Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proruský hnojomet u Úřadu vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.vlada.cz

Budova Strakovy akademie.

Na pochopení, že vyhazování hnoje u Úřadu vlády byla akce lidí z dezinformační a proruské scény, postačuje nehledět na svět přes ruskou vlajku.

Článek

Autor Santipo se ve svém článku pustil do dehonestace autora Jaroslava Krále za jeho článek odsuzující vyhazování hnoje dvěma muži před Úřadem vlády a označující jej za akci proruské scény. Santipo se snaží Králova tvrzení popírat a celou událost zlehčovat. Činí to značně výsměšným tónem, kdy autora častuje příměry jako „mentální atlet s trotlovským syndromem“ a v posledním odstavci dokonce zpochybňuje jeho duševní zdraví. Prý je mu za autora hanba, a do všeho stihne zamíchat ještě Rudé právo.

Osobní invektivy jdou Santipovi dobře. Podívejme se proto ještě na to, jaká je síla jeho argumentů.

Jak upozornil deník Forum 24, hnojaři na videu u Úřadu vlády jsou Jakub Netík a Aleš Svoboda, přičemž celou jejich akci vysílala proruská facebooková televize TV Raptor. Svoboda je veřejně známý notorický dezinformátor s klasickými tématy od covidu po Ukrajinu. Netík byl před několika dny odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody za schvalování ruské agrese proti Ukrajině či přání, aby Putin okupoval i Českou republiku. Opravdu si Santipo pořád myslí, že škůdci jsou „dva nezbedové“ a jejich jednání nemá se zájmy zdejší proruské scény nic společného?

Na zastupování českých zemědělců oběma hnojaři to také nevypadá, když se Agrární komora ČR od jejich jednání distancovala.

Zastupování občanů? Těch (pro)ruských možná ano. Pokud však hnojaři hodlali zastupovat občany české, není zřejmé, jak to chtějí činit protiprávním znečišťováním veřejného prostranství.

Škůdci u Úřadu prý „navrhovali kriminalizovat českou vládu“. Za jaký trestný čin, smím-li se zeptat? A pokud vím, nástrojem kriminalizace je podání trestního oznámení, nikoliv házení hnoje na chodník. Alespoň tedy v civilizovaném právním státě. Národní zvyklosti Ruska jsem nezkoumal.

Podle Santipa o akci proruské scény nešlo též proto, že hnojaři o Rusku ani Putinovi nemluvili. To (tehdy ještě maskovaná) ruská armáda, která od roku 2014 systematicky rozvracela východ Ukrajiny, přece taky ne. Neznal se k ní dokonce ani Putin, který navíc až do začátku invaze tvrdil, že žádný útok na Ukrajinu nechystá. Slova u příznivců Putina znamenají méně než nic. Činy ovšem naopak mluví za všechno.

Vládní škůdci jsou vlastenci? Ach jo. Vlastencem je člověk, kterému záleží na prospěchu své země. Takový člověk nebude znečišťovat veřejné prostranství a obtěžovat ostatní hnojem. Nebude soudně trestán za to, že si přeje okupaci naší republiky Ruskem. A především si bude vážit členství naší země v EU a integrace do západních struktur coby nejvyspělejší světové civilizace, z níž ohromným způsobem profitujeme. Čistý příjem naší země přesahující 1 bilion korun od počátku našeho členství je toho exaktním důkazem. Takže myslím, že pánové na videu bez ohledu na čepici skutečnými vlastenci nejsou.

Základem demokracie jsou svobodné volby. Kdo není spokojený v mezivolebním období, může protestovat nejrůznějšími civilizovanými způsoby. Může vládu podrobit nemilosrdné kritice a argumentačně ji rozcupovat na kousky, pokud to dokáže. Házená hnojem však žádným argumentem není, a ve vyspělé evropské společnosti pro takový pravěk není místo. Jeho tolerance či zlehčování není projevem svobodomyslnosti, ale slabosti a hlouposti.

Navíc, k čemu je takový akt společensky nepřijatelné formy agrese dobrý? Škůdci si snad myslí, že když vyhází u Úřadu vlády hnůj, vláda se lekne a kvůli tomu odstoupí? Anebo je vykydaný hnůj na veřejné prostranství jejich příspěvkem do odborné debaty? Pak je roven sdělení, že ničeho hodnotnějšího nejsou schopni.

Skutečnost, že v naší společnosti přibývá násilí, potvrzují i odborné studie. Ponecháme-li jej bujet, s jistotou můžeme čekat jeho další eskalaci. Inu, čím větší prostor zde proruské scéně dáme, tím podobněji Rusku zde budeme žít.

Celý tento případ je zároveň dalším exaktním důkazem, jak mimořádně demokratický a svobodomyslný režim u nás v současnosti máme. Kdyby si aktivisté zkusili realizovat podobný kousek před sídlem ruské vlády v Moskvě, patrně by je čekalo mnoho strastiplných let v trestanecké kolonii kdesi daleko na Sibiři. Tím spíš zůstává rozum stát nad tím, jak může někdo náš současný režim označovat za nesvobodný, či dokonce totalitní.

Hnojomet byl tedy ve shodě s tvrzením Jaroslava Krále skutečně akcí lidí z dezinformační a proruské scény. Nebyl činěn v zájmu zemědělců či veřejnosti, ale v zájmu snahy dále rozleptávat demokratický systém naší země. Jednou dezinformacemi o covidu, podruhé o ukrajinském nacismu a panslovanském dobroději Putinovi, jindy zase o totalitní Unii a naší „eurohujerské“ vládě. Vše má úroveň onoho házení hnoje, které aktivisté in natura předvedli před Úřadem vlády.

Santipo tak Jaroslava Krále dehonestoval nejen nevybíravě, ale také neoprávněně. Nepochybně se mu proto za obojí jako slušný člověk nyní omluví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz