Hlavní obsah
Umění a zábava

Mamma Mia: Příběh za hitem skupiny ABBA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Denis Makarenko / Shutterstock

Písnička „Mamma Mia“ z roku 1975 je do dnes asi největším hitem legendární švédské pop-skupiny. Toto jméno nosí i album, muzikál a film, a asi všichni bychom uměli zabroukat refrén.

Článek

Následky Eurovision Song Contest

Na jaře roku 1975 to bylo přesně rok po velkolepém vítězstvím skupiny ABBA v soutěži Eurovision Song Contest. „Waterloo“ byl světový fenomén, který se po dobu několika týdnů zabydlel na prvních místech hitparád po celém světě. Ale následný hit, jenž by dokázal navázat na tento úspěch, nechal dlouho na sebe čekat. Už to vypadalo, že Agnetha, Björn, Benny, a Anni-Frid nedokáží využít svou nově získanou oblíbenost a zapíší se do hudební historie jako one hit wonder.

Proto usilovně pracují na novém albu – jejich poslední šance. Stále jim ale chybí titulní píseň determinující i jméno alba. Podle kapely není nic tak výrazné, aby se to mohlo prodat jako hlavní hit. Záchranu přináší manažer skupiny Stig Andersson, který jako vždy přichází s geniálním nápadem. Na dovolené v Itálií slýchal velmi často známý výkřik „Mamma mia!“ „To znělo vždycky tak zvučně, to by se dalo využít,“ pomyslel si Stig Andersson a následně si promluvil s Björnem Ulvaeusem. Jeho ihned napadl příběh, i když s Itálií nemá nic společného.

Tři noty stačily

Příběh písně „Mamma Mia“ se točí kolem ženy, která poslala svého notoricky nevěrného partnera definitivně k šípku. Jenže i přes všechny podvody stále po něm touží. Refrén zní: „Mamma mia, zase to začíná! Můj bože, jak ti mám odolat? Mamma Mia, lze poznat, jak moc jsi mi chyběl?“ Přes zbytek textu žena sama se sebou bojuje, jestli má dát muži druhou šanci, jak dokazují sloky: „Ano, zlomilo se mi srdce, ale jsem mimo, od toho dne, co jsme se rozešli. Proč jsem tě nechala jít?“

Jediné, co Björnovi nyní chybělo, byla melodie a ta správná hudba. Tu pro změnu našel Benny, když objevil v rohu nahrávacího studia marimbafon. Tento nástroj zní podobně jako xylofon, hraje se paličkami na dřevěné kameny jejichž zvuk je zesílený ocelovou rezonanční trubicí. Benny si na něm trochu pohrál a hned si oblíbil exotický nástroj, jenž měl dosud v pop hudbě spíše stínovou existenci. Benny se rozhodl dát marimbě hlavní roli v „Mamma Mia“ a našel neuvěřitelně jednoduchou ale naprosto skvělou sekvenci prostých tří not – střídavě hraje na marimbě noty D, A a A# ve 4/4 rytmu. Jednoduché, ale geniální.

„Mamma Mia“ se následně stal milníkem pro budoucí tvorbu skupiny ABBA. V hudbě nejsou téměř žádné vlivy rockové hudby 60. let. Pro hudební provedení použili autoři a hudebníci typický hudební styl Phila Spectora, kdy jsou nástroje několikrát nahrány na různé stopy a následně jednotlivě smíchány. Na druhou stranu byl polyfonní pěvecký styl Beach Boys také důležitým zdrojem inspirace, z něhož skladatelé Benny Andersson a Björn Ulvaeus vyvinuli osobní hudební směr, který je od té doby charakteristická pro většinu slavných písní skupiny ABBA.

Následný úspěch

Původně nebylo plánováno vydat písničku samotnou před albem, jenže „Mamma Mia“ se líbilo producentům i samotným zpěvákům na tolik, že se přeci jen vydala jako single. Ukázalo se, že to bylo správné rozhodnutí. Jen 9 dnů po zveřejnění se vyšplhala v Austrálií na první místo, následovala první místa všude po Evropě. „Mamma Mia“ držela pozici prvního místa deset po sobě jdoucích týdnů, čímž se stala jedním z nejúspěšnějších singlů roku.

Píseň je ze všech hitů ABBA až do dnes nejrelevantnější. 6. dubna 1999 se na Broadway objevil stejnojmenný muzikál s nejrůznějšími písničkami slavné švédské kapely. Na tuto mimořádně úspěšnou divadelní show navázal v roce 2008 film, který se od té doby stal jedním z nejúspěšnějších muzikálových adaptací. Meryl Streepová v hlavní roli se ukázala poprvé jako talentovaná zpěvačka, a její verze písničky „Mamma Mia“ se také dostala do top 100 americké hitparády.

„Mamma Mia“ byl počátek slávy a úspěchu skupiny ABBA. Následovalo 5 alb, která skončila na prvním místě, celosvětová popularita a jméno, které se stalo nedílnou součástí hudební historie.

Zdroje:

Radio 1 Švýcarsko

https://web.archive.org/web/20160401090920/http://home.zipworld.com.au/~callisto/weekcomm.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz