Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Příbuzní krokodýlů, kteří ve své době dominovali dinosaurům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Castelazo, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5

Krokodýl americký

Dinosauři vládli zemi miliony let! Bývaly ale doby, kdy teprve čekali na výslunní. Dnes si společně ukážeme předchůdce krokodýlů, kteří dinosaury evolučně předběhli.

Článek

Sillosuchus

Tento krokodýlí prapraprapředek žil v pozdním triasu, tedy asi před 240 miliony let. Paradoxně svým vzhledem připomínal spíše rané sauropodní dinosaury (např .plateosaura, kterého můžete znát z dokumentárního pořadu Putování s dinosaury). Tím ale jeho podivnost nekončí. Dle dostupných informací se totiž jednalo o býložravce, žijícího na dnešním území Jižní Ameriky. Tělo měl až 4,5 metru dlouhé. Jistě, oproti třeba brachiosaurovi to není nic moc (délka asi 24 metrů). Ten ale žil až o dobrých 80 milionů let později. Sillosuchus se tedy dá považovat za průkopníka v této kategorii, jelikož v triasu vlastně ještě žádní velcí dinosauři nežili.

Foto: Nobu Tamura, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Sillosuchus

Dakosaurus

Krokodýlovitý mořský plaz, žijící v pozdní juře před 140 miliony lety. Jeho fosílie byly nalezeny v dnešní Argentině a Mexiku. Váha se odhaduje okolo 300 kg a délka na 4-5 metrů. Velikostně i vzhledem na tom byl tedy podobně jako současný krokodýl mořský, jen méně mohutný. Dle všeho byl ale právě díky hbitému tělu lépe vybaven pro život v moři. Navíc, zuby podobného tvora (Torvoneustes) byly nalezeny i u nás, v okolí Štramberka.

Foto: Mark T. Young a další, Creative Commons Attribution 2.5

Dakosaurus a Torvoneustes

Desmatosuchus

Další přeborník, který svým vzhledem předběhl dinosaury. Žil před asi 220 miliony let a pro jeho připodobnění můžeme zmínit například Ankylosaura, žijícího až v období spodní křídy. Kostěný pancíř (tzv. osteodermy) se dvěma půlmetrovými trny po stranách, byl u Desmatosucha až 5m dlouhý a váha se odhaduje na 300kg. Opět se jedná o býložravce, živícího se převážně kořínky. Masožraví dinosauři té doby pro něj, se svojí desetinovou vahou, nemohli představovat žádnou hrozbu a předpokládá se, že jeho hlavními predátory byly jiní příbuzní krokodýlů, jako třeba Postosuchus. Desmatosuchus byl první zvířecí tank, který evolučně předběhl podobně vyhlížející dinosaury, a to o více než 100 milionů let.

Foto: Petrified Forest od Petrified Forest, USA; wikimedia - volný zdroj

Desmatosuchus

Deinosuchus

Tento 8,5 tuny vážící kolos žil před přibližně 80 miliony let, ve svrchní křídě. Ostatky byly nalezeny v Severní Americe, kde nejspíš přebýval převážně v bahnitých sladkých vodách, vlévajících se do moře. Dal by se brát za takovou větší a mohutnější verzi dnešního krokodýla mořského. Na jídelníčku měl velké říční ryby, ale i až středně velké dinosaury (hadrosauridy). Délkou mohl dosahovat až 10 metrů (pro porovnání: současný největší krokodýl mořský má do 6 m). I tak je ale velmi pravděpodobné, že se nejednalo o největšího příbuzného krokodýla. Například druhy, jako byl Purusaurus (20-5 miliony let, tudíž nejmladší ze všech zde jmenovaných) nebo Sarkosuchus (110 milionů let), se odhadují až na neuvěřitelných 12 metrů! To je jen další důkaz toho, jak málo se současní krokodýli za miliony let změnili. Zkrátka skutečné žijící fosilie.

Foto: Andrej Atuchin, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Deinosuchus

Smok wawelski

Tentokrát tu máme něco od našich sousedů. Tento Archosaurus byl nalezen ve vesnici Lisowice, v jižním Polsku. Žil na konci triasu, před 208 mil. let. Chodil po dvou, stejně jako teropodní dinosauři, ale se svojí délkou 5-6 metrů všechny zdaleka převyšoval. Jednalo se o masožravce, příbuzného krokodýlům, ale nedá se vyloučit ani příbuzenství s dinosaury. V Polsku mají pověst, která by na tohoto drobečka vcelku seděla. Ta vypráví o tom, jak se jistému polskému knížeti podařilo zabít draka tak, že naplnil sírou tělo mrtvé ovce. Drak ji následně sežral a pošel.

Foto: Grzegorz Niedźwiedzki, Tomasz Sulej a Jerzy Dzik Creative Commons Attribution 2.0

Smok Wawelski

Zdroje informací:

Televizní seriál Putování s dinosaury

Doplňující informace: Vilém Tichý, spoluautor

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz