Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nevyzpytatelní voříšci: Poznáte, které dvě rasy se v nich kloubí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Aaandy, veřejná licence, Wikimedia Commons

Někteří pejsci mají tak dlouhé rodokmeny, že by jim záviděl kdejaký šlechtic. Občas je ale chtíč silnější, než veškeré lidské snažení. Poznáte, jaké mají tito voříšci rodiče? Odpovědi pod obrázky.

Článek

Don

Foto: vlastní zdroj

Donýsek

A začneme hned tím největším. Donýsek váží asi 50 kg, rozhodně ale není žádný tlusťoch. Svalnatou postavu zakrývá hustá, dlouhá srst, která by leckoho odradila od toho, aby si ho pouštěl do domu. Ne však jeho paničku, protože Donýs je dokonalý prototyp gaučového mazla. Velice hodný pejsek, který moc dobře ví, že doma je to jeho a umí si to ohlídat. Přesto, že vzhledem a přes-plotovým zastrašováním dokáže leckoho odradit od vstupu, je velice milý a přátelský.

Poznáte, jaké měl Donýsek rodiče?

Foto: HeartSpoon, Edmontcz; Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Pyrenejský horský pes a Moskevský strážní pes

Ron

Foto: vlastní zdroj

Róňa

Pokud je někdo skutečnou noční můrou lenochů, je to hubeňour Róňa. Dvouletý pejsek, s roztomilým kukučem, dokáže celý den lítat po zahradě bez zjevné známky únavy. I zde se ukázalo, že pejsci jsou vytrvalejší než veškerá předsevzetí páníčků a Roník si v průběhu času vydobyl své gaučové postavení. A když je na návštěvě, kde je mu jeho výsadní právo stále trapně zakazováno, musí si na tu pohodlnou pohovku odložit alespoň pacunku.

Tipnete správně Ronova tatínka a maminku?

Foto: Flickr boxercab, Skansken/ Creative Commons Attribution 2.0

Německý boxer a Labradorský retrívr

Sunny

Foto: vlastní zdroj

Sunnynka

Jediná fenečka v našem žebříčku. Velikostně je něco mezi velkým a středně velkým psem. Také je jediná ze všech zde jmenovaných, která v životě zažila i ošklivé věci. Kdysi ji někdo pohodil a možná proto si jen tak někoho neoblíbí. Je ale zvyklá na lidi i na pejsky, díky své milé a hodné povaze. Ale co se týče vymáhání nějakého mazlení, to od ní nečekejte! Pohladit se nechá, opravdu o to stojí ale jen od páníčka. Tuto krásku můžete potkat, pokud si uděláte výlet na zříceninu hradu Cimburk, kde (spolu se svým pánem) zastává funkci kastelánky.

Které geny se v Sunnynce kloubí?

Foto: Německý ovčák a Sharpei

Německý ovčák a Sharpei

Geri

Foto: vlastní zdroj

Gerunka

Tento dvouletý, náladový chlapík má krátké nožičky a výškou by spadal spíše do středně velkých psů. Co se týče váhy, to už je jiná. Krom toho, že se rád cpe, má od přírody zavalité tělíčko a na první pohled působí neohrabaně. Nenechte se ale zmást! Když se rozhodne, že je čas na hraní, je k neutahání. Má dvě zásadní vlastnosti: Tvrdohlavost a potřebu rozhodovat se sám. Gerunka miluje dlouhé procházky, při kterých je nejhodnější pejsíček na světě, lítání po zahradě, kdy je nejzlobivější pejsíček na světě, kocoura, kterého neustále otravuje a vyšťuchování páníčků z JEHO postelí. Vlastně by se dalo říci, že miluje každého. Ale jen málokdo to snese.

Komu pak se tenhle dareba asi povedl?

Foto: Ultimoribelle, Gsicard/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Středoasijský pastevecký pes a Anglický buldok

Conor

Foto: vlastní zdroj

Conorek

Elegantní krasavec, který by se hodil na modelingová mola. Přátelský k lidem, nedůvěřivý k pejskům. Když chce, dokáže být velice učenlivý, ale občas se stane, že je něco zkrátka zajímavější a z pravidla je to ve chvíli, když to člověk nejméně čeká. Nejraději by byl pořád venku, ale pozor! Do vodičky se vrhne jen, když je donucen, s nasazením vlastního života, zachránit poslední milovaný míček. Občas s ním panička zažije nějaký ten karambol, ale stačí se podívat na ten jeho rozkošný ksichtík a brzy je vše odpuštěno. Pak už se jen spokojeně vyvalí v posteli a může snít o tom, co vyvede příště.

Conorek je zkrátka kombinace… no, kohopak?

Foto: Snej Teeps, darmaninji/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Bull teriér a Dobrman

Jim

Foto: vlastní zdroj

Jimíček

Jediný malý pejsek v tomto seznamu a také jediný zasloužený důchodce. Jimík, ačkoliv na to nevypadá, je už třináctiletý dědeček. Na vitalitě mu to ale nijak neubírá. Stále vypadá a chová se jako štěňátko. Není to ale žádný kabelkový pes! Nošení přímo nesnáší. Je to přece pořádný mužský! To mu ale nikterak nebrání si lehnout na zádíčka a nechat se, klidně celé hodiny, drbat na bříšku. Nejraději na světě má svoji paničku, a ta je také jediným důvodem, proč toleruje zbytek rodiny. Ostatní pejsky v lásce nemá a nejlepší druh spánku shledává zahrabáním se pod peřinu u něčích nohou.

Kdopak dal asi vzniknout tomuto rozkošnému raráškovi?

Foto: Prkno/Creative Commons Attribution 3.0

Jezevčík a Jack Russell teriér

Všichni zmínění pejsci mají milující rodiny, které by je (i přes to, že občas zlobí) nikdy neopustily. Bohužel, ne vždy tomu tak je. Třeba právě na vás čeká někde v útulku Donýsek, Ronýsek, Conorek, Gerunka, Jimík nebo Sunnynka. Protože ať už je pejsek jakýkoliv, je vždy jedinečný!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz