Hlavní obsah

Proč je vlastně migrační pakt špatně - 3. díl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Evropská unie

Evropská komisařka Ylva Johanssonová a český ministr vnitra Vít Rakušan na tiskové konferenci během českého předsednictví v druhé polovině roku 2022. Právě toto předsednictví bylo z hlediska přípravy migračního paktu klíčové.

EU nehodlá nechat snad žádný prostor pro tvrdší přístup členských států k vyřizování žádostí o azyl.

Článek

Migrační pakt obsahuje na řadě míst příkazy k dodržování základních, tj. lidských práv migrantů, a k „politickému“ dohledu progresivistických agentur EU prošpikovaných aktivisty. Dohlížet budou také politické neziskovky. Už jsem o tom částečně psal v článku Migrační stroj je připraven.

Jenže lidská práva už dávno nejsou garancemi pro původní Evropany, ale zadními vrátky pro neřízenou migraci. Smyslem zmínek o základních právech a dohledu agentur EU, dokonce místy i agentury OSN pro uprchlíky (UNHCR), je zabránit „zlobivým“ členským státům v případných pokusech o přísnější přístup k migrantům.

Tato metoda se už osvědčila. V právních předpisech, kterými se řídí FRONTEX, se vliv lidskoprávní agendy natolik rozšířil, že FRONTEX hranice Evropy brání už jen na papíře. Na všechno tam dohlíží lidskoprávní politruci a poradní fórum, ve kterém zasedají politické neziskovky.

Dohled nad dodržováním základních práv a dohled agentur EU vypadá šlechetně. Ale nemylme se, jeho cílem je minimalizovat případné pokusy o přísnější postup některých států. Migrační pakt přes všechnu kritiku některá dílčí zpřísnění přináší. Ale ta budou díky „politickému“ dohledu vykládána co nejvíce ve prospěch migrantů a tím postupně vyprazdňována.

Tento „politický“ dohled je přítomen i v současných předpisech. S migračním paktem však významně posílí. Migrační pakt se proto nakonec stane významně měkčím, než vypadá na papíře a než je nám prezentováno evropskými elitami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz