Hlavní obsah
Umění a zábava

Michael Jacksonův Thriller – revoluční song s jedinečným videoklipem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

1983 vydal Michael Jackson společně s jeho nejúspěšnějším albem i stejnojmennou písničku „Thriller“. Historie tohoto songu s nejspíše nejlepším videoklipem všech dob je plná překvapení.

Článek

Výroba písničky

„Thriller“ byl napsán britským skladatelem Rodem Tempertonem, který předtím již s Jacksonem spolupracoval u alba „Off the Wall“. Temperton chtěl do nového alba napsat něco více divadelního, co by vyhovovalo Jacksonově lásce k filmu. Známá basová melodie byla improvizovaná a následně k ní napsal hodící se postup akordů vedoucí k melodickému vyvrcholení – tím se napětí postupně zvyšuje.

Tempertonova první verze písničky se ještě jmenovala „Starlight“ s refrénovým textem: „Give me some starlight / Starlight sun“ (na místo „’Cause this is thriller / Thriller time“). Produkční tým, vedený legendárním Quincy Jonesem, cítil, že píseň by měla být titulní skladbou, jenže název se jim nelíbil. „Starlight“ neznělo jako jméno, s kterým by se album mohlo prodat. Melodie byla mnohem tajemnější, strašidelnější, takže to chtělo změnu. Temperton zvažoval několik titulů, včetně „Midnight Man“, první krok správným směrem. Nakonec ale vybral „Thriller“, ačkoliv se obával, že je to „blbé slovo k zazpívání… Znělo to hrozně! Nicméně jsme Michaela přiměli, aby to párkrát plivnul do mikrofonu a ono to docela vyšlo.“

S novým názvem přepsal Temperton text během pár hodin. Současně ho napadlo ukončit song se sekvencí mluveného slova v hororovém žánru. Bylo rozhodnuto, že ho přednese Vincent Price, jeden z nejslavnějších herců hororových filmů a člověk, jehož hlas byl velice rozpoznatelný. Fun fact: Temperton složil slova pro Priceovu roli v taxíku na cestě do studia v samotný den nahrávání.

Nahrávání se konalo v známých hollywoodských Westlake Recording Studios. Mimo kytaru a bubny byly veškeré nástroje nahrány pomocí syntezátoru ARP 2600. Vlčí vytí měla nahrát švédská doga nahrávacího režiséra Bruce Swediena, ale pes si řekl, že vytí ho vůbec nebaví, a ani jednou nezavyl. Místo toho se Jackson postaral o známé vlkodlačí zavytí. Pro vrzající dveře si Swedien pronajal dveře určené pro zvukové efekty od Universal Studios. Vincent Price nahrál svůj mluvený text ve dvou pokusech, přičemž se hned první povedl tak dobře, že se na konec použil.

Zveřejnění a videoklip

Vedoucí producenti původně nechtěli zveřejnit „Thriller“ jako single před prodejem alba. Podle producenta Waltera Yetnikoffa přeci „nikdo nechce poslouchat písničku o příšerách“. V polovině roku 1983 začaly prodeje alba razantně klesat. Jackson, který byl „posedlý“ prodejním úspěchem, naléhal na Yetnikoffa a dalšího hudebního manažera, Larryho Stessela, aby pomohli vymyslet plán, jak vrátit album na vrchol hitparády. Jacksonův manažer Frank DiLeo navrhl vydat „Thriller“ s novým epickým videoklipem. Byl to poslední single z alba, vyšel až v lednu 1984, a stal se právě díky klipu absolutní revolucí v hudebním byznys.

Videoklip k „Thriller“ odkazuje na četné hororové filmy a hlavní roli hraje samotný Michael Jackson. Jeho taneční rutina s hordou nemrtvých se určitě zaryla do paměti nás všech. Režií převzal hororový velikán John Landis, jenž byl Jacksonem kontaktován poté, co viděl Landisův snímek „Americký vlkodlak v Londýně“. Dvojice koncipovala 13minutový krátký film a měli k dispozici 500.000 dolarů, což je mnohem víc než obvyklá cena videoklipů z této doby.

Thriller Michaela Jacksona měl premiéru na MTV dne 2. prosince 1983. Bylo zveřejněno s velkým očekáváním a pravidelně se hrálo na MTV. Kvůli skvělým maskám a celkově děsivé atmosféře byl v různých zemích, jako například v Německu, ukazován v televizi až po 22. hodině – to děti a mládež ale neodradilo od toho ponocovat, aby klip přeci jen viděly. Klipu se připisuje revoluce ve světě hudebních videí, protože se poprvé objevila seriózně umělecká forma videa jako podklad pro písničku: Zpopularizoval videoklipy s vlastním příběhem.

Mnoho prvků mělo trvalý dopad na populární kulturu, jako je tanec a Jacksonova červená bunda, kterou navrhla Landisova manželka Deborah Nadoolmanová. Fanoušci po celém světě tančí až do dnes známou zombie choreografií a Knihovna Kongresu popsala klip jako „nejslavnější hudební video všech dob“. V roce 2009 se stal prvním hudebním videem zapsaným do Národního filmového registru jako „kulturně, historicky nebo esteticky významné.“

Zdroje:

https://web.archive.org/web/20121103125222/http://www.m-magazine.co.uk/features/the-story-of-thriller/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz