý životní styl, špatné stravování, kouření, nedostatek pohybu, nadměrná konzumace alkoholu apod. Zdraví srdce ale také velmi negativně ovlivňuje i chronický stres, vysoký krevní tlak a cholesterol, cukrovka a obezita. Riziko onemocnění se pak samozřejmě zvyšuje i s věkem. Udává se, že vyšší riziko onemocnění je u mužů. U žen po menopauze se však riziko přibližuje mužům.

Nejčastější problémy se srdcem

Asi tím nejznámějším problémem je infarkt nebo selhání srdce, což je stav kdy srdce není schopné efektivně pumpovat krev, což vede k problémům s dýcháním. Časté je také koronární onemocnění srdce neboli zúžení tepen, které vedou k srdci a zásobují ho. Pokud se tepny zúží natolik, že již nejsou schopné srdce zásobovat, dochází k infarktu či celkovému selhání srdce. Nepravidelný srdeční rytmus je označován jako arytmie, kardiomyopatie je zase onemocnění srdečního svalu, který není schopen krev rozvádět dále do těla. Velmi častá je také tachykardie neboli zrychlený srdeční tep. Tento stav může způsobit závratě, dušnost nebo dokonce mdloby. Srdce při tachykardii bije rychleji než obvykle, uvádí se více jak 100 tepů za minutu u dospělého člověka. Tento stav může být způsoben onemocněním srdce, ale také stresem, fyzickou námahou, hormonálními změnami či nadmírou alkoholu nebo kofeinu.

Foto: stevepb z Pixabay.com

Prevence onemocnění

Aby vaše srdce bylo silné a zdravé, zaměřte se na prevenci, která je ukrytá v zdravém životním stylu. Vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály, bílkoviny a zdravé tuky pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění. Vyvarujte se tučným potravinám, soli, cukru a alkoholu. Obezita je totiž nejčastějším rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění. Stejně tak nebezpečné je pro srdce i kouření. Naopak se věnujte nějakému sportu. Fyzická aktivita jako je chůze, běh, plavání nebo cyklistika pomáhá posílit srdce a zlepšuje krevní oběh. K vysokému krevnímu tlaku a jiným srdečním onemocněním přispívá také nadměrný stres. Zkuste do svého týdenního programu zařadit něco, co vám stres odbourá. Může se jednat o jógu, meditaci, ale i čas strávený s přáteli nebo rodinou.

Přírodní léčiva

Do své prevence můžete zahrnut i potraviny, které přispívají ke zdraví srdce a cév. Některé bylinky totiž mohou snížit riziko srdečních onemocnění. Patří mezi ně například hloh, bylina, která je již tradičně používána k podpoře zdraví srdce a ke zlepšení krevního oběhu. Krevní tlak a hladinu cholesterolu snižuje i česnek. Kurkuma, která obsahuje kurkumin má protizánětlivé účinky a pomáhá chránit srdce. Dobré jsou i Omega 3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách nebo i lněném semínku.

Péče o zdraví srdce je naprosto nezbytná pro dlouhý a kvalitní život bez onemocnění. Dodržujte tedy zdravý životní styl a nezapomínejte na pravidelné lékařské prohlídky, aby bilo vaše srdce silně a pravidelně po celý váš život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz