Hlavní obsah
Zdraví

10 000 kroků denně je super, zdraví prospěje ale i méně kroků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Já osobně jdu každý den aspoň 10 000 kroků, pokud jsem v ten den nebyl na jiném sportu. Líbí se mi to číslo, ale je to skutečně „minimum“ pro zdravý život? Ukázalo se, že ne.

Článek

Už dlouho víme, že procházky prodlužují život. Udělat denně 9 000 až 10 000 kroků, snižuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění nejméně o 20 procent, ale v nové studií, které se účastnilo více než 72 000 lidí, se ukázalo, že jakýkoliv počet kroků navíc nám může prodloužit život.

„Každá aktivita je dobrá aktivita. Zjistili jsme, že čím více kroků za den lidé udělali, tím nižší bylo riziko úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění,“ říká Matthew Ahmadi, epidemiolog z University of Sydney v Austrálii a jeden z autorů studie. „Hranice 10 000 kroků je skvělý cíl, kterého se dá poměrně lehce dosáhnout, ale nemusíte si dělat starosti, pokud by se vám to nezdařilo. Zdali přes den vykonáváte jakoukoli aktivitu zvyšující počet kroků, může to znamenat cestu ke zlepšení vašeho zdraví a snížení rizika onemocnění.“

Ashley Goodwin, vědecká pracovnice zaměřená na cvičení z Feinstein Institutes for Medical Research v Manhassetu v New Yorku, považovala za obzvláště zajímavé, že přínos se zásadně nelišil mezi těmi, kteří seděli každý den po dlouhou dobu, a těmi, kteří seděli krátce. „Jsou to skvělé výsledky, protože to ukazuje, že i malý počet kroků navíc přinese určité zdravotní výhody.“

Každý krůček pomůže

Výsledky ukazují, že vysoce sedaví i méně sedaví lidé měli statisticky podobné snížení rizika pomocí vyššího počtu kroků. Na víc se znovu ukázalo, že čím více kroků lidé za den udělali, tím více kleslo jejich riziko srdečního onemocnění. Překvapující bylo jen, že od zhruba 9 700 kroků přínos rostl mnohem pomaleji, než do 9 700 kroků.

Jako minimální počet kroků pro zásadní zlepšení vlastního zdraví se ukázala hranice 4 300 kroků za den – riziko srdečních onemocnění kleslo o 10 procent. Zdvojnásobení tohoto počtu kroků na 9 600 kroků za den zdvojnásobilo přínos. Maximální hranice (kdy začínáte nadměrným počtem kroků riskovat zdraví kloubů a nohou) nebyla přesně definovaná.

A jak získat těch pár tisíc kroků na víc? Možná vás překvapí, jak to může být snadné. Musíte rychle pro čerstvé housky do supermarketu? Nechte auto doma a běžte nakoupit pěšky – pro mě to například znamená 1 400 kroků navíc. Dvacetiminutová procházka parkem může znamenat 2 200 kroků, delší procházka se psem dokonce 6 500 kroků. Ale i malé zvyšování se počítá – zaparkujete trochu dál od vchodu do obchodu, už si nasbíráte pár kroků, které byste neudělali, kdybyste stáli hned před dveřmi do nákupního centra.

Je tedy lehké udělat něco pro své zdraví, především teď, když se k nám znovu vrací krásné jarní a letní počasí, a delší dny doslova lákají k tomu trávit trochu více času na čerstvém vzduchu.

Zdroj: Ahmadi MN, Rezende LFM, Ferrari G, et al. Do the associations of daily steps with mortality and incident cardiovascular disease differ by sedentary time levels? A device-based cohort studyBritish Journal of Sports Medicine 2024;58:261-268.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz