Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pálení čarodějnic jako tradiční česká oslava. Jak to vlastně vzniklo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Logan Weaver / Unsplash

Pálení čarodějnic se blíží, ale víme vůbec původ tohoto svátku?

Článek

Tradiční pálení čarodějnic, známé také jako Valpuržina noc, je u nás velmi populární slavnostní událostí. Tato tradiční oslava se koná v noci z 30. dubna na 1. května a je spojena s náboženskými i pohanskými kořeny.

Předpokládá se, že pálení čarodějnic má svůj původ v pohanské oslavě jara a obnovy života. V této době se lidé snažili vyhnat zimní duchy a přivítat nové roční období. Během středověku se slavnost spojila s křesťanským svátkem sv. Valpurgy, který se slaví 1. května a je věnován ochraně před čarodějnicemi.

Tradiční pálení čarodějnic v České republice se obvykle koná v parku nebo na louce, kde se shromažďuje mnoho lidí. Hlavní atrakcí je oheň, který se rozděluje na několik menších. Lidé se oblékají do tradičních kostýmů a pořádají taneční vystoupení kolem ohňů. Je zvykem také péct tradiční dorty v podobě čarodějnic nebo rohů, které se podávají jako součást slavnostního jídla.

Pálení čarodějnic má také svůj symbolický význam. Ohně, které se rozdělují na menší, symbolizují rozdělení zla a negativních sil. Tento rituál má ochrannou funkci a chrání před všemi zlými duchy a čarodějnicemi.

Přestože se dnes již nevěří v existenci čarodějnic a význam této tradice se zmenšil, pálení čarodějnic je stále oblíbenou a tradiční slavností, kterou si lidé rádi užívají.

Proto je nyní tato tradice spíše akcí na které děti podstupují stezku odvahy, a kde se dospělí baví živými kapelami a alkoholem. Nesmíme však zapomenout, že vrcholem večera je vždy sezení u ohně a opékání buřtů, bez kterého by to nakonec nebylo ono.

Takže až tento rok budete oslavovat pálení čarodějnic ať už s rodinou či přáteli, nezapomeňte že toto není jen večer kdy se máte opít, ale strávit čas s ostatními a užít si večer.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz