Hlavní obsah
Internet a technologie

Revoluce filmového průmyslu: Umělá inteligence přetváří texty ve filmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabai - AI

První pokusy umělé inteligence v přetváření textu do filmové podoby už vídáme pár měsíců. Jsou nedokonalé. Nyní však přichází zásadní průlom.

Článek

Společnost OpenAI vyvolala velký rozruch už před dvěma roky, když zpřístupnila široké veřejnosti Chatbot GPT. Ten je dnes hojně využíván k automatickému generování textů, programových kódů, překladů a mnoha dalšího.

Za GPT rychle následovala spousta dalších AI chatbotů, ale přiznejme si, že všichni za OpenAI mírně řečeno pokulhávají.

Umělá inteligence dnes na základě textů umí generovat poměrně zdařilé fotorealistické obrázky a před pár měsíci se objevily první pokusy, kdy umělá inteligence zkoušela vytvořit videa na základě psaného textu. Bohužel vždy bylo zřetelně vidět, že AI stále neví jak reálný svět vypadá, a tak tu a tam vygenerovala zvíře s pěti nohama, lidé ve videích ohýbali ruce do nepřirozených úhlů, obličej se nepřirozeně deformoval a s výčtem nedokonalostí bychom mohli pokračovat donekonečna.

15. 2. 2024 OpenAI vydala svou první verzi umělé inteligence s názvem OpenAI Sora, která vygeneruje video jen na základě tzv. promtu.

Uživateli stačí, když popíše, co má video obsahovat, kde se má děj odehrávat, co se má na scéně dít. O vše ostatní se již postará OpenAI Sora.

I když videa, která Sora vytváří stále trpí drobnými neduhy, oproti konkurenci je to krok sedmimílovými botami kupředu.

U některých klipů je na první pohled zřejmé, že je vytvořila AI, ale v ukázce jsou i takové, u kterých se dá jen sotva poznat, že jsou generované.

Pokud bude OpenAI ve vývoji pokračovat stejně rychle, jako tomu je u jejího Chatbot GPT, dá se během pár měsíců očekávat výrazné zlepšení kvality generovaných videí.

Sora zatím není veřejně přístupná, OpenAI ji zpřístupnilo pro omezenou skupinu testerů a umělců, aby bylo možné odladit některé nedostatky, upřesnily se možnosti zabezpečení proti zneužití a provedly se další úpravy na základě uživatelských testů.

A co by měla Sora nabízet? Není to pouze generování videí na základě textů, ale i úprava existujících videí, které si třeba sami natočíte. A to takovým způsobem, jaký doposud nebyl možný.

Například v reálném videu umožní pohyb kamery, čímž získáte záběry z jiného úhlu. Umožní prodloužení krátkých klipů tím, že jim vygeneruje navazující začátek nebo konec. Doplnění objektů do videí a v podstatě další pokročilé filmové triky, ke kterým by bylo nutné použití několika programů a pokročilá znalost vytváření efektů. Co by dělal tým dlouhé dny by Sora měla zvládat během minut.

Může to být ohrožení filmového průmyslu? Obávám se že do jisté míry ano. Na pozoru by se měly mít zejména reklamní agentury. Odvažuji se tvrdit, že se rychle blíží doba, kdy krátké reklamní šoty bude vytvářet AI. Nebude to sice zítra, ale za pár měsíců, roků…


A co si myslíte vy?

Anketa

Nahradí umělá inteligence filmový průmysl
Ano
53,6 %
Ne
25 %
Asi jen částečně
21,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz