Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ach, ta dovolená!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Žák, Proudem času vhod i nevhod

Jedni pro svou dovolenou využili týden s dvěma státními svátky, druzí se na ni teprve chystají. A cestovky lákají na ohromující dovolené. Je však otázka, co je pro koho ideál a kde si více odpočine…

Článek

„Nemám čas.“„Spěchám.“„Mám frmol.“„Nestíhám.“, „Nedávám to.“ Slova, která slýcháváme a možná i vyslovujeme tak často. Ve skutečnosti, na co chceme, čas si najdeme vždycky. Je to věc priorit. Ale budiž! Slovy básníka Jana Skácela „hoří léto“ a neblahý pocit kvapíku můžeme uzdravit řádnou dovolenou. Není to zadarmo, ale dovolená je prostě dovolená!

Znáte ten pocit před ní: doma již to nebylo k vydržení. To horko, takový stereotyp, pořád stejná postel, nudné pořady na všech padesáti televizních kanálech, stále titíž lidé kolem, nekončící a opakující se povinnosti. A co pak? Úhrnem asi takto: no, konečně doma z dovolené! Všude dobře, doma nejlíp! Ta pohoda, to soukromí! Vlastní postel, sprcha, záchod, kuchyň a klid ve svém jsou jednoznačně nej!

Marné to však nebylo. Něco jsme z toho všeho vytěžili: důležité poznání. Platíme za zhlédnutí filmu o přírodě, ale západ slunce za našimi domy máme zadarmo. Platíme za chlorovanou vodu z kohoutku, čistou vodu v lesní studánce máme taktéž zadarmo. Platíme za elektrickou energii, dlouholetý tep našeho srdce máme ovšem rovněž gratis. Platíme za službu právníka nebo instalatéra, ale ne za úsměv dětí nebo návštěvu přátel.

To nejcennější máme totiž zdarma. Ten, kdo z lásky dává, dělá to nezištně, ze svého a rád. Stačí se jen zastavit, udělat si čas a mít oči i srdce dokořán.

Hezké léto a prima dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz