Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smírčí kříže připomínají krvavé a smutné události. Krádež, vražda i pokání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Tu a tam při svých procházkách krajinou narazím na kamenné kříže. Dlouho jsem o nich nic nevěděla, byť miluji vše kolem tajemna a historie. Co tyto kříže znamenají?

Článek

Oko za oko, zub za zub

Trestný čin se v minulosti řešil úplně odlišným způsobem než dnes. Když pominu středověké sekání rukou za krádež, a to třeba i chlebové placky, kterou ukradlo malé vyhladovělé dítě, přistupovali naši předci ke zločinům dost zajímavě. Oko za oko, zub za zub bylo jedním z nejčastějších řešení, pokud však zúčastněné strany nedotáhly zločince před soud. Pak obvykle vznikla takzvaná smírčí smlouva.

Pokud poškozený věděl, kdo byl pachatelem, mohl ho dovést až před soud, Ten pak stanovil trest. Tam byla stanovena dohoda, která se sepsala a stvrdila podpisem. Trestem pak byla nejčastěji peněžní pokuta a úkol – vystavění smírčího kříže.

Co jsou smírčí kříže

Kamenné smírčí kříže mají připomínat zločin, který se u nich nebo v jejich okolí stal. Stojí na svém místě jako upomínka a zároveň jako symbol pokání. Kříž musel zločinec vystavět do smlouvou stanovené doby. Pokud to nestihl, nebo z jiného důvodu neudělal, následoval trest boží. O tom, zda k němu došlo, či ne, nebudu polemizovat. Každý z nás, věřící i nevěřící, si může udělat představu sám.

Kromě božího trestu však měl poškozený právo vykonat trest vlastní, podle svého uvážení. Zkrátka padouch svému trestu neušel. Zda byla tato pomsta ve stejném duchu, třeba i krvavá, to už záleželo na poškozeném.

Smírčí kříže, kam se podíváš

Smírčí kříž můžeme poznat nejen podle toho, že si stojí osaměle někde v lese, na okraji cesty nebo v poli, ale také podle znaku, který na něm mohl být vytesán. Některé ze znaků už smyl čas, jiné se dají ještě rozluštit. Pokud poznáme sekeru či nůž, jednalo se nejspíše o vražednou zbraň, s níž zločinec sprovodil ze světa svou oběť.

Smírčí kříže můžeme najít nejen u nás, v České republice. Jsou prakticky po celé Evropě. Na našem území je kolem 1500 dochovaných smírčích křížů. Co se kdysi odehrálo a proč byly postaveny, už se však málokdy dohledá. Kdo se bude hodně pilně pídit, tomu se může podařit najít nějaké informace v místních kronikách. Kopie smírčích smluv se však neuchovávaly, a tak byste museli mít štěstí na aktivního kronikáře.

Křížové kameny

Kromě smírčích křížů můžete v krajině narazit i na křížové kameny. O jejich vzniku už toho tolik nevíme. Podle některých informací vznikaly dříve, než smírčí kříže a možná plnily podobnou úlohu. V dnešní době už je jich v krajině málo. Problémem je, že už nemusí být viditelný jejich kříž. Také si je mohou lidé plést s náhrobky. Pokud někde takový kámen překáží, může být přenesen na jiné místo. To pak badatelům ještě zkomplikuje situaci, pokud chtějí zjistit, jak a proč se kámen na daném místě ocitl.

Jak najít smírčí kříže

Pokud by vás zajímalo, zda se nějaké smírčí kříže nachází ve vašem okolí, můžete zapátrat na internetu. Já využívám weby zmíněné ve zdrojích, ale nejčastěji Památkový katalog. Dá se v něm nastavit kraj, okres i město. Ne všude však smírčí kříže nebo křížové kameny stojí, nebo jsou zaznamenány. Proto nejčastěji zadávám jen příslušný kraj, do kterého cestuji, nebo po němž se budu potulovat.

Říká se, že citliví jedinci mohou v místech, kde smírčí kříže stojí, pociťovat slabost nebo nepříjemné pocity. Někoho rozbolí hlava, nebo dokonce omdlívá. Já jich potkala už několik a nikdy jsem u nich necítila nic než klid. Ten však vycházel spíše z krajiny a místa, kde se nacházely. Nebo že by vyzařovaly klid po bouři, tedy skutečný smír, který jejich vystavěním nastal?

Zdroje:

Enigma, srpen 2023, str. 69.

https://www.smircikrize.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz