Hlavní obsah
Lidé a společnost

Darwinovy ceny: Čtyři děsivě hloupé destrukce životů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Pokud někdo zemře kvůli vlastní blbosti, nebo se sám sterilizuje, je mu lidstvem předána prestižní cena: Darwinova cena. Tuto spíše nechtěně získanou cenu dostalo mnoho lidí, zde jsou čtyři z nich.

Článek

Darwinovy ceny získají jednotlivci, kteří zásadně přispěli k lidské evoluci tím, že se svými vlastními činy vyčlenili z genofondu, a to smrtí nebo sterilizací – dalo by se říct, že se oceňuje snaha odstranit vlastní debilitu z lidského genofondu. Vítězové Darwinovy ceny se musí eliminovat tak blbým způsobem, aby jejich čin zajistil ukončení genové linie idiotů.

Mezi vítězi Darwinovy ceny je výrazný pohlavní rozdíl: muži mají výrazně vyšší pravděpodobnost, že cenu dostanou než ženy. Údaje o vítězích Darwinovy ceny za období 27 let (1995–2022) dokumentovaly tyto rozdíly mezi pohlavími v rizikovém chování, hospitalizacích na pohotovosti a úmrtnosti – 90 % „vítězů“ byli muži.

Ale jak přesně definujeme „idiotické“ riziko, abychom determinovali vítěze těchto zajímavých cen? Musí být vyjmuta rizika spojená s kontaktními sporty nebo dobrodružnými aktivitami, jako je např. parašutismus. Idiotická rizika jsou definována jako nesmyslná rizika, kdy zdánlivý výnos je zanedbatelný nebo dokonce nulový a výsledek je často extrémně negativní až život ukončující. Jednoduchou anglickou definicí by se dalo říct, že se jedná o situace typu „High risk, low reward.“

Existuje také jasný rozdíl mezi idiotskými úmrtími a náhodnými úmrtími. Například lidé, kteří se zastřelí během toho, co si myslí, že zbraň není nabitá, nejsou kvalifikovaní pro Darwinovu cenu – jedná se o náhodné úmrtí. Naproti tomu někdo, kdo se střelí do hlavy, aby dokázal, že zbraň je nabitá či skutečná, ten si cenu skutečně zaslouží. Proto se podívejme na následující čtyřku opravdu debilních smrtí.

Nevykrádejte obchod se zbraněmi

USA. 1990. Pokus o to vykrást obchod je pro některé lidi evidentně jediným způsobem, jak se dostat k penězům. Důležité ale je si předem dobře promyslet, který obchod se k tomu nejvíce hodí. Jeden americký lupič ale na jakoukoliv přípravu zvysoka kašlal, a tak se rozhodl vykrást obchod se zbraněmi. Následující čtyři chybky mu zásadně zkomplikovaly zločin:

1. Jeho cílem byl obchod se zbraněmi…

2. Prodejna byla plná zákazníků – tedy lidí, co umí zacházet se střelnými zbraněmi.

3. Aby se dostal do prodejny, musel lupič obejít v tu dobu před dveřmi zaparkované policejní hlídkové auto.

4. U přepážky stála uniformovaná a ozbrojená ochranka.

Když potenciální lupič zahlédl policii, oznámil svůj čin a vypálil několik výstřelů do vzduchu. Policajt a ochranka palbu okamžitě opětovali a byli kryti několika zákazníky, kteří také vytáhli zbraně, čímž zmateného zločince úspěšně odstranili z genofondu. Nikdo další nebyl zraněn.

Bezhlavý Polák

Polsko. 1995. Co to znamená být chlapem? Chránit svou rodinu? Vydělávat peníze? Čůrat ve stoje? Možná. Ale někteří muži udělají mnohem pamětihodnější věci, aby se zapsali do historie jako nejchlapštější chlapi všech dob. Takhle se zachoval polský farmář Krysztof Azninski, jež si za účelem ukázat svým přátelům, jaký je silný a velký chlap, uřízl vlastní hlavu.

Azninski byl starý 30 let, když popíjel s přáteli. Pár promile později se chlapi dohodli se svléknout a zahrát si nějaké „mužské hry“. Zpočátku se prali a bili se po hlavě zmrzlými tuříny, ale pak jeden muž zvýšil level tím, že se zmocnil motorové pily a uřízl si konec chodidla.

Ostatní chlapi ho za to obdivovali, ale aby toho nebylo málo, chtěl Azninski ukázat zbytku divoké smečky, že má na víc. Popadl pilu a s výkřikem „Čumte na to,“ si usekl hlavu. Nejspíše vyhrál soutěž o nej chlapa, ale taktéž vyhrál soutěž největšího idiota tohoto večera.

Pán hadů

USA. 1997. Je celkem známo, že pravidla domácích mazlíčků a jejich chovu jsou v Americe krapet neregulované. Proto existuje v amerických domácnostech více tygrů než v divoké přírodě, existují historky o domácích šimpanzích a i jedovaté hady může chovat celkem kdokoliv. Následky této „svobody“ si odnesl Wayne Roth, který byl kousnut kobrou patřící jeho příteli Rogeru Croteauovi poté, co hravě, a hlavně bezhlavě, sáhl do terária, aby si smrtelně jedovatého hada podržel. Wayne následně odmítl jít do nemocnice a řekl Rogerovi: „Jsem chlap, já to zvládnu.“

Jen zřídkakdy řekl někdy někdo něco ještě hloupějšího. Namísto do nemocnice se Wayne vydal do baru. Vypil tři drinky a začal se chlubit, že ho právě kousla kobra. Kobří jed je pomalu působící toxin centrálního nervového systému. Počáteční následky jsou křeče, silná paralýza a následné krvácení ze všech tělesných otvorů. Zemřel během několika hodin. Ale na konci života si aspoň dal ještě několik panáků!

Tužka není jako tužka

Itálie. 2004. Dvacetiosmi letý Fabio se intenzivně zajímal o špionážní pomůcky z celého světa. Jednoho večera získal do vlastnictví speciální tužku, s kterou se šel pochlubit s přáteli do hospody. Vytáhl tedy z kapsy obyčejně vypadající propisku a vysvětlil, že je to vlastně miniaturní jednoranná pistole. Aby to obecenstvu v baru dokázal, namířil si propisku na hlavu a stiskl spoušť. Chytře zamaskovaný přístroj fungoval výtečně a vyslal kulku do Fabiova levého týlního mozkového laloku. Fabio zemřel neprodleně na místě.

Sice tedy dokázal nevěřícímu publiku, že to pero je skutečnou zbraní, není ale zcela jasné, proč to nemohl namířit na něco neživého.

Zdroj: https://darwinawards.com/darwin/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz