Hlavní obsah
Hry

Krvavý baron: Hra spojující gamebook a únikovku v jednom celistvém balení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Raging Gecko, zasláno autorem

Krvavý baron

Máte rádi únikové hry, ale nechcete kvůli zábavě cestovat? Zbožňujete gamebook, ale nelíbí se vám utrácet peníze za něco, co si zahrajete pouze jednou? V tom případě je pro vás hra Krvavý baron jako stvořená!

Článek

Nakladatelství Golden Dog má aktuálně hru Krvavý baron: Jaro 1851 v předprodeji, a to pod taktovkou tvůrce Raging Gecko. Ve hře pracujete především s kartami a knihou dobrodružství, ale nejdůležitější jsou vaše vlastní rozhodnutí. A trocha logického uvažování. Že je takových her na trhu už spousta? Omyl! Tento český skvost se tyčí nad ostatními tím, že jej můžete, bez snížení kvality, hrát opakovaně. K dispozici je totiž hned devatenáct variant, jak hru ukončit!

Foto: Raging Gecko, zasláno autorem

hra Krvavý baron

Počet hráčů: 1

Délka hry: 2-3 hodiny

Doporučený věk hráče: 13+ (nedoporučuje se osobám citlivější povahy)

Hra je primárně určena pro jednoho hráče, ale je tu možnost si hru ozvláštnit a hrát ji ve dvou. Druhý v takovém případě zastává roli vypravěče a průvodce pravidly.

Pozn. autora článku: Jakožto jedna z mála, která měla tu čest hru betovat, jsem vyzkoušela obě varianty. Hra ve dvou lidech je lepší pro ty, kteří mají problémy s pochopením pravidel nebo s čtením vůbec. Jak bylo řečeno, jedná se o kombinaci gamebooku, takže se tam bez čtení neobejdete. Můj přítel je dyslektik a z toho důvodu nechtěl hru ani zkusit. Po několika mnou odehraných kolech jsem ho nakonec donutila ji vyzkoušet s tím, že ho Krvavým baronem i pravidly provedu a on tak bude mít prostor především na svá vlastní rozhodnutí a boje. Sám pak uznal, že ho hra opravdu vtáhla.

Průběh hry:

Foto: Reging Gecko, zasláno autorem

Hned na začátku si vyberete jednu ze tří postav, za kterou budete hrát: Ricky (není hlavní postavou, slouží k hraní tutoriálu), James D. (ranař), Eva Nolan (lasička) a Dr. Frick (profesor). Při zakoupení hry v předprodeji je pak jistá možnost, že ještě získáte postavu čtvrtou. Učenkyni Lysandru (limitovaná edice).

Foto: Raging Gecko

Postavy: James D., Eva Nolan, dr. Frick

Po výběru postavy je potřeba seznámit se s PRAVIDLY (ta jsou sympaticky stručná) a ostatními herními komponenty. K dispozici máte KNIHU DOBRODRUŽSTVÍ, která vás bude provázet po celou dobu hraní. Dále pak máme KARTY SCÉN – ty slouží k představení konkrétních lokací a různých možností pokračování. KARTY AKCÍ jsou, v některých případech, rozčleněny mezi jednotlivé herní postavy. Nikdy je tedy nemůžete během jedné hry využít všechny. Dále musíme zmínit KARTY PŘEDMĚTŮ (jak už název napovídá, jedná se o předměty, které můžete během hry získat a použít) a KARTY STATUSŮ, dodávající jisté výhody. ŽETONY určují počet životů a různé specializace dané postavy. KOSTKA dobře poslouží, až se dostanete do bojového konfliktu.

Foto: Raging Gecko, zasláno autorem

herní komponenty

Pozn. autora článku: Při mé první hře jsem si vybrala postavu Evy. Bohužel, nikdy mi příliš nešlo hraní s kostkami. V Las Vegas by to se mnou byl krátký proces.

Když jsem se v Krvavém baronovi dostala do prvního konfliktu, uhrála jsem sotva dvě bojové akce, než má postava zemřela. Ale nevzdala jsem to! Začala jsem hru od znova, tentokrát za Dr. Fricka, nastavila si obtížnost bojů na tu nejjednodušší (ano, i toto lze) a hned to šlo lépe. Jsem sice srabík, ale přední je pro mě příběh.

Nakonec jsem hru dohrála i se všemi svými mizernými hody. Postupně jsem vyzkoušela všechny postavy (až na Lysandru, kterou mi krkoun autor nedal k dispozici!) a náramně si to užila.

Foto: Raging Gecko, zasláno autorem

Lysandra - limitovaná edice

Herní zápletka

Je jaro, rok 1851, a vy jste agentem Řádu pravdy.

Byli jste vysláni na misi do Sedmihradska: Na místo, plné hrůzných událostí a prapodivných lidí, kteří vědí více, nežli chtějí říct. Jak se záhadnými zmizeními a podezřelými úmrtími souvisí nedaleký hrad starého barona? A kterým vlastnostem při pátrání dáte přednost? Budou to svaly, moudrost nebo lstivost?

Konec hry

V okamžiku, kdy se vám hru (ať už s jakýmkoliv koncem) podaří dohrát, zjistíte, na kolik procent jste byli ve své detektivní práci úspěšní. Hra je ideální volbou pro každého, kdo má rád tajemno, ponurou atmosféru a trochu toho logického uvažování.

Krvavý baron: Jaro 1851 by měl být dostupný již velmi brzy. Navíc to vypadá, že Raging Gecko s tvořením her zdaleka nekončí. Tak uvidíme, co přinese příště…

Foto: Raging Gecko, zasláno autorem

Raging Gecko

Anketa

Za kterou z postav byste si chtěli zahrát?
James D.
0 %
Eva Nolan
42,9 %
Dr. Frick
28,6 %
Lysandra
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Zdroje informací:

Nakladatelství Golden dog: https://www.facebook.com/goldendog.stefko

Raging Gecko - autor hry: https://www.facebook.com/raging.gecko

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz