Hlavní obsah
Právo a státní správa

Skutečná důchodová reforma, která leží v parlamentu, umožní ponechat důchodový věk na 65 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock

Podívej, mladí mají z té skutečné důchodové reformy také radost.

Návrh důchodové reformy, která umožní ponechat důchodový věk na 65 letech a zajistit budoucím důchodcům vyšší důchody, se líbí řadě poslanců Parlamentu. K dispozici ho mají i odpovědná ministerstva, premiér a prezident. Podaří se ho realizovat?

Článek

Co je podstatou tohoto návrhu?

Dostat pro všechny pracující občany do 3., spořicího pilíře víc peněz, zkvalitnit ho a provázat s 1., průběžným pilířem. A prostřednictvím chytrých důchodových kalkulaček zajistit občanům dokonalý přehled nad svým důchodovým spořením.

Jak dostat do 3. pilíře víc peněz?

Tak jako všude ve světě, prostřednictvím daňově zvýhodněného příspěvku, který by zaměstnavatelé poskytovali povinně ve výši 10 % hrubé mzdy, a to nad rámec smluvené mzdy. Například pětačtyřicátník, který vydělává 30.000 Kč hrubého měsíčně, by dostával navíc příspěvek 3.000 Kč a k penzi by si mohl z úspor přilepšit měsíčně 7.500 Kč. Důchodové příjmy by se mu vůči předešlé čisté mzdě zvýšili ze 70 % na 100 %!

Jednoduše řečeno, od zaměstnavatele dostanete na důchodové spoření peníze, ze kterých si stát nevezme daně ani odvody. Kvůli spoření na důchod se díky tomu nebudete muset uskromňovat. A díky těmto úsporám budete mít takový příjem, na který jste byli zvyklí před odchodem do důchodu.

Jak zajistit, aby bylo důchodové spoření kvalitnější a víc vydělávalo?

Zvýšením konkurence mezi poskytovateli spořicích produktů. První krok už vláda udělala zavedením dlouhodobého investičního produktu. Spořící produkty na důchod tak mohou kromě penzijních společností a pojišťoven nabízet i další společnosti poskytující investiční služby.

Aby konkurence dobře fungovala ve prospěch občanů, je ještě potřeba sjednotit pravidla pro všechny poskytovatele a jejich produkty. A především umožnit občanům beznákladově převádět úspory ze špatných spořicích produktů do těch kvalitních.

K čemu bude dobrá chytrá důchodová kalkulačka?

Bude občana průběžně informovat nejen o aktuální hodnotě jeho důchodových úspor, ale ukáže mu i realistickou prognózu jeho důchodových příjmů jak z 1., tak ze 3. pilíře. A nejen to, uvidí v ní také, jak by jeho důchod vypadal, pokud by měl spoření v jakémkoliv jiném konkurenčním produktu.

Každý tak bude mít jednoduchou možnost posoudit, zda spoření probíhá podle jeho představ, a bude tak vyvíjen tlak na poskytovatele spořicích produktů, aby snížili poplatky a zvýšili čistý výnos pro své klienty.

A co to znamená provázat 3. pilíř s 1.?

Dlouhodobé důchodové spoření je dnes dobrovolné, proto stát nemůže při úvahách o výši penze počítat s tím, že si občané zvýší důchodové příjmy ze svých úspor. A protože zdrojů v 1. pilíři kvůli nepříznivé demografické situaci ubývá, nezbývá mu za stávající situace jiná možnost, než si na důchody půjčovat a ještě se uchylovat ke krajině nepopulárnímu zvyšování důchodového věku nad 65 let a ke snižování nových důchodů.

Pokud ale bude důchodové spoření ve 3. pilíři povinné, pak stát může počítat s tím, že si občané ze svých úspor důchodové příjmy zvýší, a může ponechat důchodový věk na 65 letech. Důchody z 1. pilíře budou sice klesat, ale úspory ze 3. pilíře budou dostatečně vysoké na to, aby celkové příjmy budoucích důchodců rostly. A stát se nebude muset kvůli důchodům zadlužovat.

Podaří se tento návrh realizovat?

Byli s ním už podrobně seznámeni všichni vládní poslanci Parlamentu, kteří se na problematiku důchodové reformy specializují. Považují ho za velmi rozumný. Mají ho k dispozici i opoziční poslanci a jsou náznaky, že by mohl být přijatelný i pro ně. Pozitivní stanovisko k němu zaujali i představitelé odborů a zaměstnavatelů.

A jak se tento návrh líbí vám? Chtěli byste, aby byl realizován? Pokud ano, obraťte se na poslance ve svém regionu a žádejte po nich, aby ho prosadili.

Zajímáte se o důchodovou reformu, ale nenašli jste zde dostatečně podrobné informace?

S detaily návrhu se budete moci seznámit v sérii článků, které budou následovat. Dozvíte se v nich například, jak bude zajištěn náběh čerpání příspěvku, aby zaměstnavatele zbytečně nezatížil, jakou rentu si bude moci vyplácet občan v závislosti na své současné mzdě a době, která mu chybí do důchodu, jak to budou řešit OSVČ a „dohodáři“ nebo co všechno dokáže důchodová kalkulačka.

Anketa

Jaký je váš názor na tento návrh důchodové reformy?
Jsem voličem koalice a takový návrh bych uvítal(a)
22,1 %
Jsem voličem koalice a takový návrh se mi nelíbí
3,4 %
Jsem voličem opozice a takový návrh bych uvítal(a)
51,8 %
Jsem voličem opozice a takový návrh se mi nelíbí
3,5 %
Nejsem voličem koalice ani opozice a takový návrh bych uvítal(a)
11,8 %
Nejsem voličem koalice ani opozice a takový návrh se mi nelíbí
7,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2080 čtenářů.

Použité podklady

- Autor návrhu: matematický model důchodového systému

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz