Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hra o trůny v podobě českých historických osobností

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: wikimedia a public domain, volné dílo

Že se Hra o trůny přímo opírá o historická fakta, není žádné velké odhalení. Typických příkladem je třeba Válka růží. Pojďme se ale společně podívat, jak by slavný seriál vypadal „po česku“.

Článek

Cersei Lannister vs. Drahomíra ze Stodor

Toto přirovnání je, pravda, trochu přehnané. Nicméně nemůžeme pominout fakt, že tyto dvě ženy spolu přeci jen mají některé společné rysy. O Drahomíře se traduje, že zabila svoji tchýni Ludmilu, která značně ovlivňovala jejího syna Václava. Cersei zase zabila svoji snachu Margaery (a všechny, co s ní byli v Septu), protože měla příliš velký vliv na jejího syna Tomena. Obě také byly přítomny při zavraždění jejich prvorozených synů. Byly to cílevědomé a silné ženy, které velkou část života strávily v přetvářce.

Foto: Daliborova kronika, Wikimedia – volný zdroj

Drahomíra (vlevo) a Ludmila (vpravo)

Ramsay Sníh vs. Julio Ceasar d'Austria

Podobnost obou jmenovaných je až děsivá. Ramsay byl bastardem lorda Boltona, Julio levobočkem Rudolfa II. Tím také získali svá „příjmení“. Sníh, protože se Ramsay narodil na severu, d'Austria pro rakouský původ Julia. Ani o jednoho se jejich otcové příliš nezajímali. Oba byli nepochybně šílení a měli sklony k násilí a vraždění. Oba zemřeli mladí ve vězení, kdy Ramsey byl zajat Sansou a Julio, po posledním krvavém řádění, dostal doživotní domácí vězení. Smrt neměli ani jeden příliš hezkou. Ramsey byl roztrhán psy a Julio zemřel zcela izolován, ve špinavých hadrech a se svými již zcela nezvladatelnými záchvaty, pročež mu měl prasknout vřed v krku.

Foto: Picry – volný zdroj

Julio Ceasar d'Austria

Berik Dondarrion vs. Jan Žižka

Zde se jedná spíše o vizuální podobu, nežli o tu charakterovou. I když, některé prvky tu jsou přeci jen patrné. Oba vystupovali jako zbojníci se silnou náboženskou motivací, oba neměli oko a jejich muži je měli v náležité úctě.

Foto: Jan Vilímek, Public domain, via Wikimedia Commons

Jan Žižka

Tomen Lannister vs. Král „Bene“

Tady máme podobností hned několik. Jak Vladislav Jagelonský, tak Tomen Lannister byli korunováni králi ve velice mladém věku. Oba byli spíše submisivní a snadno ovlivnitelní, což z nich dělalo velice slabé panovníky. Jejich vláda byla ovlivňována rodinou, ale z velké části i církví a vládli rozpolcené zemi. Nicméně, na rozdíl od Tomena, Vladislavovi byla nakonec jeho smírčí povaha ku prospěchu.

Foto: Wikimedia Commons - volný zdroj

Vladislav II. Jagellonský

Jon Sníh vs. Jiří z Poděbrad

Tito dva mají společného více, než by se na první pohled zdálo. Měli v oblibě silné ženy – u Jona Ygritte a Daenerys, u Jiřího Kunhuta ze Šternberka a Johana z Rožmitálu. Jak u Jiřího, tak u Jona vznikly jisté pochybnosti o jejich původu. Oba se v průběhu života postupně vypracovali - Jon, jakožto lord velitel noční hlídky, Jiří pak jako zemský správce. A konečně, oba se stali králi z vůle lidu.

Foto: Jan Vilímek – Wikimedia – volný zdroj

Jiří z Poděbrad

Tywin Lannister vs. Přemysl Otakar II.

Jistě, Tywin se nikdy nestal králem. Nutno však podotknout, že k tomu měl příležitost, které jen záměrně nevyužil. Jinak má ale se slavným českým panovníkem mnoho společného. Přízvisko „železný a zlatý“ pro něj sedí jako ulité. Vždyť jakožto člen nejbohatšího rodu Lannisterů, skvělý vojevůdce i stratég by si jej po právu zasloužil. Tywin i Přemysl zemřeli násilnou smrtí (Tywina zavraždil jeho syn Tyrion, Přemysl byl zabit v bitvě na Moravském poli).

Foto: Wikimedia Commons – volný zdroj

Otakar II. Přemysl

Samozřejmě, že by se v celosvětové historii našly osobnosti, které by charakterově seděly více. Nicméně mi přišlo hezké si trochu zapátrat v naší historii a nějaká ta podobenství najít. Které z vybraných porovnání se vám líbilo nejvíce? Níže můžete hlasovat v anketě.

Anketa

Které připodobnění je za vás nejtrefnější?
Cersei a Drahomíra
8,1 %
Ramsay a Julio Ceasar
11,1 %
Berik a Jan Žižka
6,7 %
Tomen a Vladislav II.
3,7 %
Jon a Jiří z Poděbrad
52,6 %
Tywin a Přemysl Otakar II.
17,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 135 čtenářů.

Zdroje informací:

George R. R. Martin - knižní série Hra o Trůny

Seriál HBO - Hra o trůny

Josef Žemlička - kniha Přemyslovci: Jak žili, vládli a umírali, 2005 Nakladatelství Lidové noviny

https://www.postavy.cz/serial/hra-o-truny/postavy/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Julio_Caesar

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_z_Pod%C4%9Bbrad

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladislav_Jagellonsk%C3%BD

https://cs.wikipedia.org/wiki/Drahom%C3%ADra_ze_Stodor

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_%C5%BDi%C5%BEka

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99emysl_Otakar_II.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz