Hlavní obsah
Víra a náboženství

Zajímavá místa v Česku – tip na přírodní kapli na periférii Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Miškela/archiv ŘKF Moutnice

V Nesvačilce na Brněnsku finišuje stavba architektonicky unikátní kaple Panny Marie bolestné. Pěšky, kolmo, auty se dostavují stále noví zájemci o její zhlédnutí. A rádi bychom pozvali právě vás!

Článek

Projekt s přesahem

Dílo se často objevuje nejen v hledáčku různých medií, ale těší se všeobecně velkému osobnímu zájmu fandů sakrální architektury, křesťanů i ateistů, mladých i starých, tuzemských i zahraničních. Berou to jako příspěvek do duchovního a kulturního dědictví národa. Pro věřící je to pak zejména místo vystavěné k poctě Boha a Panny Marie. A rovněž je to pro místní farníky a obyvatele naplnění dlouholetých snů – vždyť již roku 1920 byla založena nadace pro její výstavbu a s ní i bankovní účet. Vkladní knížka se s nástupem komunismu vytratila, ne však sny.

Foto: René Strouhal/archiv ŘKF Moutnice

vkladní knížka

Výstavba se chýlí ke konci po deseti letech. Návrh vybraný Biskupstvím brněnskýmObcí Nesvačilka (vedle dalších tří, které neprošly), je velmi působivý, ale současně i náročný už jen tím, že se až na několik technologických pomocných konstrukcí jedná o ruční práci. Pozoruhodné je i to, že se jedná o stavbu, v níž se pojí prvky moderní architektury s tradičními středověkými řemesly.

Foto: Jan Říčný/archiv ŘKF Moutnice

vizualizace

Symbolika nestandardní stavby

Kaple, kterou umně navrhl architekt MgA. Jan Říčný, vyrůstá z boží přírody: vespod udusaná hlína, kámen veprostřed, nad ním ční dřevo pod proudem světla seshora. Kameny v tří metrovém soklu symbolizují tíhu pozemského života. Jsou jako lidé: malí, velcí, pestré společenství. A práce s nimi dá zabrat. Nad ním se tyčí sedmnácti metrová lamelová konstrukce z jedlového dřeva pospojovaná pomocí dubových klínů a sestávající z jednoho tisíce lamel. V plášti lamelového tubusu se nachází padesát pět oken, které evokují plášť Mariiných slz. Středovou statiku zajišťuje sedm patnácti metrových ručně tesaných trámů. Na jednom z nich prochází vertikální trám a tímto spojením spolu vytváří obrovský kříž nad kněžištěm. Ten v sobě nese poselství o vykoupení a lásce Boha k člověku. Střecha má půdorys vejce, a tak jako velikonoční symbol hlásá nový život, znovuzrození. Okno uprostřed střechy je průstupem do nebe. Světlo z něho do kaple dopadající jako biopodmínka na naší planetě poukazuje na Ježíše, jenž o sobě řekl, že je Světlem tohoto světa. Venkovní fasádu zdobí modřínové dřevo. Okolí kaple bude opatřeno i venkovním oltářem a sestává z aleje, sadu a zastavení křížové cesty.

Foto: Daniel Golík/archiv ŘKF Moutnice

všudypřítomné světlo

Per aspera ad astra

Staré latinské přísloví „skrze obtíže ke hvězdám“ jsme mohli zakusit v genezi výstavby kaple mnohokrát. Když přišli farníci a spoluobčané s myšlenkou navázat na předválečné aktivity a sny o kapli, sdělil jsem jim, že rád pomohu s tím, že kdyby po mě přišel starý nebo nemocný kněz, aby se s tím nemusel trápit. Jak rostla kaple, přibývalo v mém životě vážných nemocí. Nejvíce mně však daly zabrat dvě mozkové mrtvice. Po první z nich jsem se učil mluvit jako malé dítě, při druhé mně padala levá ruka. Tým lidí kolem stavby byl znepokojen a nevěděl, jak to bude s dokončením kaple dále pokračovat. Ale s Boží pomocí a za přispění dobrých lidí se nám dařilo dílo dokončovat. Byl a je to nežádoucí stav stran práce na stavbě. Víte, rádi byste dělali více, ale nejednou únava a vyčerpanost vás dále nepustí. Při vším nadšení vás vážné zdravotní problémy limitují. Po mrtvicích sice progrese k lepšímu nenastala, ale zato kaple se povedla. Pociťuji s mnohými angažovanými obrovskou vděčnost v srdci.

Foto: Tomáš Janoušek/ŘKF Moutnice

otec René

Každičká pomoc se počítá

Když se v historii i současnosti stavěli sakrální objekty, zpravidla nikdy nebyly všechny peníze najednou k dispozici. Nejedná se o komerční stavby s velkými investory a následnými zisky. Je to jiné – kolem fyzického chrámu se však tvoří duchovní chrám lidí, kteří se modlí, pomáhají, přispívají. Řada lidí toužila udělat ve svém životě něco hezkého, co je bude přesahovat a co zanechají dalším generacím, a takto nám s náročným projektem pomohla. Nejsme však ještě u cílové pásky, a proto jsme vděční za každičkou další pomoc.

Tak na viděnou nejen na svěcení!

Rádi bychom každého z vás pozvali k osobní účasti na svěcení kaple Panny Marie bolestné v Nesvačilce o státním svátku (v den volna) ve středu 8. května tohoto roku ve 14 hodin. Na ten den každoročně připadá rovněž památka Panny Marie, Prostřednice všech milostí, což jen podtrhne celou tematičnost stavby. Velmi rádi vás uvidíme! A máme dobrou zprávu pro vás, kteří byste tuto slavnost chtěli prožít i „na dálku“ – Tv Noe ji bude přenášet a k jejímu sledování vás rovněž srdečně zve!

A vy, kdo byste stáli o exkurzi, budete vždy vítanými hosty! Stačí se domluvit na elektronické adrese moutnice.farnost@email.cz.

Za stavitele P. PhDr. PaedDr. René Strouhal, Ph.D., duchovní správce

Foto: Daniel Žák/archiv ŘKF Moutnice

exkurze

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz