Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kolik dezinformací umíš, tolikrát jsi Robertem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vláda ČR/Úřad vlády ČR (volné užití)

Ficova proruská vládní koalice „národních konzervativců“ devastuje Slovensko, které se na rozdíl od Ukrajiny obrací k Rusku čelem zcela dobrovolně. Nedopusťme stejný scénář i v naší zemi.

Článek

Výroky představitelů proruské vládní koalice na Slovensku jsou dlouhodobě hitparádou účelových tvrzení, polopravd, lží, a mnohdy velmi hloupých prohlášení, které by zvládl vyvrátit i průměrný žák devítiletky. Přinejmenším by pravděpodobně věděl, že Země je kulatá. Ústy slovenské vládní koalice je tak pravda libovolně ohýbána lží a spravedlnost či morálka otevřeně zesměšňována za frenetického potlesku vládních voličů. Stále je obtížné uvěřit, že toto je opravdu realita členského státu EU 21. století.

Novinky.cz včera informovaly o projevu slovenského premiéra Roberta Fica při příležitosti 80. výročí Slovenského národního povstání, který zmíněné jevy dobře ilustruje.

Podle Fica je kupř. smutné „že dnes se otevřeně mluví o hrozbě jaderného konfliktu“.

To je určitě pravda. Proč však Fico zapomene dodat zásadní informaci, že jaderným útokem hrozí pouze Rusko z pozice válečného agresora, pokud mu ostatní země budou bránit v páchání zvěrstev na Ukrajině? To lze přirovnat ke zločincům kteří vyhrožují, že pokud jim někdo bude bránit vraždit v jedné ulici, vyvraždí celé město. A Fico této situace lituje, ale zároveň zločincům servilně poklonkuje a jejich vinu všemožně relativizuje. Chce snad tedy, aby se civilizovaná část světa podvolila té zločinecké?

Fico rovněž kritizoval „Evropany“, že si osobují „právo říkat jiným, že takto si musíte spravovat své věci, tohle nemůžeš psát a mluvit, ty nemůžeš hrát hokej a ty nemůžeš jít soupeřit na olympijské hry“.

Zvláštní „úvaha“. Takže když se Rusové rozhodli v rozporu s mezinárodním právem i nejzákladnějšími zásadami mírového soužití „spravovat svoje věci“ vražděním lidí v jiné zemi, civilizované státy světa mají podle Fica mlčet? Nejen dle slovenského trestního práva náleží vraždění, mučení, znásilňování, zotročování či únosy k nejzávažnějším trestným činům. Jakmile to však dělají Rusové na Ukrajině, namísto nejohavnějších zločinů je to najednou „správa jejich věcí“?

Pokud jde o sportovce, nikdo přece Rusům nezakazuje hrát hokej či jiné sporty. Podobně však ale nikdo nemůže nutit sportovce civilizovaných zemí, aby sportovali s nimi. A většina mezinárodních sportovních organizací s Rusy sportovat nechce. Takhle jednoduché to je. Představa, že Rusové mají právo libovůle a ostatní povinnost to respektovat platí snad jedině v Rusku, jeho satelitech, a patrně tedy i na Slovensku.

Fico dále konstatoval, že „Pokud má někdo suverénní a sebevědomý názor, tento názor je okamžitě potlačovaný. Domníváme se, že sankcemi vyřešíme celý svět“.

Smyslem sankcí proti Rusku přece není „vyřešit celý svět“, ale odsoudit zvěrstva, která ruský režim na Ukrajině páchá. Vyjádřit, že stojíme na straně oběti, mezinárodní právo nejsou pouhé cáry papíru a morálka či spravedlnost nejsou pouhým vysmívaným přáním slabších. Kromě ekonomických dopadů na hospodářství agresora jsou tak sankce vůči Rusku vyjádřením postoje civilizace vůči barbarství.

Kritériem legitimity názoru pak přirozeně není, zda je „suverénní a sebevědomý“, ale jaký je jeho obsah. Pokud má někdo „suverénní a sebevědomý názor“, že vrahy či násilníky bychom měli tolerovat, trestní odpovědnosti se nevyhne. Pokud někdo totéž vyjadřuje vůči masovým válečným zločinům, tj. „ve velkém“, máme mu začít tleskat? Těžko uvěřitelná demagogie.

Konečně pak Fico nezapomněl podotknout, že „Mír je nejvyšší hodnota, pro kterou stojí za to udělat vše.“

To je obecně rovněž nepochybně pravda. Však také Ukrajinci a jejich spojenci podle toho konají. A to navzdory ruským přisluhovačům, kteří se neštítí ani takových nehorázností, jako zaměňovat skutečný mír s kapitulací oběti a podvolení agresorům.

Vůči dění na Slovensku jsme naštěstí pouhými diváky v přímém přenosu. Propojení naší neliberální scény s tou slovenskou by však pro nás mělo být velmi naturalistickým varováním, co nás čeká, pokud příští rok i my předáme vládu kremelským sluhům, morálním dezolátům a plochozemcům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz