Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Na Karibik se řítí obrovské tornádo: Není prvním devastujícím hurikánem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Lidé se odjakživa musí přizpůsobovat zemětřesení, tsunami či hurikánům. Momentálně se na Karibské ostrovy a USA blíží velmi silné tornádo, ale historie nám již přinesla velký počet ohromných bouří.

Článek

Tri-State tornádo

Ačkoli to nebylo největší tornádo v historií lidstva, Tri-State Tornado je známé tím, že vytvořilo několik jiných smutných rekordů, včetně toho, že se dodnes jedná o nejsmrtelnější tornádo, jaké kdy bylo ve Spojených státech zaznamenáno. Došlo k 695 úmrtím, což je dvakrát více než u druhého nejsmrtelnějšího tornáda v USA. Tím, že se konalo roku 1925, nebylo ještě zaznamenáno na oficiální tornádové stupnici, ale podle dnešních výpočtů se jednalo o tornádo z kategorie 5.

Tri-State Tornado drží taktéž rekord v nejdelší cestě, která se odhaduje na 243 – 378,3 kilometrů. Kromě toho má Tri-State Tornado nejdelší známou dobu trvání ze všech tornád, a to 3 hodiny a 37 minut. Ačkoli bylo silné, bylo docela malé ve srovnání se zbytkem tornád na tomto seznamu a dosahovalo pouze maximální šířky asi 1,61 kilometru.

Hallamské tornádo

Dlouho si udrželo Hallamské Tornádo rekord největšího zaznamenaného tornáda s maximální šířkou 4 kilometrů. Přestože se Hallamské tornádo prohnalo mnoha okresy, bylo pojmenováno podle města Hallam, které bylo zasaženo nejvíce. Tornádo srovnalo se zemí téměř všechny domy a podniky v Hallamu.

Hallamské tornádo naštěstí většinou prošlo řídce osídlenými venkovskými oblastmi. Do konce bouře byl jeden člověk zabit a asi 40 lidí bylo zraněno. Podle zpráv bylo Hallamské tornádo tak široké, že si mnoho lidí ani neuvědomilo, že jsou svědky tornáda.

El Reno tornádo

El Reno tornádo z roku 2013 je na základě šířky považovaný za největší tornádo, jaké kdy bylo zaznamenáno, ačkoliv se podle některých zdrojů považuje tornádo Mulhall jako největší (to údajně mohlo měřit až 7 kilometrů, není to ale přesně zaznamenáno). Na svém vrcholu dosáhlo masivní El Reno tornádo šířky 4,2 kilometru a rychlosti až 484 km/h. Navzdory své síle bylo El Reno Tornado zařazeno pouze do kategorie 3.

El Reno tornádo trvalo asi 40 minut a zabilo osm lidí, všechny ve svých vozidlech. Tři z těchto lidí byli zkušení lovci bouří, kteří se přiblížili příliš blízko k oku tornáda. Kromě obětí zranila tato bouře více než 150 lidí.

Cyklón Bhola

Nejsmrtelnější a nejhroznější hurikán byl tropický cyklón Bhola v dnešní Bangladéši. Jeho síla zabila zhruba 450 000 lidí. Cyklon se zformoval nad Bengálským zálivem 8. listopadu 1970. Po dosažení maximální rychlosti větru 185 km za hodinu se dostal 12. listopadu na pobřeží Bangladéše (v tu dobu ještě východní Pákistán). Cyklon byl doprovázen rychlým zvýšením hladiny moře, který zaplavil nízko položený region. Většina obětí utonula, a celé vesnice byly vyhlazeny.

Postup pákistánské vlády při záchranných a humanitárních operacích byl tvrdě kritizován jak mezinárodními médii, tak místními politickými vůdci ve východním Pákistánu. Rostoucí frustrace z úsilí o pomoc přispěla k vítězství opozičních politiků v celostátních volbách, které se konaly měsíc po cyklonu. Zhoršující se politické podmínky vyvrcholily válkou, která skončila v roce 1971 nezávislostí východního Pákistánu jako nové země Bangladéše.

Zdroje:

Longshore D. 2007. Encyclopedia of Hurricanes, Typhoons, and Cyclones

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz