Hlavní obsah

Trump opět vyvolává kontroverzi: Využívá hurikán Milton k útokům na Kamalu Harrisovou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Donald Trump

Zatímco Spojené státy čelí extrémně ničivému hurikánu Milton, bývalý prezident Donald Trump se rozhodl využít této krizové situace k politickým útokům. Jeho terčem se tentokrát stala viceprezidentka Kamala Harrisová.

Článek

Trumpovy kontroverzní výroky mířené ke Kamale Harrisové vyvolaly ostrou kritiku i v řadách jeho vlastní Republikánské strany. Donald Trump, známý svými provokativními prohlášeními, tentokrát překročil hranice dobrého vkusu, když začal útočit na Kamalu Harrisovou v souvislosti s blížícím se hurikánem. Jeho výroky byly nejen nevhodné, ale také nepravdivé.

„Trump ve svém prohlášení lživě tvrdil, že Harrisová přesměrovala finanční prostředky určené na pomoc oblastem zasaženým hurikánem na ubytování nelegálních přistěhovalců.“ Toto tvrzení nemá žádný faktický základ a je jasným pokusem o manipulaci s veřejným míněním v době krize. Bývalý prezident také označil Harrisovou za „nekompetentní“, čímž se snažil zpochybnit její schopnosti v roli viceprezidentky. Tyto útoky přicházejí v době, kdy by se politici měli soustředit na pomoc občanům ohroženým přírodní katastrofou, nikoliv na politické bodování.

Reakce republikánů

Trumpovy výroky vyvolaly vlnu kritiky i mezi jeho spolustraníky. Někteří republikánští politici se od jeho slov distancovali a vyjádřili nesouhlas s tímto přístupem. „Republikánský senátor za Severní Karolínu Thom Tillis jasně vyjádřil svůj postoj: „Musíme se soustředit na záchranné operace, opravy a úklid. Nepotřebujeme žádné takové rozptýlení, kterým nejvíc trpí tvrdě pracující záchranáři.“ Je zřejmé, že mnozí republikáni si uvědomují nevhodnost Trumpových výroků a jejich potenciální negativní dopad na vnímání strany veřejností.

Analýza Trumpovy strategie

Odborníci se shodují, že Trumpův přístup je součástí jeho dlouhodobé strategie. Darrell West, výzkumník politických studií v think-tanku Brookings institut, to komentuje slovy: „Trump sahá po jakémkoliv tématu, aby zapůsobil na posledních pět procent nerozhodnutých voličů. Ví, že katastrofy jsou pro lidi v zasažených oblastech traumatické, a chce využít jejich složité situace, aby je postrčil svým směrem.“

Tato taktika však může být dvousečná. Zatímco může posílit podporu mezi jeho nejvěrnějšími příznivci, riskuje odcizení umírněných voličů a poškození image Republikánské strany jako celku.

Možné důsledky pro Trumpovu kampaň

Trumpovy lživé výroky a nevhodné chování v době krize by mohly mít negativní dopad na jeho politickou budoucnost.

Whit Ayres, expert na průzkumy veřejného mínění pro republikány, upozorňuje: „Nejefektivnější prohlášení jsou ta, která jsou pravdivá. Když ale republikáni přímo rozporují Trumpovy argumenty, jediný efekt je, že to posiluje lidi, kteří už jsou na jeho straně. Nepřesvědčí tím ale nikoho nového, aby se k němu přidal.“

Je tedy otázkou, zda Trumpova strategie využívání krizových situací k politickým útokům bude v dlouhodobém horizontu úspěšná, nebo zda naopak poškodí jeho šance v nadcházejících volbách.

Zatímco hurikán Milton udeřil na pobřeží USA a miliony lidí se připravují na jeho ničivé následky, politická bouře vyvolaná Trumpovými výroky ukazuje, jak hluboce je americká společnost rozdělena. Je na voličích, aby zvážili, zda je takové chování přijatelné pro někoho, kdo usiluje o nejvyšší úřad v zemi.

Zdroje:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/hurikan-milton-trump-harrisova/r~b95bc73e863b11efb589ac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz