Hlavní obsah
Lidé a společnost

Spánková prokrastinace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: S. L. E. Kuliferda v programu Adobe Firefly, prompt "Člověk v posteli v noci"

Spánková prokrastinace - tak se do češtiny překládá psychologický fenomén „revenge bedtime procrastination“. Tento jev pravděpodobně ovlivňuje i vás.

Článek

Každý z nás jde občas spát pozdě, i když si je vědom toho, že to bude mít určité následky. Debata o psychickém zdraví je ve společnosti relativní novinkou a dostala se do širšího povědomí lidí až v souvislosti s covidem-19. S duševním zdravím souvisí i dostatek spánku, kterému se věnuje právě revenge bedtime procrastination. Tento fenomén je tu s námi ale déle.

V roce 2014 vznikla studie Utrechtské Univerzity, ve které byl definován pojem bedtime procrastination jako „neuložení do postele v určený čas, přičemž v tom člověku nebrání žádné vnější okolnosti“. Prefix revenge, v češtině pomsta, byl přidán pravděpodobně v Číně v souvislosti s čínským 996 systémem pracovního týdne - práce od 9 hodin ráno do 9 hodin večer 6 dní v týdnu. „Pomsta“ pochází z frustrace z toho, že je posouvání večerky (nejen) pro Číňany jediná možnost, jak získat kontrolu nad svým denním „já“.

Tento fenomén tedy popisuje situaci, ve které jde člověk vědomě spát pozdě, i když ví, že bude druhý den nevyspalý. Vede ho k tomu více možných důvodů.

První důvod je závislost na sociálních sítích a internetu. Dočasné uspokojení, které nám poskytuje mobilní telefon, může vést k tomu, že oddalujeme spánek. Pro závislé lidi je navíc těžší přestat - jsou závislí.

Druhý důvod může být nedostatek disciplíny a sebekontroly. Naše kapacita sebekontroly je na tom večer obecně nejhůř, někteří lidé celkově k prokrastinaci tíhnou, a ponocování je tak na světě.

Třetí důvod, pravděpodobně ten nejčastější, je pocit, že máme málo času pro sebe. Podle různých studií většina lidí nemá dostatek spánku, anebo si tak připadá, a jako hlavní důvod uvádějí nabitý denní program. Celý den v práci či ve škole, odpoledne volnočasové aktivity, domácí povinnosti a podobně zapříčiňují, že si připadáme, jako bychom měli málo času na sebe. Tento čas potom hledáme a nacházíme ho formou snižování množství spánku. Lidem toto přináší uspokojení a pocit větší kontroly nad jejich volným časem.

Následky malého množství a špatné kvality spánku jsou následující:

  • zhoršení paměti, pozornosti, přemýšlení, reflexů
  • náladovost, stres, únava, v horších případech úzkost, deprese
  • zhoršená schopnost adaptace na měnící se podmínky
  • dlouhodobé následky - srdeční choroby, slabý imunitní systém, diabetes, problémy s duševním zdravím

V každém případě se vyplatí chodit spát dřív. Existuje spousta různých cest, kterými se můžete dát, abyste se vyhnuli spánkové prokrastinaci, ale mezi základní body bitvy s tímto jevem patří:

  • omezení času stráveného na internetu
  • vytvoření večerní a noční rutiny - zautomatizuje to vaše chování
  • vyhýbání se alkoholu a kofeinu a zároveň snaha o relaxační aktivity - čtení, protahování, meditace...

S pocitem nedostatku volného času může být těžké se vypořádat. Pokud ale zvážíme obrovské množství negativ, která plynou z nedostatku spánku, je dobré tomu věnovat pozornost.

Poznámka: já sám tento článek dopisuji v pozdních nočních hodinách. Ironické.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz