Hlavní obsah
Aktuální dění

Rohlik.cz ukázal, že i firmy a podnikatelé mohou mít charakter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

V pondělí proběhl protest zemědělců. Jak dopadl, asi již všichni víme. Zajímavou dohru ovšem má pro hlavního organizátora agrobarona Jandejska. Tomu totiž kvůli protestu skončila velmi zajímavá spolupráce.

Článek

Před pondělní demonstrací zemědělců v Praze panovala obava, že by mohla zkolabovat dopravní situace v metropoli. Magistrát dokonce vybízel lidi, aby, pokud mohou, pracovali z domova. Nakonec počet traktorů, které dorazily, nebyl takový, jak se původně očekávalo. Takže cíl způsobit dopravní kolaps nebyl úspěšný.

Řada lidí upozorňovala, že organizátorská struktura je minimálně z části z proruské scény. Jenže mnoho zemědělců to bralo jako osobní útok na ně samotné. Organizátoři byli v podstatě ti stejní jako u demonstrace učitelů. A stejně jako po pedagogické stávce, i v pondělí zemědělci opustili protest dříve. Byli totiž znechucení tím, že jim demonstrace byla „ukradena.“

Ano zní to absurdně, ale naprosto stejní lidé, kteří ze začátku své „kariéry“ rozuměli zdravotnictví a problematice očkování, plynule přesedlali na bezpečnostní a energetické otázky. Následně zastupovali učitele a jejich problémy a teď přišli kázat o problémech zemědělství. A ano, naše zemědělství není v dobré kondici. Dusí ho byrokracie a mnoho nařízení. Jenže z tohoto protestu, který mohl na tyto problémy upozornit, se nakonec stala fraška.

Hlavní osobou v čele protestů byl Zdeněk Jandejsek. Agrobaron toužící po moci. A na co konkrétně si tento velkopodnikatel stěžuje? Málokomu se v naší zemi daří líp než právě jemu. Obyčejným lidem se vede hůř a hůř, protože je drtí vysoké ceny způsobené inflací. Řada podnikatelů své živobytí musela rovnou zabalit.

Jenže pan Jandejsek je v úplně jiné pozici. Nejenže inkasuje vysoké dotace od státu a Evropské unie - mimochodem právě proti EU a české vládě protestoval. Dá se také objektivně říci, že se mu v podnikání daří. V roce 2022 meziročně zvýšil svůj zisk z 95 na 137 milionů před zdaněním.

Zdeněk Jandejsek

Pan Zdeněk Jandejsek se narodil v roce 1954. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Následně pracoval v několika státních statcích, například v Dolních Kralovicích. Tam se také postupně vypracoval z ekonoma na náměstka celého ekonomického úseku. Po revoluci pracoval ve firmě Rabbit, kterou později začal řídit. Ta byla základním pilířem jeho holdingu Rabbit CZ. V roce 2001 vyhrál soutěž podnikatel roku. Od roku 2017 až do roku 2020 byl předsedou Agrární komory.

Jenže ekonomická moc, která se mu očividně dostávala, mu nestačila. Dnes je zcela očividné, že prahne i po moci politické. V několika rozhovorech mluvil na témata konspirací, například o redukci populace, mikročipech na kontrolu populace a tak podobně. Také je expert strany Trikolóra pro oblast zemědělství. Od minulého roku je také členem strany „Jasný signál nezávislých.“

Reakce na protest

Pondělní protest budil mnoho reakcí již před samotným uskutečněním. Jedni ho bagatelizovali a druzí se ho naopak velmi obávali. Po jeho ukončení snad ve všech zemědělcích zůstala pachuť. Protože jediným výsledkem byla zásoba vtipů pro naše české satiriky. Mluví se o ukradeném protestu nebo že se zemědělcům s traktory nepodařilo to, co běžně provozují spolky na omezení rychlosti v centru Prahy, kterým stačí transparenty a žádnou těžkou techniku nevyužívají.

Jedna reakce ovšem stojí za celostátní pozornost. Tou je reakce společnosti Rohlik.cz, která se zabývá prodejem a distribucí potravin přímo do domácností. Ta se proti protestu silně vymezila. Jejich reakce ovšem nezůstala u pouhých slov, ale přešli k činům. Rozhodli se, že vyřadí ze své nabídky veškeré výrobky z holdingu Rabbit CZ.

Jelikož jsou tyto dovážkové služby na vzestupu, tak to momentálně pro Jandejska nemusí být tak fatální. Pokud bude ovšem tento bojkot jeho produktů trvat i více let, tak by to jeho podnikání mohlo výrazně pocítit.

Společnost má sice jejich produkty skladem, ale plánuje je doprodat a další už nenaskladňovat. Místo nich se rozhodli hledat mezi malými zemědělci dostatek náhrady. To je hezké gesto, jelikož na malé zemědělce většinou všichni včetně státu zapomínáme. A přitom malá lokální vyroba je mnohdy kvalitnější než statisícové velkochovy.

Nic není černobílé

Vyjádření firmy Rohlik.cz je poměrně jednoznačné. Nelíbí se jim, že si člověk pobírající tučné dotace vezme veřejnost jako rukojmí a snaží se vymoci si více. Dokonce může působit sympaticky, že se nějaká firma snaží bojovat proti jiné, která omezuje občany z vlastních sobeckých důvodů.

Jenže ono to není tak černobílé. Rohliku samozřejmě vadí, že je hlavní město špatně průjezdné. Praha s milionem obyvatel je pro ně klíčový trh, kde jsou schopní za krátký čas obsloužit mnoho lidí.

Blokáda Prahy tedy rozhodně není něco, co by vyhovovalo jejich podnikatelským plánům. A jak uvedl majitel firmy Tomáš Čupr, „naši zákazníci jsou pro nás vždy na prvním místě, a proto se rozhodujeme především v kontextu služeb pro ně.“

Ať už se Rohlik.cz rozhodl pro bojkot Jandejskových produktů z důvodu morálních nebo podnikatelských, tak je důležitá jedna věc. Každý podnikatel si může vybrat, s kým bude spolupracovat a smršť, kterou jejich rozhodnutí vyvolalo na sociálních sítích, je až neuvěřitelná. Nikdo nemůže podnikatelům přikazovat, s kým budou a nebudou podnikat. Pokud se jejich rozhodnutí někomu nelíbí, tak se občané mohou svobodně rozhodnout, jestli jejich služby chtějí, nebo nechtějí využívat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz