Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Mytologičtí tvorové, kteří skutečně existovali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: wikimedia, volný zdroj

Chiméra

Máte rádi příběhy plné draků, kreatur a jiných monster? A co když nejsou tak docela vymyšlení? V tomto článku představíme šest fantastických tvorů, kteří kdysi skutečně žili.

Článek

Hobité vs. Homo floresiensis

Tolkienovy hobity dnes nezná jen málokdo. Slavné postavičky Froda, Sama, Bilba a mnoha jiných, které si zamiloval celý svět. Patří však tito tvorové jen do fantasy románů? Omyl!

Foto: Jonathan Torres, Wikimedia, volný zdroj

hobit

Homo floresiensis vyhynul přibližně před 13 tisíci lety. Pozůstatky byly objeveny v dnešní Indonésii, na ostrově Flores, dle kterého získal své jméno. Tento maličkatý človíček, s průměrnou výškou něco málo přes metr, byl objeven teprve nedávno (v roce 2003). Tím samozřejmě padá úvaha, že by se jimi Tolkien mohl ve své knize inspirovat.

Foto: Cicero Moraes, Wikimedia, volný zdroj

Homo floresiensis

Obři vs. Gigantopithecus

Obři jsou pojmem, se kterým se setkáváme téměř ve všech náboženstvích. Ať už jsou to ledoví obři ze severské mytologie, biblický Goliáš či starořecký Atlas.

Foto: Louis Huard, Wikimedia, volný zdroj

Obr Skrymir a Thor

Na území dnešní Indie, Číny a Vietnamu žil ještě před 310 tisíci lety tvor, který byl opravdovým obrem. Gigantopithecus giganteus byl hominid, příbuzensky spjatý s dnešními orangutany. Při vzpřímeném postoji mohl dosahovat až 280 cm. Jednalo se sice o býložravce, i tak byste se s ním ale nejspíš nechtěli potkat. První průkazný nález tohoto tvora pochází z roku 1935 v podobě zubu, konkrétně stoličky.

Foto: Ruth Homenides de Histangua, vlastní zdroj

Gigantopithecus

Draci vs. Quetzalcoatlus

Draci jsou velice oblíbenou tematikou už po mnoho let. No kdo by nemiloval Šmaka, Bezzubku, Drogona a stovky dalších. Draci jsou zkrátka oblíbení po celičkém světě. Jak by se na ně ale lidé tvářili, kdyby dnes skutečně žili?

Foto: Cornelis Meijer, Wikimedia, volný zdroj

Drak

Aztékové uctívali mnoho božstev, jen málokterý bůh byl ale tak dobrotivý, jako Quetzalcoatl – Opeřený had. A právě podle této mocné bytosti později vědci pojmenovali jednoho z největších ptakoještěrů, který kdy mohl vzlétnout. Dle předpokladů mohl dosahovat délky rozpětí křídel až 12 metrů a při vzpřímeném postoji měřil asi tolik, jako dnešní žirafa. Quetzalcoatlus northropi žil před 70 miliony let ve svrchní křídě. Na toto živé letadlo bychom asi narazit nechtěli.

Foto: Wikimedia, volný zdroj

Quetzalcoatlus

Mytologičtí vodní hadi vs. Titanoboa

S obřími plazy se setkáváme snad ve všech náboženstvích. Midgardsorm, obepínající svět. Hydra se svými dorůstajícími hlavami či čínští Duhový hadi, přivolávající déšť. I v dnešní době máme na světě hady, kteří svou vahou i vzrůstem budí hrůzu - typickým příkladem je Anakonda velká. Ale bývalo hůř.

Foto: Emil Doepler, Wikimedia, volný zdroj

Lokiho děti: Fenrir, Hell a Midgardsorm

Před asi 60 miliony let žil obří škrtič. Pro svoji hmotnost musel většinu života trávit pod vodou a ve své době byl vrcholným predátorem. Titanoboa cerrejonensis mohla měřit necelých 15 metrů a její váha se odhaduje přes tunu! To už je slušný macek. Nedávno nalezený obratel jistého Vasuki Indicus však otřásl dosavadním míněním o největším hadovi všech dob. Dle všeho to vypadá, že Vasuki mohl měřit až o dobrého půl metru více, pro nedostatečné množství důkazů se to ale nedá říci s jistotou.

Foto: Mojmír Churavý, Wikimedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Titanoboa

Obří škorpióni vs. Jaekelopterus

Se škorpiony nadměrných rozměrů se můžeme setkat v mnoha kulturách a ztvárněních. Gigantičtí škorpioni z filmů Souboj titánů, mytická mantichora a mnoho dalších. Říká se, že čím je škorpion menší, tím je nebezpečnější. Ne vždy tomu tak ale bývalo.

Foto: Wikimedia, volný zdroj

Škorpion

Největší druh klepítkatce, který kdy žil, byl právě Jaekelopterus rhenaniae a poprvé byl popsán roku 1914. Říká se mu mořský štír, ale ve skutečnosti není se štíry přímým příbuzným. Se svou délkou kolem 2,5 metru (s nataženými chelicerami dokonce ještě o metr více) je brán jako největší doložený členovec všech dob. A teď si představte, že se v poklidu potápíte v moři a najednou se před vámi vynoří tohle monstrum! Vášniví potápěči však mohou zůstat v klidu. Tento tvor žil v období Devonu, tedy asi před 390 miliony lety.

Foto: Wikimedia, volný zdroj

Jaekelopterus

Leviathan vs. Leviathan

Tato mořská příšera je zmiňována již v židovském Talmudu či Bibli. Původně byla prý stvořena v páru, Bůh se ale zhrozil její destruktivní síly a nechal naživu pouze jednu. Někdy je popisována jako božský protějšek, v satanismu pak jako jeden z princů pekla. Můžeme ji znát ale i z mnoha filmů či pohádek.

Foto: Gustave Doré, Wikimedia, volný zdroj

Leviathan

Pravěký kytovec dostal rodové jméno právě po tomto mytickém tvorovi. Leviathan Melvillei, pojmenován podle autora celosvětově známého Moby Dicka, byl poprvé objeven v Peru roku 2008. Délka jednoho zubu dosahovala až 36 centimetrů a tělo se odhaduje okolo 17 metrů. V porovnání s dnešním plejtvákem obrovským (až 30 metrů) byl poměrně malý a i vahou necelých 60 tun za naším přeborníkem poněkud pokulhává (u plejtváka až 200 tun). Na druhou stranu, plejtvák není masožravý, takže i přes svou, prozatím nepřekonanou, velikost nebudí ani zdaleka takovou hrůzu. Leviathan žil před přibližně 9 miliony let, pravděpodobně tak neměl žádného přirozeného predátora. Za jeho hlavního konkurenta se pak považuje akorát dobře známý Otodus megalodon (15 metrů dlouhý žralok).

Foto: Wikimedia, volný zdroj

Leviathan Mellvilei

Anketa

U kterého z výše uvedený tvorů byste si přáli, aby ještě žil?
Homo Floresiensis
52,4 %
Gigantopithecus
9,5 %
Quetzalcoatlus
20,8 %
Titanoboa
5 %
Jaekelopterus
1,9 %
Leviathan
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 739 čtenářů.

Zdroj informací:

Helena Kadečková, kniha Soumrak bohů - Severské mýty a báje

Eduard Petiška, kniha Staré řecké báje a pověsti

Neil Gaiman, kniha Severská mytologie

J. R. R. Tolkien, knihy trilogie Pán prstenů

https://youtube.com/@caj1235?si=fwMjRijvcSmxJoNV

Dopňující informace: Vilém Tichý

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz