Hlavní obsah
Cestování

Cestopis: Curych z ptačí perspektivy a pěšky až k planetám – Uetliberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sandro Riedmann

Curych z ptačí perspektivy: Výhled z Uetliberg

Měří 870 metrů a je z něj krásný výhled na největší město Švýcarska. Uetliberg patří mezi poklidná místa nedaleké metropole a hodí se dokonale ke krátkému odpolednímu výletu.

Článek

Několik cest na vrchol

Jinak, než je to ve Švýcarsku obvyklé, není to vůbec obtížné se dostat na nejvyšší bod této hory. Ba dokonce si můžete vybrat, jakým způsobem se vydáte nahoru. Pro sportovně zdatní lidi milující pohodovou procházku přírodou se samozřejmě nejvíce nabízí trekingové cesty lesem. Jestli se chcete dostat nahoru trochu méně namáhavým způsobem, tak samozřejmě existuje na jižní straně lanovka a na severní straně vlakové spojení. Vlak i lanovka vás přivezou na horní plošinu Uetliberg – tam jde vlastně jen o to, jestli chcete jít ze severu na jih nebo opačně.

My jsme se rozhodli pro variantu vlakem nahoru a lanovkou dolů, tedy procházka ve směru sever-jih. Nastoupit na vlak lze již na Hlavním nádraží, ale můžete i autem dojet na parkoviště u hory a nastoupit následně na zastávce Uitikon Waldegg. Konečná zastávka se výhodně jmenuje Uetliberg, takže není těžké najít tu správnou cestu – na víc tu existuje jen jedna cesta. Na vrcholu jsme zvolili trasu, která nejen vede celou horou a k nejlepším výhledům, ale také obsahuje unikátní a zajímavou planetární stezku.

Foto: Sandro Riedmann

S vlakem na vrchol hory - není problém.

Skvělé pro děti i dospělé – planetární stezka

Nedaleko vlakové zastávky začíná planetární stezka. Tato stezka se skládá ze Slunce a všech planet naší sluneční soustavy (ano, dokonce Pluto se tu ještě nachází). Veškerá vesmírná tělesa jsou zde zobrazeny ve velikostním měřítku 1: 1 miliardy. Ale nejen jejich velikosti jsou v tomto měřítku, i jejich vzdálenost ke slunci a k sobě navzájem tu je v tomto měřítku. To znamená, že zhruba 50 metrů od Slunce stojí socha Merkura, dalších 55 metrů Venuše atd. Z vlastních zkušeností ale píši následující tip: Dávejte si na ty sochy pozor. Tím, že je vše hodně zmenšené, může se stát, že projdete kolem Merkura, Venuše, Zemi a Marsu, aniž byste si jich všimli. Jako my. My si všimli až Marsu. Sochy jsou totiž skutečně malinkaté kuličky za plexisklem vedle velkých kamenných desek. Až Jupiter je zase koule stojící dobře viditelně nad tímto kamenem. Pokud se tedy nechcete zbytečně vracet, neignorujte ty velké kameny na straně uličky.

Podél planetární stezky se nachází i televizní věž a nejhezčí výhled na Curych a Curyšské jezero. Uprostřed tohoto výhledu stojí i 30 metrů vysoká vyhlídková věž, na kterou můžete vyšplhat. Celkem má 178 schodů, jenže nenechte se nachytat. Prvních zhruba 40 schodů je zdarma, až pak narazíte na turniket. Lístek na platformu sice stojí pouze dva franky (zhruba 50 korun), přesto s tím dole nemusíte počítat.

Z platformy nezahlédnete jen Curych a přilehlé jezero, taktéž je na dohled curyšské letiště, další malebné obce kolem jezera a na jihu můžete při dobrém počasí vidět nejznámější hory Alp, jako třeba Pilatus nebo trojici Eiger, Mönch, Jungfrau. Nám počasí sice moc nepřálo, mraky, aprílové počasí a saharský písek se postaraly o své, ale stejně bylo na tyto hory aspoň malinko vidět.

Foto: Sandro Riedmann

Nejsou vidět dobře, ale jsou tam! Alpy.

Foto: Sandro Riedmann

Výhled na Curych a Curyšské jezero je dechberoucí.

Zvířata a další aktivity

Ano, nacházíte se hned vedle Curychu. Ale ano, stále je to Švýcarsko, a vy víte, co to znamená. Jestli máte rádi krávy, tak je tu najdete. Mezi Uranem a Neptunem jsou situovány velká pole, kravíny a kraví louky, na kterých loví divocí luňáci zde poletující hraboše. Pozorní ornitologové zde naleznou i vlaštovky, jiřičky, kosy, vrány, havrany, sýkory, brhlíky a červenky. Žije zde i větší skupina srnek a daňků, je ale mnohem těžší je naleznout. Pokud se sem vydáte se psem, mějte ho tedy na vodítku, aby se místní divočina nevylekala.

Uetliberg je obklopen sportovními aktivitami. Na místních slepencích sportovní šplhavci již několik desetiletí měří síly a od roku 1978 zde existuje vlastní horolezecký klub. Poté, co mezi turisty a cyklisty vznikly silné střety zájmů, vyvinulo město Curych pro Uetliberg koncept pro speciální cyklostezky. Trasa pro horská kola byla otevřena na začátku léta 2005, začíná u televizní věže a je dlouhá 3,5 km a má výškový rozdíl 350 m. Končí u zastávky Triemli.

Foto: Sandro Riedmann

Ve Švýcarsku je lehké najít si nové přátelé, jako třeba tento listopas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz