Hlavní obsah

Krásné a klidné svátky? Ne vždy, psychika někdy trpí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Vánoce mají být krásným svátkem plný klidu, lásky a rodinných slavnostech. Jenže ne vždycky si lidi Vánoce dokáží užít, a pokud taky zažíváte stres: nemějte obavy, to se děje běžně.

Článek

Lidé často zažívají kolem Vánoc stres z různých důvodů a stresory se mohou pohybovat od finančních tlaků až po společenská očekávání. Tento stres není jen důvodem, proč se mnoho lidí na Vánoce vůbec netěší, ale může způsobit i značné škody na psychickém zdraví – v kombinaci s tmavou zimou není vzácností, že se v tomto období pravidelně objeví deprese. Pochopit zdroj stresu může pomoci při hledání způsobů, jak se s tím vyrovnat a zlepšit pohodu. Zde je několik důvodů, proč cítíte o Vánocích stres, a návrhy, jak se cítit lépe.

Finanční zátěž

Finanční zátěž spojená s nákupem dárků, nových dekorací a pořádáním akcí může vést ke stresu, zejména pro ty, kteří mají omezený rozpočet. I jídlo a ingredience na pečení jsou v dnešní době mnohem dražší, než bychom si přáli. Ale je jasné, že chceme našim nejbližším dopřát jen ty nejlepší dárky a nejlahodnější vánoční cukroví.

Nastavte si realistický rozpočet na dárky a výdaje kolem svátků. Zvažte kreativní a promyšlené nápady na dárky, které nemusí stát příliš peněz, a stejně potěší. Tím dotyčné osobě ukážete, že na ní myslíte a že ji dobře znáte. Symbolické dárky mohou mít stejnou, ba dokonce větší váhu než drahé dárky. Zaměřte se i na společné zážitky a výlety.

Společenské povinnosti

Společenská očekávání jsou kolem Vánoc o dost větší než po zbytek roku. Různé akce a shromáždění mohou být ohromujícím tlakem, především, když jsou energie a nálada na dně. Je zcela normální necítit se vždycky vesele a připraveně jít mezi lidi a bavit se, když hluboko uvnitř sebe víte, že byste tento večer radši zůstali doma a v klidu relaxovali.

Upřednostňujte události na základě úrovně energie a dostupnosti. Naučte se říkat ne určitým pozvánkám a otevřeně komunikujte s přáteli a rodinou o svých omezeních.

Rodinná dynamika

Rodinná setkání mohou být někdy stresující kvůli nevyřešeným problémům, rozdílným očekáváním nebo tlaku na vytvoření dokonalých svátků. Je zcela obvyklý jev, že si ne všechny členy rodiny rozumí, nebo že jsou mezi sebou neuzavřené hádky.

Nastavte realistická očekávání a buďte otevření kompromisům. Zaměřte se na pozitivní aspekty a važte si chvil s blízkými. Pokud je rodinná dynamika obzvláště náročná, můžete vyhledat podporu u přátel nebo u poradce.

Organizace času

Jedním z největších problémů o Vánocích je organizace času. Období svátků může přinést nával aktivit a povinností, což vede k časové tísni a pocitu přetížení. Studování, práce, příprava na Vánoce, pečení, nákup stromečku a dárků, objíždění příbuzných, setkání s přáteli a kolegy – to vše je potřeba narvat do stejného počtu hodin denně jako před Vánoci.

Upřednostňujte úkoly a soustřeďte se na to, na čem skutečně záleží. Plánujte a organizujte, abyste omezili spěchy na poslední chvíli. Nikdy nezapomeňte, že neuškodí tu a tam myslet pouze na sebe a na vlastní pohodu. Necítíte-li se na hektický den, odložte plány, nebo požádejte o pomoc.

Zamyšlení nad rokem

Konec roku často vybízí k zamyšlení nad dosaženými a nesplněnými cíli, což může přispívat ke stresu, pokud jste nezvládli všechno, co jste chtěli. Novoroční předsevzetí jsou sami od sebe přínosem tlaku, jenž se na konci roku znovu stupňuje.

Zaměřte se na pozitivní aspekty roku. Stanovte si realistické cíle pro nadcházející rok a uvědomte si, že ne všech cílů je třeba dosáhnout. Zvládli jste se v životě někam posunout? Výborně. Opravili jste konečně ten rozbitý kohoutek v koupelně? Skvěle! Máte za sebou krásné zážitky s vašimi blízkými? O nic víc v životě nejde. Není nutno se zabývat s nezvládnutými věcmi, radši buďte hrdí na vše, co jste dokázali.

Pamatujte, že každý má jiný pocity a zážitky z období svátků. Nalezení toho, co vám nejlépe vyhovuje, je zásadní. Proaktivní kroky ke zvládání stresu a zaměření se na skutečný význam svátků může přispět k příjemnějšímu a naplňujícímu svátečnímu období. Pokud bude tlak příliš velký, a nebudete si se stresem vědět rady, nestyďte si říct o pomoc. Nikdy nejste sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz