Hlavní obsah

Moje cesta s kombuchou: zdravý elixír, nebo skrytá past?

Foto: Richard Saňka/Chat GPT

Říkají jí zázračný elixír. Já jsem ji začal pít denně – a zjistil, že má nejen benefity, ale i temnou stránku, o které se tolik nemluví.

Článek

Poprvé jsem se s kombuchou setkal před několika lety, když mi kamarád s nadšením nalil sklenici zvláštně perlivého, nakyslého nápoje a řekl: „Tohle je zázrak na trávení.“ Přiznám se, že první doušek mě trochu zaskočil. Bylo to kyselé, jemně sladké a připomínalo to něco mezi jablečným moštem a slabou limonádou. Ale zároveň to mělo jiskru, která mě okamžitě chytla.

Foto: Richard Saňka/Chat GPT

Tohle je kombucha

Začal jsem se o kombuchu zajímat víc. Četl jsem články, studoval zkušenosti lidí a dokonce jsem si pořídil vlastní „scoby“ – takovou želatinovou kulturu, která celý nápoj vyrábí. Připadal jsem si skoro jako domácí alchymista, když jsem sledoval, jak se sladký čaj během pár dní mění v něco úplně jiného.

Řeknu vám upřímně: kombucha mi začala dělat dobře. Po jídle jsem se necítil tak těžce, žaludek fungoval líp a měl jsem pocit, že mám víc energie. Není to žádný zázrak, ale pravidelná konzumace mi opravdu pomohla s trávením. Zjistil jsem také, že obsahuje probiotika, která podporují střevní mikroflóru, antioxidanty z čaje a kyselinu glukuronovou, o které se říká, že pomáhá tělu zbavovat se nežádoucích látek. Najednou jsem měl pocit, že piju něco, co mi prospívá, a ne jen další sladkou limonádu.

Když jsem o kombuše vyprávěl jednomu známému, který je lékař, podíval se na mě a řekl: „Víš, že kombucha obsahuje alkohol, že?“ Přiznám se, že jsem to do té doby moc neřešil. Jenže je to pravda. Fermentací vzniká malé množství alkoholu a u některých domácích kombuch to může být i kolem jednoho nebo dvou procent. Většina komerčně prodávaných nápojů má sice pod jedním procentem, aby se to pořád bralo jako nealkoholické, ale pořád je to alkohol.

Najednou mi došlo, že když si dám kombuchu večer před řízením, technicky v sobě alkohol mít budu. A pro lidi, kteří alkohol z různých důvodů nesmí – třeba těhotné ženy, děti nebo ti, co se léčí ze závislosti – to může být docela problém.

Foto: Richard Saňka/AI ChatGPT

Tzv. scoby z kombuchy

A tak jsem si uvědomil, že kombucha je vlastně takový zvláštní paradox. Na jedné straně mi opravdu pomáhala cítit se lehčí, měl jsem víc energie a zdála se mi jako zdravější alternativa ke slazeným limonádám. Na straně druhé je tu ale ten alkohol a také kyseliny, které nemusí každému sednout. Pamatuju si, jak jsem to jednou přehnal a vypil skoro litr domácí kombuchy během jednoho dne. Místo pocitu lehkosti jsem měl břicho jako balón a spíš jsem běhal na toaletu. Byla to dobrá lekce, že i zdravé věci se dají snadno přehnat.

Dneska kombuchu piju pořád, ale s rozumem. Skleničku nebo dvě denně, spíš jako osvěžení než jako lék. Nepovažuju ji za zázračný elixír, ale mám ji rád pro její chuť a ten malý „boost“, který mi dává. Už ale vím, že ji nemůžu brát bezmezně jako stoprocentně zdravý nápoj. Je to příjemný doplněk, ale s jasnými limity.

Pokud kombuchu pijete, sledujte, jak na vás působí. Možná vám zlepší trávení, možná vám dodá energii. Ale nezapomeňte, že obsahuje alkohol, a proto není vhodná úplně pro každého. Já osobně ji mám rád a budu u ní zůstávat, protože mi chutná a mám z ní dobrý pocit. Ale stejně jako u všeho platí: není to všelék, je to jen další malý střípek do skládačky zdravého životního stylu.

A možná to je nakonec to nejdůležitější – poslouchat svoje tělo a nebýt slepě okouzlený tím, co je právě trendy.

Pokud se vám článek líbil, tak dejte odběr tlačítkem Sledovat u autora článku.

S článkem mi pomáhalo AI s úpravou textu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám