Hlavní obsah
Aktuální dění

Sexuální násilí: kde je spravedlnost? Výše trestů se radikalně liší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RDNE/pexels.com

Zločiny a bezpráví se dějí po celém světě nehledě na kontinent odjakživa. Lidé bohužel vždy byli a budou násilní. Velký rozdíl je ovšem v tom, jak se jednotlivé státy staví k trestům.

Článek

Americký herec Danny Masterson, kterého jste mohli vidět například v populárním seriálu Zlatá sedmdesátá se v letech 2001 a 2003 dopustil znásilnění dvou žen. K soudu a rozsudku došlo před několika dny, po dvaceti letech. Vinu popírá, byl však soudem v Los Angeles uznán vinným. Dostal doživotí s tím, že o předčasné propuštění může požádat nejdříve po třiceti letech. Je mu 47. Jestli je nebo není vinen pro tuto chvíli není třeba řešit, důležitá je výše trestu. Není zde žádný prostor pro jeho případnou nápravu, jeho život na svobodě skončil, pokud se nehodlá dožít opravdu vysokého věku.

Česká republika: třicetičtyřletý muž mezi lety 2018 a 2021 znásilnil šest chlapců ve věku mezi deseti a čtrnácti lety. Projevil lítost a uzavřel dohodu o vině a trestu, která má ulehčit právnímu systému a zrychlit proces. Soud v Brně mu vyměřil trest odnětí svobody na tři roky s podmíněným odkladem pět let.

Vidíte ten rozdíl? Takže co to tedy znamená? Že podle Českého práva má poškození životů šesti dětí hodnotu tří let odnětí svobody, ale když řeknete, že už budete hodní, dostanete jen plácanec přes prsty. Oproti tomu Amerika vás odsoudí k doživotí za dvě znásilněné ženy před dvaceti lety. V Čechách by to bylo beztrestné, protože promlčecí doba znásilnění je deset let.

Poslední příklad se netýká sexu, ale násilí obecně, jen pro ilustraci rozdílných přístupů. Anders Breivik při teroristickém útoku v Oslu v roce 2011 brutálně rozstřílel 77 lidí a mnoho dalších zranil, mnohdy velmi vážně a nevratně. Norský soud mu vyměřil maximální možný trest 21 let. Pro férovost uveďme, že pokud bude po uplynutí této doby stále považován za nebezpečného, může mu být trest prodloužen. Stejně, vychází to na necelé čtyři měsíce za jednoho zabitého člověka. Pan Breivik si po deseti odseděných letech požádal o předčasné propuštění, protože už se necítí být nebezpečným pro společnost.

Jaký je váš názor na výše trestů, konkrétně u znásilnění? Vyjádřete se v anketě.

Anketa

Jaká je podle vás přiměřená výše trestu za znásilnění?
Žádný trest netřeba
4,5 %
Podmínka
0 %
0-5 let
13,6 %
5-10 let
4,5 %
10-20 let
9,1 %
20-40 let
54,5 %
40 až doživotí
4,5 %
Trest smrti
9,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz