Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Porazit medvěda v souboji? Překvapivě mnoho lidí si myslí, že by to zvládli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Lidi jsou dobří v tom se přeceňovat. Někdo si myslí, že určitě přeskočí ten potok opodál, někdo si je jistý, že po pařbě může jet domů autem, a někteří si dokonce myslí, že porazí medvěda v souboji.

Článek

Než se pustíme do tématiky, je nutno říct, že se jedná o výsledky z dotazníku, který byl vypracován v Americe. Je možné, že jejich přirozené sebevědomí trochu ovlivňuje výsledky, ačkoliv se podobné výsledky objevily i ve Velké Británií.

Průzkum YouGov z roku 2021 se zabýval s otázkou, zdali si lidé myslí, že by dokázali vyhrát neozbrojený boj proti různým divokým zvířatům. Je uklidňující, že lidský rozum není úplně ztracený a většina lidí ví, že se vítězství v neozbrojeném boji stává nepravděpodobným, když je zvíře větší či očividně mnohonásobně silnější.

To ale neznamená, že se nenajdou blázni, co jsou přesvědčení o vlastním úspěchu proti jasně nebezpečným zvířatům jako jsou gorily, medvědi či krokodýli. Ale jak velké jsou skutečné šance porazit lva? Nebo lépe řečeno: Lze takový souboj nějakým způsobem přežít?

Souboj s medvědem

Celkem 6 % Američanů a 4 % Britů si myslí, že zvládnou porazit medvěda, aniž by měli jakoukoliv zbraň. Podívejme se na syrová fakta: Medvěd grizzly dokáže být vysoký až tři metry, když se postaví na zadní nohy, a může vážit až 700 kilo. Síla medvěda je neskutečná a na nohách má až 15 cm dlouhé drápy.

Kdokoliv si myslí, že dokáže vyzrát nad tímto gigantem, nemá tušení, do čeho by šel. Dalo by se říct, že fight mezi mocnou packou medvěda a chabou ručičkou člověka by byl velmi nerovný boj. Medvědi jsou rychlejší, silnější, vybaveni ostrými zuby a drápy a mají mnohem vyšší úroveň ochrany s hustou srstí, kůží, tukovými vrstvami a silnějšími svaly. Takže se jim nemáme jak vyrovnat ani v útoku, ani v defenzivě. Pro medvěda například není problém rozbít bowlingovou kouli – jak lehká pak musí pro něj být naše lebka. Setkání s medvědem může být už po pár vteřinách smrtelným.

Medvěd grizzly však zřídka kdy vidí člověka jako zdroj potravy. I když jsou teritoriální a defenzivní, obvykle utečou, když jsou konfrontováni s člověkem. Jinak je to například s ledním medvědem, který člověka klidně jako kořist vidí a uloví.

Co například lev?

Američané i Britové si o něco více věřili v tom využít své bojové schopnosti proti lvu, téměř 300 kilové šelmě z Afriky. Tam si skoro každý desátý myslel, že by dokázal přežít 1v1 s druhou největší kočkovitou šelmou.

Ačkoliv existují jiné velké kočky, co mají mnohem větší sílu než lvi, jako například tygři, nebo silnější skus, jako například jaguár, je šance pro člověka porazit lva velice malinká. V tomto případě závisí výsledky průzkumu do značné míry na individuálním vnímání zvířete – většina lidí si pravděpodobně představují lva jako pomalé a nehybné zvíře, které v dokumentacích nebo v zoologických zahradách 20 hodin denně leží či spí.

Většina lidí nejspíše nikdy neviděli lva v agresivním boji s jiným lvem nebo s hyenami. Lev připravený k boji na život a smrt je zcela jiná bestie než miloučká spící šelma v zoo. Jejich pracky a zuby by člověka z lehkostí fatálně zranily.

Foto: Sandro Riedmann

Lvi mohou vypadat sladce, ale neměli bychom si s nimi zahrávat.

Krokodýl je porazitelný, nebo ne?

Odvážných 9 procent Američanů a dokonce 11 procent Britů si myslí, že by mohli vyzrát nad krokodýlem, největším plazem na světě s jedním z nejsilnějších skusů v přírodě. Ale realita bude vypadat úplně jinak. Normální délka dospělého samce krokodýla mořského je 6 metrů. Někteří mohou dosáhnout i 8 metrů (krokodýli rostou celý život, čím starší krokodýl, tím větší je). Takto velcí samci váží bez problémů přes tunu. Pro porovnání: nejsilnější muž na světě dokázal zvednout pouhých 276 kilo, a tady by ho čekalo zvíře čtyři krát těžší.

Jak vypadají tedy jednotlivé zbraně?

Člověk:

Síla skusu – 80 kg/cm čtverečný
Váha – Zhruba 80 kg
Brnění – Ne

Krokodýl:

Síla skusu – 1780 kg/ cm čtverečný
Váha – 1000 kg
Brnění – Ano

Na víc by krokodýl bojoval hodně nefér. Jakmile by uchopil jednu z našich končetin, začal by nás táhnout pod vodu, a tam nás rychlou rotací roztrhat na kusy.

Co se tedy z průzkumu naučíme? Mnoho lidí ví, že boj s divokými zvířaty není dobrým nápadem. Najdou se ale i tací, co se masivně přeceňují, a bezhlavě by skočili holýma rukama na medvěda, aby ho uškrtili. Na druhou stranu se v dotazníku také našli lidi, co byli přesvědčení, že by dokázali boxovat s gorilou, kopnout klokana či odvrátit útok nosorožce. Na druhou stranu najdeme ale i překvapivě pesimistické názory. Celkem 28 % dotazovaných si myslelo, že by nedokázali vyhrát v souboji s potkanem.

Anketa

Jaké zvíře byste porazili v soubji?
Potkana
33,3 %
Lva
0 %
Gorilu
33,3 %
Medvěda
0 %
Psa
0 %
Leguána
33,4 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

https://yougov.co.uk/society/articles/35979-which-animals-could-britons-beat-fight

https://www.zahnarztpraxis-bremer.de/unsere-leistungen/funktionsdiagnostik#:~:text=Unser%20Kauapparat%20ist%20ungemein%20kr%C3%A4ftig,ist%2C%20funktionieren%20die%20Gelenke%20reibungslos.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz