Hlavní obsah

Macaulay Culkin: Hvězda, která prošla peklem i rájem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: photo by Alan Light, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Macaulay Culkin. Jméno, které v nás okamžitě vyvolá vzpomínky na roztomilého kluka z filmu Sám doma. Ale co se stalo s tímto talentovaným hercem? Pojďme se společně podívat na jeho životní příběh plný vzestupů a pádů.

Článek

Zářivý start kariéry

Macaulay Carson Culkin se narodil 26. srpna 1980 v New Yorku. Už od útlého věku bylo jasné, že má talent - s herectvím začal ve čtyřech letech. Jeho kariéra prudce vystřelila vzhůru v roce 1990, kdy se stal celosvětově známým díky roli Kevina McCallistera ve filmu Sám doma.

„Nikdy jsem si nemyslel, že se film stane tak populárním. Byl to jen další projekt,“ vzpomínal Culkin později na svůj nejslavnější film. Úspěch Sám doma katapultoval malého Macaulaye mezi hollywoodské hvězdy. Následovaly role v dalších úspěšných filmech jako Sám doma 2: Ztracen v New Yorku nebo Richie Rich.

Stinné stránky slávy

Bohužel, jak to tak bývá, sláva má i svou odvrácenou stranu. Pro Culkina to byly především problémy v rodině. Jeho otec Kit, který byl zároveň jeho manažerem, získal pověst obtížného člověka. Otec vedl k herectví Macaulaye i jeho dva bratry. Oba rodiče vnímali své děti jako stroje na peníze a jejich dětství bylo ztraceno. Culkinovi nikdy nepatřili mezi bohaté, měli sedm dětí a uživit je nebylo snadné. Matka pracovala jako telefonní operátorka, otec byl správce v kostele. Nápad udělat z Macaulaye herce vynesl slušný balík.

Macaulay chodil také do baletu a z obyčejné katolické školy přešel do výběrové školy pro budoucí herce. Macaulay Culkin jako Kevin McCallister v sérii Sám doma vydělal přes 20 miliónů dolarů, za celou svou karieru téměř 100 miliónů. Bohužel ze svých miliónů neviděl ani cent.V roce 1995 se Macaulayovi rodiče rozešli, což vedlo k náročnému soudnímu sporu o péči o děti. Pro mladého herce to bylo nesmírně těžké období.„Bylo to jako by mi někdo ukradl dětství," svěřil se Culkin v jednom z rozhovorů.

Temné období a drogy

Po odchodu z Hollywoodu v polovině 90. let se Culkin potýkal s osobními problémy. V roce 2004 byl zatčen za držení marihuany a léků bez předpisu. Spekulace o jeho drogových problémech se rozšířily zejména v roce 2012, kdy se objevily fotografie, na nichž vypadal velmi pohuble. Culkin později přiznal: „Drogy byly jako staří přátelé. Ale někdy své přátele přerostete.“

Jedním z nejdiskutovanějších aspektů Culkinova života bylo jeho blízké přátelství s Michaelem Jacksonem. Culkin se objevil v Jacksonově klipu „Black or White“ a často navštěvoval jeho ranč Neverland. Když byl Jackson v roce 2005 obviněn ze zneužívání dětí, Culkin svědčil v jeho prospěch: „Nikdy mi nic neudělal. Nikdy jsem ho neviděl nic dělat.“

První manželka a nepovedený vztah s Milou Kunis

Poprvé se Macaulay oženil už ve svých 18 letech, když si vzal za manželku hereckou kolegyni Rachel Miner. Jenže už v roce 2000 se rozvedli. V letech 2002 až 2010 chodil s herečkou Milou Kunis, která si dodnes vyčítá, jakým způsobem se s Macauleyem rozešla a jak se k němu chovala. Přiznala, že veškerou vinu za rozchod bere na sebe. Během vztahu s Milou už ale herec bojoval s alkoholem a drogami. Nikdy se však, jak sám tvrdí, neléčil pod odborným dohledem. Ze dna se dokázal odrazit úplně sám, přesto tím jeho pověst výrazně utrpěla.

Naštěstí se Culkinovi podařilo svůj život obrátit k lepšímu. Vrátil se k herectví, zahrál si v nezávislých filmech jako Party Monster nebo Saved!. V roce 2021 se objevil v seriálu American Horror Story. Co je ale nejdůležitější, našel štěstí v osobním životě. Je zasnoubený s herečkou Brendou Song, s níž má dva syny.„Můj snoubenec a já jsme velmi aktivní rodiče. Nemáme chůvu, ale moje máma je s námi od narození našeho syna," řekla Brenda v nedávném rozhovoru.

Dnes to vypadá, že Culkin konečně našel svou rovnováhu. A my mu můžeme jen přát, aby mu to vydrželo. Protože kdo by nechtěl, aby malý Kevin McCallister měl šťastný konec?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz