Hlavní obsah
Cestování

Město v brazilské oblasti Alagoas patří mezi nejnebezpečnější na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Krásné pláže, barevný karneval a exotické podnebí. Toto jsou věci, které nás napadají, když se zamyslíme nad Brazílií. Bohužel se v této zemi nachází ale i jedno z nejnebezpečnějších míst na světě.

Článek

Alagoas je druhý nejmenší kraj Brazílie a nachází se na východním pobřeží. Hlavním městem této krajiny je Maceia, a právě toto místo patří k nejnebezpečnějším městem planety. Téměř každý obyvatel dokáže vyprávět hororové příběhy. Reportér, který se vydal do města zkoumat jeho nebezpečí, nemusel trávit hodiny s rešerší, stačilo se zeptat místní obyvatele. Vincent Bevins, nezávislý reportér, se pro německý dokumentární pořad Galileo vydal do Maceia, aby se na vlastní oči přesvědčil místního rizika.

Vysoká míra vražd

„Minulý týden zastřelili v baru ženu,“ řekla 49letá služebná Maria das Gracas da Silvaová. „Střelili ji přímo do úst, což obvykle znamená, že řekla něco, co neměla.“ Trochu opodál, na stejné ulici, ukazuje Francisco Kummer ze svého malého obchodu se školními potřebami na nedaleký strom. „Nedávno jsem viděl dvě vraždy, včetně jedné přímo tady před mým obchodem,“ řekl. „Ti muži byli na motorkách a toho chlapa aktivně nehledali, ale nejspíše s ním měli spor, protože jakmile si ho všimli, prudce zastavili a stříleli. Oběť schytala tři rány do hlavy.“

Každý rok je zde v maličkém státě Alagoas s trochu více než 3 miliony obyvatel zavražděno více než 2 000 lidí, což je v poměru mnohem nebezpečnější než čísla z velkých měst, jako jsou Sao Paulo či Brasília. Jenže problém vražd je celostátní a za více než deset let se ani trochu nezlepšil.

Vysoká míra vražd v Brazílii od roku 2010 téměř neklesla, přestože hospodářský růst vyvedl miliony lidí z chudoby a snížil sociální nerovnost. Studie několika agentur OSN, včetně Světové zdravotnické organizace, která použila globální data, ukázala, že Brazílie má desátý nejvyšší počet zabití na světě, přičemž je ale druhým nejbohatším státem této top desítky.

Počet obětí v roce 2023 činilo více než 40 000. To je více než v Mexiku, přestože tam od roku 2006 zuří drogová válka. Od roku 2000 zažívá Brazílie období relativní stability a prosperity, přičemž téměř každý sociální ukazatel se zlepšil. Kromě jednoho. Očekávalo se, že pokud dojde k velkému poklesu nerovnosti, počet vražd se sníží.

Studie poukazují na širokou škálu možných vysvětlení přetrvávajícího násilí. Odborníci uvádějí pokračující převahu obchodu s drogami a násilných gangů v určitých čtvrtích, stejně jako korupci a špatné školení policejních sil a neúčinnost soudního systému. Říkají, že navzdory sociálním zlepšením je nerovnost podle globálních standardů stále vysoká. Policie je i nadále velmi násilná a soudní systém je pomalý.

Je lepší ekonomika důvodem?

V posledním desetiletí došlo k jednomu významnému posunu: Počet vražd klesl ve větších a bohatších městech, jako je Sao Paulo a Rio de Janeiro, a skokově vzrostl v chudším severovýchodním regionu, kam patří právě Alagoas. Odborníci nemají na změnu jasnou odpověď. Jedna z teorií říká, že někteří členové zločineckých gangů, jako je například v Riu založený Red Command, se sem přestěhovali, protože ztratili své území kvůli bezpečnostním zásahům a lepší policejní práci. Dalším možným důvodem je, že počet mladých mužů – demografických skupin, u kterých je větší pravděpodobnost, že se dopustí trestných činů – razantně vzrostl.

Míra vražd se na severovýchodě zvýšila, i když ekonomika regionu rostla mnohem rychleji než na jihovýchodě, kam patří Sao Paulo a Rio. Kummer, místní obchodník, vzpomíná, že nejblíže smrti byl přesně v té době, kdy se v jeho sousedství rozběhla ekonomika. Dostával výhrůžky, co si stěžoval úřadům na vzkvétající noční klub v okolí.

„Začali za mnou chodit nejrůznější lidé a dávali mi výhružné zprávy a varování,“ řekl, když se díval do parku, kde byl svědkem vraždy. „Říkali věci jako: „Dávej si pozor,“ nebo „Nevíš, koho bys mohl naštvat“.

Nebezpečné i pro turisty?

Drtivá většina kriminálních činů se odehrává mezi gangy nebo během válek mezi sousedními obchody. I mezilidské vztahy místních obyvatelů jsou vysoce napjaté. Jako turista nebo jako baťůžkář se aspoň vyhnete těmito nebezpečí, v naprostém bezpečí ale nebudete. Nedoporučuje se jet autobusem a držet na veřejnosti v ruce drahé telefony, iphony, ipady, notebooky nebo spoustou peněz. Taktéž není moudré chodit o samotě po temných uličkách nebo mít na sobě cenné věci jako drahé kabáty nebo diamantové náhrdelníky.

Zdroj:

https://gitnux.org/country-with-highest-homicide-rate/

Reportáž Vincenta Bevinse pro pořad Galileo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz