Hlavní obsah
Aktuální dění

Robert Huliak - první náraz budoucí Ficovy vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia

Kandidát SNS Rudolf Huliak na post ministra životního prostředí

Na Slovensku se rýsuje nová vláda a prezidentka Zuzana Čaputová schválila všechny ministry navržené Robertem Ficem, až na jednoho. Kdo je Robert Huliak?

Článek

Jméno Roberta Huliaka v souvislosti s resortem životního prostředí vyvolává mezi slovenskými environmentalistickými organizacemi hrůzu. Proč?

Zaprvé je Huliak v předsednictvu Slovenskej poľovníckej komory a Slovenského poľovníckeho združenia (poľovnícke = lovecké). S jeho funkcí přímo souvisí výroky o medvědech na venkově - „medveď je využitý ako biologická zbraň na likvidáciu vidieka (= venkova, pozn. aut.)“ - Huliak by odstřel a lov medvědů a vlků rád zjednodušil. Dále se nechal slyšet, že se mezinárodní elity snaží připravit lidi o vlastnictví aut tím, že si vymysleli klimatickou krizi. Ano, kandidát na ministra životního prostředí je popírač globálního oteplování a klimatické změny.

Mimo to Huliak řekl, že pokud se stane ministrem, zruší status národních parků a tím v nich sníží stupeň ochrany. S tím souvisí, že jeho bratr pracuje jako jednatel velké dřevařské společnosti Kronospan. Ochranářské organizace se tedy obávají zintenzivnění kácení slovenských lesů.

Kromě výroků přímo souvisejících s jeho funkcí ještě zmíním pár dalších. Zapáleně mluvil o tom, že by se představitelé Slovenska měli odprosit Kremlu za podporu Ukrajiny. Má také pozitivní vztahy s motorkářskou skupinou Brat za brata, srovnatelnou s Nočními vlky, ruským nacionalistickým motorkářským gangem.

Huliak dává do souvislosti LGBT+ komunitu s migrační krizí, neexistující souvislosti označuje jako souboj světových mocenských elit a na sociálních sítích útočí na zástupce a členy LGBT+ komunity.

Foto: Profimedia

Robert Huliak

Robert Huliak není členem SNS, která ho nominovala na ministerský post, kandidoval jako nezávislý. Ze 150. místa kandidátky se „prokroužkoval“ do Národní rady téměř 59 tisíci preferenčními hlasy. Na sociálních sítích je populární mezi popírači covidu a odpůrci proticovidových opatření a očkování. Najde si své fanoušky i mezi zastánci radikální slovanské vzájemnosti.

Ani Robert Huliak však není černobílá osobnost. Perfektně se mu v kampani povedlo adresovat problémy venkova, odkud pochází většina jeho voličů. Bojoval za rychlé vyřešení lidského kontaktu s problematickými jedinci medvěda hnědého, což je problém, který kompetentní orgány nebyly v minulých letech schopné efektivně urovnat. Chce také investovat do vodovodů a kanalizací a bojovat s trvalou environmentální zátěží, která škodí podzemní vodě a vodním tokům. Také mluví o péči o vodní elektrárny a jejich neoddiskutovatelném pozitivním vlivu na ekosystémy a zadržování vody v krajině.

Prezidentka Zuzana Čaputová ale pokládá Roberta Huliaka kvůli výše zmíněným problémům za člověka, který by neměl zastávat post ministra životního prostředí.

Foto: Facebook

Facebookový příspěvek prezidentky Čaputové odůvodňující její stanovisko ohledně jmenování Huliaka ministrem

SNS v čele s Andrejem Dankem i přes stanovisko prezidentky trvá na nominaci Huliaka na ministerský post. Ústavní právníci se v této záležitosti neshodnou - ve slovenské ústavě nejsou přesně určené podmínky, za jakých může prezidentka odmítnout nominaci na ministra. SNS nejmenování pokládá za protiústavní a označuje ho za překračování kompetencí, v minulosti ale už došlo k případům, kdy hlava státu odmítla jmenovat ministra (konkrétně Andrej Kiska zablokoval jmenování vlády s Josefem Rážem jako ministrem vnitra).

Huliakova reakce není nic nečekaného. Ve videu na Facebooku tvrdí, že Čaputová pošpiňuje demokracii a reprezentuje zájmy nevládního sektoru přisátého na finance ministerstva životního prostředí. Čaputovou dále označuje za bezduchou mluvčí svého partnera Juraje Rizmana, bývalého ředitele slovenské pobočky organizace Greenpeace.

Robert Huliak představuje pro slovenské životní prostředí evidentní riziko. Pokud se Huliak stane ministrem, pravděpodobně místo řešení problémů přijdou akorát konflikty s ochranáři a krok zpět v boji s klimatickou změnou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz