Hlavní obsah
Zdraví

Šest signálů, které vám napoví, že jde vaše paměť pomalu do důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/illustrations/pam%C4%9B%C5%A5-ztr%C3%A1ta-vymazat-alzheimer-4894438/

Člověk nejen kvůli věku začíná zapomínat a jeho hlava přestává pracovat správně. Jak člověk pozná, že by na sebe měl být opatrnější?

Článek

Signálů, které člověku napovídají, že začíná blbnout, je nepřeberné množství. Já jich nabízím jen několik, ale třeba se i vám bude zdát nějaký z nich povědomý. Takže tady jsou.

Signál 1: Když urputně hledáte své dioptrické brýle a po několika dlouhých minutách zjistíte, že je máte po celou dobu pevně usazeny ve svých méně či hustých kadeřích (schopnost rozpoznat přítomnost brýlí u prostovlasých jedinců nejsem schopen posoudit).

Signál 2: Pokud jdete do určité místnosti u vás doma a v cíli zjistíte, že vlastně nevíte, pro co jste do místnosti vlastně šli. Šťastní jedinci si na místě vzpomenou, méně šťastní se vrátí do místa, odkud vyrazili a tam jim myšlenka naskočí. Někteří jedinci si nevzpomenou vůbec. Těch je mi líto. Já jsem naštěstí stále ve fázi rozpomenutí na místě, případně to vezmu zpátky přes start.

Signál 3: Jestliže si opakovaně sypete do čaje místo cukru sůl, nebo se vám naopak opakovaně podaří pocukrovat řízky. V případě, že si svůj omyl neuvědomíte, očekávejte u nedělního oběda slova „díků“ od hladových členů rodiny. Čaj vám také mohou vylít na hlavu (zde malé doporučení – nepodávejte neurotickým přátelům a známým čaj moc horký).

Signál 4: Do skupiny vybraných signálů lze zahrnout i situaci, kdy horlivě hledáte nějaký předmět, o němž jste přesvědčeni, že jste ho položili na určité místo a předmět tam není. Nakonec zjistíte, že předmět tam je, ale vy jste ho neviděli (děje-li se to častěji, zvažte možná návštěvu očního lékaře a tento signál se vás potom třeba nebude týkat).

Signál 5: Přemýšlíte-li, zda potřebujete na toaletu.

Signál 6: Dáte-li si práci a pečlivě si sepíšete seznam, co je potřeba nakoupit v obchodě. Tam zjistíte, že jste nechali seznam na stole (v současné době lze situaci zachránit a osoby nacházející se doma vám mohou seznam vyfotit a poslat pomocí chytrého telefonu; on ale většinou stejně nikdo nebude doma, tudíž vytočení budete stejně).

Pokud se vám zdá, že něco podobného se děje i u vás doma, nelámejte si hlavu s tím, co bude a užívejte života (když si ovšem vzpomenete, nad čím si hlavu lámete). Jestliže zapomenete taky nevadí. Ono je někdy možná lepší, když člověk na určité věci zapomene.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám