Hlavní obsah
Cestování

Zmrzlá hlína a smrt. Život na Sibiři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Sibiřský domov

Nádherná a podmanivá příroda, extrémní teploty, izolace, přírodní bohatství ale také historie plná násilí a krve. To je Sibiř. Pojďme si ji představit.

Článek

Úvodem

Většina Sibiře se nachází v kontinentálním podnebném pásu, znamená to tedy, že se zde vyskytují extrémní rozdíly mezi zimou a létem. Některá místa na Sibiři (Verchojansk nebo Ojmjakon) jsou považovaná za nechladnější místa na člověkem obývané, pevninské zemi. Zimy na Sibiři jsou extrémně chladné, teploty klesají po -40 °C a často -50 °C. Léta na Sibiři jsou obecně krátká a chladná, průměrné teploty dosahují maximálně 15 až 20 °C.

Život na permafrostu

Permafrost je termín používaný pro trvale zamrzlý původní materiál, který se vyskytuje v extrémně studených oblastech naší planety. Zjednodušeně se jedná o půdu, která zmrzne po dobu nejméně dvou po sobě jdoucích let a zůstává trvale zamrzlá i během letních měsíců. Má významný vliv na životní prostředí a ekosystémy, které se v něm vyvíjejí. Výhodou permafrostu je, že se jedná o velmi stabilní povrch, který umožňuje růst specifických rostlin. Většina severní Sibiře, včetně Jakutska a dalších oblastí má nejrozsáhlejší oblasti trvale zamrzlé půdy.

Život na Sibiři je tak přizpůsoben chladnému klimatu a nedílnou součástí tamního životního stylu je rybolov. Obyvatelé se musí spoléhat na přírodní zdroje, kterými jsou lesy, řeky a jezera, která jsou zdrojem jejich obživy. Moderní města na Sibiři, jako je Jakutsk nebo Novosibirsk, mají infrastrukturu a způsoby života podobné jiným ruským městům. Nicméně extrémní chlad v zimě a vzdálenost od ostatních regionů představují výzvy. Obyvatelé Sibiře musí čelit problémům jako je izolace, zvládání extrémních teplot, energetické zdroje a ochranu před mrazem. Na Sibiři je permafrost extrémně hluboký, dosahuje mnoha set metrů hloubky což je jeden z důvodů, proč lidé mají na permafrostu postavena svá obydlí.

*Na rozdíl od severu Aljašky*, kde jsou v některých obdobích roku podmínky skutečně neúnosné, není na Sibiři prohibice. Oblast se tak, mimo jiné, potýká s problémy se závislostí na alkoholu. Průměrný věk tamních obyvatel se pohybuje kolem 70 let, což nás vede k jednoduchému závěru, proč lidé v této oblasti setrvávají:

1. Kulturní i historické vlivy: Sibiř má velmi rozmanitou a dlouhou historii osidlování různými etnickými skupina. Žijí zde potomci původních obyvatel, kteří mají silné kořeny právě v této oblasti.

2. Rodinné a sociální vazby: Pro řadu obyvatel je Sibiř jediným domovem, který mají v životě šanci poznat. Mnozí z tamních mají silné vazby na tradice, které jsou úzce spjaty s jejich rodinnou historií i tamní komunitou.

3. Zdroje a přírodní bohatství: Asi nejdůležitějším důvodem jsou rozsáhlé přírodní zdroje, jako jsou lesy, ropa, zemní plyn či drahé kovy a minerály.

Ještě před 10 lety vznikly na Sibiři separatistické skupiny, které projevovaly snahy o odtržení se od Ruské federace. Tyto snahy byly způsobeny tím, že Sibiř měla velký podíl na plněný státní pokladny.

Existuje řada nepotvrzených teoriích, které tvrdí, že Čína na Ruském území nelegálně těží některé z výše uvedených surovin. Obyvatelé Sibiře jsou dle této teorie placeni vedením Ruské federace za to, že setrvávají na tomto území. Pakliže by dané území zůstalo dlouhodobě neobydleno, vznikl by tak prostor pro rozsáhlou nelegální těžbu ze strany Čínské lidové republiky. Jedná se pouze o tvrzení některých bývalých obyvatel Sibiře nebo konspiračních teoretiků. Faktem ovšem zůstává, že imperátorské prvky Čínské vlády narušují jejich vzájemné přátelství. Příkladem by mohl sloužit Zabajkalský kraj, který se nachází na východě Sibiře a hraničí s Čínskou provincií. Jeho nádherné tajgy jsou postupně vykáceny a mění se v poušť zbavenou jeho nerostného království. Řada investigativních novinářů se v minulosti pokoušela o této problematice hlasitě vyjadřovat, jejich hlas ovšem vyslyšen nebyl. V tomto kraji se také v minulosti odehrály nepokoje spojené s narůstajícím Čínským vlivem a jeho rozpínavou politikou. Rusko, i vzhledem ke své agresivní politice, je nuceno přehlížet některá příkoří, která mu způsobuje ekonomický gigant.

Tání permafrostu

Tání permafrostu na Sibiři je velkým problémem a zároveň obavou z budoucnosti. Oteplování, které je způsobené lidskou činností má za následek toto postupné tání, což může způsobit závažné dopady na životní prostředí i infrastrukturu země. Tyto změny přispívají k uvolňování skleníkových plynů, jako je metan, což může zesilovat globální oteplování.

Podmanivá krása přírody

Nutno dodat, že Sibiřská příroda je turisty považována za podmanivou a krásou, vědci oproti tomu za zajímavou a hodnotnou. Její přírodní půvab je popisován jako majestátní s rozmanitou krajinou, která zahrnuje rozlehlé tajgy, jezera, horské oblasti i nespoutané řeky. Řada chráněných území na Sibiři poskytují úchvatné scenérie ale i bohatou biodiverzitu.

Závěrem

Život v sibiřské oblasti není jednoduchý, nelze ale rozporovat sounáležitost tamní komunity, která cítí kořeny právě v dané lokalitě. Řada lidí tuto oblast obývá především kvůli vazbám i historickým a kulturním vlivům. Sibiř je zdrojem nerostných surovin, byla cílem mnohých badatelů a cestovatelů nebo sloužila jako důležitá obchodní cesta. To neznamená, že nemá své stinné stránky. Během sovětské éry se Sibiř stala místem vyhnanství a pracovních táborů (gulagů), kde byli umisťováni především političtí vězni.

*Na Aljašce dochází k jevu, který se nazývá „polární noc“. Na jižní části Aljašky trvá polární noc od konce listopadu do začátku ledna a během této doby je noc celý den. Je to ovšem v závislosti na dané lokalitě. V některých městech jižní Aljašky je na danou dobu polární noci vyhlášena prohibice z obavy, že toto náročné období povede k závislostem. Pro zajímavost, na Aljašce se v létě vyskytuje také jev známý jako „polární den“, kdy je slunce na obzoru téměř 24 hodin*

Zdroje: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1159452-ruska-sibir-ma-stale-silnejsi-separatisticke-tendence http://biosibir.cz/ https://www.lidovky.cz/byznys/misto-tajgy-pustina-pohostinne-rusko-by-cine-prodalo-celou-sibir.A201204_103837_firmy-trhy_tesa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz