Hlavní obsah
Finance

Pan prezident má pravdu, důchodovou reformu potřebujeme. Zkrotí ale ten nevídaný názorový ohňostroj?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Firefly, Štefan Novota

Ohňostroj nápadů nad Pražským hradem.

Na tiskové konferenci po jednání o důchodové reformě prezident republiky prohlásil, že se všichni účastníci shodli na tom, že ji potřebujeme. To se ale už říká 30 let. Tak se pojďme podívat, co si pod tím jednotliví političtí aktéři představují.

Článek

Jak na tom náš důchodový systém je a co s ním bude?

Udělejme si nejprve představu o tom, v jaké kondici náš důchodový systém je. Mezi lety 2000 až 2023 jsme si na důchody museli půjčit 500 miliard. Pouze v 6 letech z posledních 24 byl důchodový účet v plusu (zde). Je to moc, nebo málo? Tak těch 500 miliard jsou v současnosti důchodové výdaje zhruba na jeden rok!

A co se stane, když nic neuděláme? Dalších 500 miliard si budeme muset půjčit už v nejbližších 10 letech, poté už během 5 let, pak během 3 let a za 25 let už si těch 500 miliard na důchody budeme muset půjčovat každý rok, když v té době na ně budeme ročně potřebovat 1.200 miliard. Líbí se někomu představa, že si na důchody pro 40 % důchodců budeme muset každý rok půjčovat? (Zdroj: model důchodového systému autora článku.)

Jaké recepty na tuto dluhovou tsunami nabízejí naše politické elity?

ANO

Nejflexibilnější v názorech na to, jak by měla důchodová reforma vypadat, jsou politici ANO (např. zde). Střídavě nás přesvědčují, že budou věk odchodu do důchodu snižovat, zvyšovat, nebo že ho měnit nebudou. Vedle toho nás má zachránit vyšší porodnost, oddělení důchodů od státního rozpočtu nebo investování důchodových úspor do dálnic a elektráren. Jsou ale chvíle, kdy považují důchodový systém za stabilní, a tudíž s ním není nutné dělat vůbec nic, protože na důchody přeci vždy peníze budou.

V praxi pak důchodový problém řešili zvyšováním důchodů nad rámec zákona. Ale v rukávu mají trumf v podobě povinného čerpání příspěvku zaměstnavatele ve 2. pilíři po vzoru anglosaských zemí. Ale aby to nebylo tak jednoduché, tak ten 2. pilíř nejdříve pomohli zrušit.

Takže vybrat si může úplně každý dle libosti.

Levice a odboráři

Ti jsou velmi kreativní (např. zde). Především by se důchodový věk neměl zvyšovat a všichni, kteří mají náročnou práci, by měli do důchodu odcházet dříve. Dále považují veškeré prognózy za nesmyslné, protože přeci nikdo neví, co bude za 5, natož za 30 let. Není ale vůbec zřejmé, proč to v souvislosti s důchody říkají. Že by tito ideoví materialisté věřili v nějaký zázrak?

Zapomenout nemůžeme ani na již legendární hlášku nejbohatšího důchodce „zdroje jsou“ (zde). Vždyť přeci jinde dávají na důchody 12 % HDP, tak proč my jen 8 %? Spásu důchodového systému proto vidí ve vyšších daních, ale současně požadují snížit zdanění práce. Přitom v mezinárodním srovnání máme daňové zatížení průměrné.

V levé ruce pak třímají transparent s požadavkem na vyšší mzdy, aby si lidé měli možnost na lepší důchod naspořit. Transparent v levé ruce ale hned občany varuje, že spořením o vše přijdou, protože je přeci zlé kapitalistické banky oškubají.

A pro svéprávného občana by nějaký nápad neměli?

A co vládní politici?

Snaží se zodpovědně zkrotit zadlužení, tak je to naprostá nuda. Zvyšují důchodový věk a snižují nové důchody. Opepřil to trochu jen premiér Fiala, když na sněmu ODS vyjádřil zděšení nad tím, že ANO před 10 lety 2. pilíř zrušilo, aby ho dnes chtělo zavádět. Že by toho využil k jeho reinkarnaci, to ho ale bohužel v rétorickém zápalu nenapadlo, na to byl chováním opozičního ANO příliš vyveden z míry.

SPD

Aby byl článek vyvážený, nesmíme opomenout ani návrhy této strany. Zde je to krystalicky čisté. Odmítá zvyšovat důchodový věk, žádá zlepšit výběr daní a zavést opatření na zvýšení porodnosti. To je naprosto pochopitelné, když triumvirát nejvyšších stranických představitelů s průměrným věkem 48 let má na svědomí všeho všudy tři potomky (zde).

Milí spoluobčané, dejte do toho plození víc elánu, ať má na jejich důchody kdo vydělávat!

Co k tomu dodat

Mohlo by se zdát, že to má vlastně pan prezident jednoduché: Na stole je takové množství různorodých návrhů, že se z nich přeci musí poskládat skvělá důchodová reforma, na které se všichni shodnou. Nebo to tak jednoduché není? No, vzpomeňme, jak to dopadlo s dortem, který pekl pejsek s kočičkou.

Ale jednoduché to ve skutečnosti je, ale to by se musel v téhle zemi konečně najít politik, který by se nebál nebo nestyděl zvednout a oprášit prapor 2. pilíře, ten jediný rozumný nástroj, jak dluhovou tsunami spolehlivě zastavit (zde).

Použité podklady

- Autor návrhu: matematický model důchodového systému

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz