Hlavní obsah
Věda

V Rusku patentovali perpetuum mobile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com/ pixabay

Perpetuum mobile, nebo také „věčně v pohybu“. Vědci si s tímto zařízením lámou hlavy snad odjakživa. Netřeba bádat dále, v Rusku na to přišli.

Článek

Rusko je nejen země, ale i způsob života, uvažování, studnice nekonečných bizarností a místo, kde lze poručit nejen větru a dešti, ale i překroutit realitu, zákony a ohnout vědu do nečekaných tvarů.

V roce 2020 byl Ruskou federální službou pro duševní vlastnictví udělen patent na zařízení perpetuum mobile. Vynálezcem, kterému Rospatent přiklepl toto jedinečné prvenství je Anatolij Ščerbatjuk. Podle něj má stroj využívat „environmentálně čistou, obnovitelnou energii setrvačné síly dostředivého zrychlení tekutiny rotující stejnou úhlovou rychlostí jako rotor motoru.“ Informaci přinesl server Gazeta.ru.

Perpetuum mobile je stroj, který by měl po počátečním impulzu stále běžet a vyrábět energii takzvaně z ničeho, nebo alespoň vytvářet více energie. než je do něj vkládáno. Podle fyziků takový stroj nemůže existovat, neboť by byl v rozporu s prvním nebo druhým termodynamickým zákonem. Jde tedy v současnosti o čirou science fiction, pokud ovšem Ruští inženýři nejsou natolik napřed před zbytekem světa, že dokázali ohnout platné fyzikální zákony, což s jejich přístupem není vyloučeno.

Každopádně patent byl vydán, viz odkaz. V roce 2022 bylo toto po kritice přezkoumáno. Páni a dámy v Rospatentu udělali prověrku, kde posuzovali správnost postupu a dodržení kritérii pro vydání patentu, nepokládali už za nutné ověřovat funkčnost vynálezu.

Můžeme se tedy těšit na další úžasné vynálezy a objevy, které nám tato velmoc a její brilantní mozky přinesou. Trochu škoda tedy je, že tyto skvělé vynálezy fungují pouze uvnitř Ruské federace a při pohledu kritickým okem a bez státní masírky se okamžitě rozpadnou v prach.

Netrpělivě očekávám oznámení funkčního teleportu. Vědě zdar!

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz