Hlavní obsah
Satira

Krkonošská pohádka o premiérově cestě do Německa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/nakupov%C3%A1n%C3%AD-corona-podnik%C3%A1n%C3%AD-2615482/

Premiér Petr Fiala provedl inspekční cestu do Německa, aby porovnal ceny českých a německých výrobků. K jakému závěru pan premiér došel?

Článek

Pan premiér při tom svém putování navštívil obchody v českém i německém příhraničí. A co zjistil? Vlastně to, co my všichni prostí občané naší krásné vlasti už dávno víme. U nás je draho. Panu premiérovi bych chtěl každopádně touto cestou a jménem občanů České republiky za jeho sdělení poděkovat. Nyní jsme z jeho strany ujištěni, přesvědčil nás a všechny naše podložené závěry už máme potvrzeny z nejvyšších míst.

Dozajisté pan premiér zpracoval několikastránkový elaborát, který opatřil příslušným razítkem, aby to jako mělo nějakou štábní kulturu. Takový postup je přece v naší zemi žádoucí – na všechno musí být papír, nejlépe s razítkem.

Jelikož mám rád Krkonošské pohádky, nemohu se zbavit podobnosti osoby pana premiéra se zlým Trautenberkem. Jak by vypadal krkonošský příběh podle námětu premiérovy cesty?

To se takhle jednou Trautenberk díval z okna přes hranice do Krakonošova revíru a všiml si, že v Krakonošově je zboží levnější a navíc kvalitnější.

„Jak já k tomu přijdu, že se mají v Krakonošově líp? Zajedu tam a zjistím, co a jak, abych mohl uchlácholit Anče, Kubu i hajnýho. Ještě si začnou stěžovat.“

Inu, vypravil se do Krakonošova. Tam nakoupil ve vybraných obchodech a s napěchovanou taškou se vrátil domů. Po svém návratu si svolal čeládku a začal všem vypravovat, že v Krakonošově mají levněji, ale jeho zboží je neméně kvalitní. Na důkaz svého tvrzení vytáhl Krakonošovu Nutellu.

Anče spráskla ruce a povídá: „Jemnostpane, uvařím Vám čaj na hlavu podle receptu, který mi prozradila ponikelská bába.“

„Mlč, huso, ničemu nerozumíš,“ obořil se na Anče Trautenberk. V duchu si ale řekl, že bude muset čeládku nějak uchlácholit. Kubu a hajnýho utáhne na vařené nudli, ale na Anče bude muset vymyslet nějakou lest.

Najednou se zahřmělo, od země stoupal dým, ve světnici se objevil Krakonoš a povídá:

„Střez se Trautenberku lhát čeládce o cenách zboží v mém a Tvém revíru. Pokud zalžeš, lze se Ti povede.“

Jakmile domluvil, zmizel.

Trautenberk musel s pravdou ven a prozradil čeládce, že v Krakonošově je opravdu levněji.

Stejně to možná bylo i v případě pana premiéra. Nebylo by na škodu, kdyby takový nějaký Krakonoš pana premiéra střežil neustále. To by se nám tady možná žilo ještě o kapku lépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz