Hlavní obsah
Zdraví

Češi konzumují jedy, před kterými odborníci důrazně varují. Málokdo ví o rizicích ztužených tuků

Foto: Kagor / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Máslo

Cukr má už dlouhá léta nálepku tichého zabijáka. Odborníci ale bijí na poplach – podle nich totiž existuje potravina, která je pro naše zdraví ještě horší.

Článek

Je levná, snadno dostupná a najdete ji skoro v každé české kuchyni – ano, tak nenápadná je. Na první pohled vypadá úplně neškodně, ale ve skutečnosti působí na tělo jako pomalý jed. Naše redakce zjistila, že tenhle nechtěný „společník“ se skrývá tam, kde byste ho často vůbec nehledali. A přitom ho většina z nás konzumuje den co den – od snídaně po večeři. Je to zdánlivě obyčejný margarín.

Margaríny a ztužené tuky – horší než kostka cukru

Zatímco o cukru se mluví jako o sladkém zlu, průmyslově ztužené tuky a margaríny jsou na tom ještě hůř (jen se o tom tolik nemluví, protože by velké potravinářské společnosti přišly o své zisky). A v čem je problém? Obsahují totiž takzvané transmastné kyseliny, které v těle dokážou nadělat pěknou paseku – zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL) a zároveň snižují ten „dobrý“ (HDL).

„Dlouhodobá konzumace těchto tuků doslova ničí cévy a podporuje vznik zánětů v těle. Riziko infarktu či mrtvice je u lidí, kteří je často jedí, mnohem vyšší,“ varuje lékařka Kathy W. Warwick ze serveru Healthline. Podle ní jsou účinky těchto tuků na organismus horší než nadměrná konzumace cukru – a to už je co říct.

Proč jsou transmastné kyseliny tak nebezpečné

Tyto látky vznikají při ztužování rostlinných olejů, což je proces, který má výrobcům zajistit, že tuky vydrží déle a nebudou se kazit. Jenže to, co pomáhá potravinářům, škodí lidskému tělu. Transmastné kyseliny totiž například:

• ucpávají cévy a zvyšují riziko srdečních onemocnění,

• podporují chronické záněty,

• narušují imunitu a přispívají k cukrovce 2. typu,

• a na rozdíl od cukru je tělo vůbec nepotřebuje.

Jinými slovy – každá lžička ztuženého tuku je pro organismus jen zbytečná zátěž, které bychom se měli pokud možno spíše vyhýbat.

Kde se ten „jed“ skrývá?

Možná si říkáte, že margarín už doma dávno nemáte. Jenže ouha – transmastné kyseliny číhají i jinde. A to leckdy tam, kde byste je vůbec nečekali. Obsahují je například:

• levné sušenky, oplatky, dortíky,

• chipsy, krekry a jiné slané pochutiny,

• instantní polévky, levné omáčky a hotová jídla,

• polotovary a často i levné pečivo.

„Mnoho lidí si myslí, že se jim margarín vyhýbá, ale pravda je jiná. Tyhle tuky jsou v potravinách schované a jíme je prakticky pořád,“ dodává ještě Dr. Warwick. Pamatujte na to, až půjdete příště na nákup.

A co myslíte vy – všímáte si při nákupu složení potravin, nebo sáhnete po tom, co je nejlevnější a nejrychleji po ruce?

Zdroj: Autorský text, Nutrition, Healthline

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz