Hlavní obsah
Aktuální dění

Potlesk pro vládu Petra Fialy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.vlada.cz

Vláda Petra Fialy se konečně odvážila dát zcela otevřeně najevo, že s Ficovou proruskou vládou si nemáme co říct. Pro demokracii i kredit naší vlády je to výborná zpráva.

Článek

Naše vláda se velmi správně rozhodla přerušit nadstandardní formát vztahů mezivládní spolupráce se Slovenskem. Důvodem je skandální politika slovenské vlády čím dál podbízivější k Ruskunepřátelštější k Západu, která se však zároveň po vzoru prospěcháře Orbána nechce vzdát západních penězovodů.

Vláda Petra Fialy opět jasně dokázala, že nedělá formální politiku prázdných proklamací, ale podle svých zásad skutečně jedná. A to i tehdy, když to vyžaduje citlivá a nepříjemná rozhodnutí, neboť Slovensko je nám pochopitelně zemí velmi blízkou. Není naší chybou, že v současnosti zvolilo optikou demokratických hodnot nepochopitelnou cestu. Velkou chybou by naopak bylo dělat, že to nevidíme.

Reakce Fica na sebe nenechala dlouho čekat - česká vláda má prý zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco ta slovenská chce otevřeně mluvit o míru.

Tento výrok je exemplární ukázkou jedné z forem dezinformací v podobě absolutního překroucení významu slov s cílem „sofistikovanou“ lží vyvolat přesně opačný dojem, než jaká je skutečnost. Kdo totiž skutečně chce mír, je Ficem osočován z podpory války, a kdo chce oběť ponechat napospas válečnému agresorovi, podle Fica usiluje o mír. Přesně tak proruská scéna pracuje s fakty, pravdou a lží. Nelze se divit, Rusko je přece zemí, kterou i v aktuální situaci Fico dle svých slov „má rád“.

I člověk s klapkami na očích nepochybně vidí, že jediný, kdo zažehl a chce v tomto konfliktu vést válku, je Rusko, a to za účelem silového a protiprávního prosazení svých požadavků. Proto kdo hlásá mír „za podmínek určených Ruskem“ jako Fico, nechce nic jiného než podvolení Ukrajiny ruským požadavkům. A aby na takovou vizi ruské nadvlády nalákal mentálně či mravně nejméně vyzrálou část voličů a neznělo to tak křiklavě, říká tomu „mír“. Asi jako v Rusku vojenské vraždění na Ukrajině nenazývají válkou, ale přece „speciální vojenskou operací“.

Skutečný mír v mezinárodněprávním významu je na rozdíl od Ficova chcimíru podmíněn respektováním nedotknutelnosti a svrchované rovnosti všech států, tj. nemůže být výsledkem vnucení vůle ozbrojeného agresora jinému státu či územního stavu dosaženého protiprávním způsobem. Proto Charta OSN chápe mír v kontextu rovnoprávnosti a sebeurčení národů, zákazu útočné agrese a požadavku řešení sporů ve shodě se zásadami spravedlnosti a mezinárodního práva (čl. 1 odst. 1, 2 Charty).

A právě takový mír si nejvíc ze všech přeje napadená a Ruskem devastovaná Ukrajina! Může nastat ihned, jakmile ruští agresoři opustí její území a začnou jí splácet astronomické a v plné míře ani nevyčíslitelné škody. Jenomže dobrovolně Rusové z Ukrajiny zjevně neodejdou, takže k obnově míru nevede jiná cesta, než okupanty z ukrajinského území prostě vyhnat, k čemuž Ukrajině pomáhá civilizovaná část mezinárodního společenství v kontextu s cílem Charty OSN „potlačit útočné činy nebo jiná porušení míru“. Vojenská podpora Ukrajiny tedy není podporou války nýbrž míru, který porušili a jeho obnově brání pouze Rusové. Fico musí to Rusko opravdu hodně milovat, aby dokázal pořád předstírat, že takto jednoduchou myšlenkovou konsekvenci nechápe.

Pozastavení mezivládních konzultací se Slovenskem není žádnou tragédií, ale toliko pozastavením nadstandardu coby logickým krokem v situaci, kdy mají slovenská a česká vláda v zásadních otázkách vzájemně neslučitelný politický kurz. A určitě se jedná o stav přechodný, neboť po vítězství Progresivního Slovenska v předčasných volbách, které lze na Slovensku dříve či později očekávat, se určitě zase potkáme. Se vztahem českého a slovenského lidu nemá totiž vztah k Ficovi nic společného, jakkoliv se nám naše neliberální opozice samozřejmě snaží účelově tvrdit opak. Kdo odsuzoval rakouského extremistu Jörga Haidera, také kvůli tomu nezačal nenávidět Rakušany a ani Rakušané jeho. Těch, kdo nevolili Fica a jeho spojence, lze pouze litovat, jak ostudný režim jim vybrali jejich spoluobčané.

Můžeme se tedy radovat, že naše vláda stojí na straně civilizace, spravedlnosti, morálky a práva, a nebojí se tuto pozici hájit i za cenu citlivých a nepopulárních rozhodnutí. Tleskám a děkuji! A až stejným způsobem opustíme z poloviny hrubě proruskou ligu unijní zaostalosti jménem V4, bude to na potlesk ve stoje!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz