Hlavní obsah
Zdraví

Zubař není pro každého aneb jak se díky Bruselu vracíme do středověku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/vectors/dent%C3%A1ln%C3%AD-hygiena-zubn%C3%AD-p%C3%A9%C4%8De-156103/

Doktorů, kteří se starají o náš chrup, je zoufale málo. V současnosti to pociťuje spousta z nás. Když už se nám podaří zubaře sehnat, musíme si připravit tučný finanční obnos. Taková je realita.

Článek

Jeden známý se mě nedávno zeptal:

„Víš, který orgán v těle se neumí sám vyléčit? Je to zub.“

Když jsem tak o tom přemýšlel, musím mu dát za pravdu. Bolí-li člověka zub, sám se nevyléčí. Bolest zubu je nesnesitelná. Můžete ji rozhánět hřebíčkem nebo ibalginem, nepomůže to. Jediné, co pomůže je zubař. Sice je zubař strašákem pro spoustu lidí, ale je to v podstatě náš přítel a pomáhá nám od bolesti. Bez zubaře to zkrátka nejde.

Jak bylo řečeno, spousta lidí se zubařů bojí, zdráhá se zajít k němu na návštěvu, nicméně nakonec se přemluví a jdou. Zubař jim vyvrtá zub, pacienti si protrpí chvíle nesnesitelných muk, ale odchází se spraveným zubem a svět je pro ně zase krásnější. V době mého mládí jsme dostávali u zubaře za statečnost obrázek, takže i děti odcházely v rámci možností šťastné. Jestli je tomu tak i v současnosti nevím.

Jak to tak bývá, všechno začíná a končí u peněz. Máte-li tedy potíže s chrupem, rozbijte prasátko a připravte si pořádný obnos peněz. Zubař je sice přítel, ale pořádně se jeho návštěva prodraží. Takže k zubařům se v současné době zdráhají jít i ti, kteří mají pro strach uděláno. Jednoduše řečeno, nemají na návštěvu zubaře finanční prostředky. Tak dlouho otálejí jít, až se zub začne vztekat (vysvětleno výše – hřebíčkem nevyléčíš) a je zle. Z prasátka tak musí být odejmuty peníze na rodinnou dovolenou nebo na nové boty, protože ty staré už se rozpadají.

Zdravotní pojišťovny motivují své klienty, aby chodili na preventivní prohlídky. Lidé chodí, ale lze zabránit vzniku zubního kazu? Nejsem doktor, ale tuším, že ne. Můžete si čistit zuby jak o život, stejně si vás kaz může najít (nikomu to nepřeji).

A proč vůbec vznikl tento článek? Pánové z vyšších společenských vrstev nám totiž přikázali, že zubaři nesmí používat amalgámové plomby. Neví snad někdo, co toto opatření znamená? Odpověď je prostá – amalgám je zadarmo, bílá plomba, kterou musí zubaři do zubu „instalovat“ je za peníze. Za docela dost peněz. On je prý ten amalgám nějaký jedovatý a obsahuje rtuť. A to má vliv na ekologii. Souhlasím s tím, že se musíme starat o životní prostředí. Pokládám si otázku, zda nešlo množství té rtuti snížit někde jinde.

Jedno rčení praví, že z cizího krev neteče. Souhlasím. Pánové nahoře nařídili zrušení amalgámových plomb, protože jich se to opatření vlastně ani tak dalece netýká. Odpustí si jeden víkendový wellness pobyt s přáteli a vyrazí k zubaři. Ale běžný občan toto opatření pozná citelně. A když na to nebude jednoduše mít? Nemáš peníze, nemůžeš k zubaři. A vezmi si ibalgin, ten není tak drahý. Možná někomu bude připadat tato myšlenka lichá, ale nevracíme se zpátky někam do středověku, kde ústa lidí byla jako noty na buben a první zubní kaz střídal druhý? Možná je na čase poohlédnout se po nějakém šikovném kováři, který by byl ochoten vytrhnout zub. Určitě vyjde jeho služba levněji.

Na závěr vzkaz zubařům. Je vás málo a tento článek vás rozhodně nemá nějakým způsobem hanit. Víme, že za podobná nařízení nemůžete. Zubařům tedy tímto zasílám velké díky za jejich práci! A vás politici v Bruselu vem čert!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám