Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vánoční blázinec v plném proudu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

V jedné vánoční koledě se zpívá: „Narodil se Kristus Pán, veselme se.“ Lidé si vzali tato slova k srdci a radují se. Každý po svém.

Článek

Kdybych neměl k dispozici kalendář, vždycky poznám, že se blíží ten krásný čas vánoční. Nutno podotknout, že počasí mi příliš nepomáhá. Martin na bílém koni ve zdejších končinách už nejezdí (možná vyměnil koně za modernější dopravní prostředek, nevím), svatá Lucie sice noci upije, ale ani ona není tím směrodatným ukazatelem, tudíž mi Vánoce vždy připomenou sami lidé. Právě tím, jak slaví budoucí narození Ježíška.

Vše začíná už někdy v polovině září. Letos bylo toto první připomenutí poněkud zvláštní, protože bylo dlouhé a horké léto. Jednoho slunného dne jsem vylezl z bazénu a v plavkách jsem si při pití letního drinku otevřel leták obchodního řetězce. V letáku jsem si prohlížel vánoční stromek, pod nímž bylo připomenuto, že Vánoce jsou tu už za tři měsíce. Připadal jsem si na chvíli jako milionář z té reklamy – ten si taky může dovolit trávit Vánoce v exotických destinacích.

V průběhu října a listopadu pokračuje vánoční letáková masáž a pomalu se připojují i další sdělovací prostředky. Lidé začínají podléhat panice a začíná být cítit všeobecná nervozita. Jeden rok si dám tu práci a budu si počítat, kolikrát zazní věty typu:

„Ty jo, on už je konec listopadu a já ještě nemám nic napečeno.“

„Máš už dárky? Já ještě musím nakoupit tomu a tomu a nevím co.“

Nastane advent a vypadá to, jako když člověk píchne do včelího úlu. Všude je najednou více lidí, více aut, více nervozity a více vyplašených lidských pohledů. A přesně to je ten čas, kdy poznám, že jsou Vánoce za dveřmi. Čím víc se blíží 24. prosinec, tím nervozita a napětí stoupá. Lidí i aut přibývá. A v onen den ráno vše vrcholí. Tento den nasadím brnění trpělivosti a vyrážím do obchodu vystát frontu na salám. I to patří k mým vánočním radovánkám. S dalšími lidmi v nekonečné frontě vyznáváme stejný druh vánočního veselí.

Odbije poledne, zavřou obchody a včeličky se vrací do svých úlů. Radovánky se přesunuly do rodinných bydel.

Můžu se jen domnívat (a pevně v to doufám), že tady už se lidé plně oddávají vánočnímu času a alespoň na těch pár hodin se zastaví, hýří úsměvy, dobrou náladou a v jejich srdcích je pouze láska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz