Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jako kněz se stydím za mnohé křesťanské politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: epochalni svet

... A jak to říká Ježíš farizeům: „Běda vám, pokrytci! Obcházíte moře i zemi, abyste získali jednoho novověrce; a když ho získáte, učiníte z něho syna pekla, dvakrát horšího, než jste sami.“ (Mt 23,15)

Článek

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy (KTF) dostala zákaz přijímat nové studenty do bakalářského a magisterského studijního programu Teologické nauky, což vyplývá z květnového zápisu Rady pro vnitřní hodnocení, která dohlíží na kvalitu výuky, vědy, výzkumu a dalších činností na univerzitě. Důvody jsou ve zkratce takové, že garanti oboru (a děkan, který tvrdí, že prý o tom nevěděl) přes tři roky ignorovali požadavky dané univerzitou při akreditaci, takže po několika varováních byla akreditace pozastavena. Ostuda to je. Škoda, že my křesťané často neděláme věci pořádně. Možná spoléháme na to, že to za nás Pán Bůh dotáhne. Ale to vůči Němu není fér.

O to více se ale stydím za některé křesťanské politiky z řad lidovců a ODS. A to dlouhodobě. Nejenže by nezřídka šli do koalice i s čertem (hlavně aby byli „u toho“), že mají pověst „šedých myší“ (hlavně si nezadat, a když „neuškodí – tak ani nepomůžou“), ale když na věc přijde, nemají v sobě špetku politické kultury a slušného vystupování, jak dokázali na jednání ve sněmovně stran svazků párů s menšinovou orientací a demonstrují nadále.

My křesťané ctíme učení církve o podobě manželství jako svazku muže a ženy, ale nesdílíme způsob vystupování těchto politiků, zejména když z osobní kontaktu víme o některých z nich, kteří žijí s milenkami a opustili ne totéž, ale podobné učení církve o formě věrného manželství. V evangeliích se o tom dočteme jako o pokrytectví. To skutečně není dobré svědectví pro společnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz