Hlavní obsah
Aktuální dění

Fentanylová krize Spojených států amerických

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mart production/pexels.com

Opiová krize

Více než milion lidí zemřelo za posledních dvacet let na předávkování opiáty. V USA je to asi 1500 lidí týdně. Léky na předpis jako fentanyl, který nahradil původní oxycodon, jsou mnohonásobně silnější. Závislost vzniká rychle a boj s ní je obtížný.

Článek

V devadesátých letech farmaceutická společnost Purdue Pharma oprášila recept na zabiják bolesti mnohem silnější a účinnější než do té doby používaný morfin, který byl spojován se smrtelnými stavy a vážnými, často neléčitelnými bolestmi. Morfin neměl dobrou pověst a lidé znali jeho sílu a rizika. Nový lék, oxycodon, měl oproti tomu čistý štít. Bravurním marketingem, kdy byl prezentován jako lék na zkvalitnění života, například na chronické bolesti zad, zubů, po operacích a podobně, a masivním předepisováním se velmi rychle rozšířil do lékárniček milionů lidí. A fungoval skvěle, bolesti zmizely, lidé se cítili jako noví. Ovšem do chvíle, kdy léky došly nebo nebyly právě po ruce.

Abstinenční příznaky byly rychlé a kruté a vytvořily z milionů lidí závislé, ochotné udělat cokoliv pro získání dalšího prášku. Lidé „oxy“ také začali zneužívat jako rekreační drogu, což šíření ještě zrychlilo. Pacienti následně podali nespočet žalob na farmaceutickou firmu, protože o vzniku závislosti nevěděli a firma záměrně zamlčovala vedlejší efekty a prezentovala lék jako neškodnou, avšak velmi dobře fungující pilulku, která vám dramaticky zlepší život.

Tak se z masivního užívání heroinu přešlo na masivnější užívání mnohem silnějšího oxycodonu, jen s tím rozdílem že uživatelé už nebyli jen lidé na okraji společnosti, ale obyčejní lidé. Děti, manželé, babičky a dědové, tetičky.. A doktoři a výrobce bohatli.

Dnes je drogou číslo jedna ve Spojených státech fentanyl. Ten je asi stokrát silnější než morfin a mnohem účinnější než oxycodon. Jeho výroba je levná, proto se stal na ulicích velmi populární. Má euforické účinky a také velmi tenkou hranici, kdy se lze předávkovat. Fentanyl je nejčastější příčinou smrti lidí mezi osmnácti a padesáti lety v USA. „Nákaza“ se šíří velkými americkými městy a dělá z nich obří zóny plné bezdomovectví, kriminality a drogového užívání. Fentanyl se tak stal hrozbou pro ekonomiku i národní bezpečnost, Úspěšně boří americký sen a mění ho v noční můru. Pandemie covidu vše jen zhoršila.

Velká města, jako New York City, Los Angeles, San Francisco, New Orleans, a jiná, neúspěšně bojují proti této krizi. Můžete zde vidět celé ulice plné stanů s „feťáky“ a bezdomovci. Policie podle zákonů nesmí stany strhnout ani závislé vykázat, proto můžete vidět užívání těchto drog i za bílého dne na hlavních třídách a kolem turistických atrakcí. San Francisco tento boj znatelně prohrává, centrum města je už úplně vyprázdněné, firmy a byznys odešly pryč a město je v úpadku. Ostatní města bojují, ale nemají metody pro vyřešení krize.

Vláda Spojených států investuje desítky miliard na posílení policie a prevenci a chtějí tyto látky postavit mimo zákon, což ovšem neřeší problém s bezdomovci a stříkačkami na ulicích. Amerika jako země neomezených možností se dostala do slepé uličky.

Jak oxycodon, tak i fentanyl jsou dostupné i v České republice, může vám je předepsat váš ošetřující lékař. Pokud je to jen trochu možné, vyberte si jinou možnost řešení vašeho problému. V České republice tento trend prozatím nepropukl, v sousedním Slovensku už se ale případy množí. Českou drogou číslo jedna tak zůstává léty prověřený a stále nadmíru populární pervitin.

Jak velký je to problém, posuďte při procházce svým městem sami.

zdroj: Wikipedia, Council on Foreign Relations

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz