Hlavní obsah
Cestování

Nejkrásnější vlakové cesty najdete v Americe a ve Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Nejhezčí železnice na světě: Bernina Express

Jak lze vlastně determinovat nejkrásnější vlakové trasy na světě? Bude hlavním kritériem nejúžasnější trasa, nebo snad nejkrásnější výhledy? Rozhodnout to mohou zkušení světoběžníci.

Článek

Dobrým ukazatelem pro porovnání různých tras jsou uživatelské recenze na Tripadvisoru a jistým smyslem i počet příspěvků na Instagramu – přeci jen jsou ty nejhezčí trati nejčastěji vyfoceny a hrdě ukázány na profilech veškerých sociálních sítí. Americká pojišťovna „InsureMyTrip“ použila tyto dva faktory jako měřítko a uvedla 10 nejkrásnějších a nejoblíbenějších vlakových tras světa. Ukázalo se, že nejkrásnější vlakové trasy nejsou na konci světa, ale první dvě místa najdeme nedaleko nás v Evropě: na špici žebříčku jsou dvě švýcarské železniční trasy.

1. místo: Bernina Express (Švýcarsko)

Panoramatický vlak spojuje sever a jih Alp a jede přímo přes Rétskou dráhu zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Díky jeho cesty od alpského města Svatý Mořic přes vysoké hory, kolem ledovců až dolů k italským palmám v Tiranu dostal se Bernina Express oprávněně na první místo letošního žebříčku. Na cestě překonává tento vlak jezdící od roku 1985 55 tunelů a přes 196 mostů, na víc se objeví na 65 metrů vysokém viaduktu Landwasser a na kruhovým viaduktu Brusio. Je považován za nejvyšší adhezní železnici v Alpách a – se sklonem až sedm procent – ​​za jednu z nejstrmějších adhezních železnic na světě.

2. místo: Glacier Express (Švýcarsko)

Na druhém místě se umístila další švýcarská trať, a to Glacier Express. Jeho trasa vede ze Svatého Mořice do Zermattu nebo naopak. Cesta je dlouhá 291 kilometrů, vede přes 291 mostů a 91 tunelů (mezi nimi taktéž viadukt Landwasser). Cesta slavným vlakem trvá osm hodin, a proto je často označován jako „nejpomalejší expresní vlak na světě“. Velká panoramatická okna dělají z výletu jedinečný zážitek, částečně totiž sahají i přes střechu, tím se můžete dívat nejen do dálky, ale i nad sebe.

Tento vlak patří na víc mezi nejluxusnější celé Evropy. Jízdenka ze Svatého Mořice do Zermattu ve druhé třídě stojí 159 franků (4 170 korun), v první třídě 272 franků (7 150 korun). A pokud si chcete dopřát opravdový luxus, za 12 350 korun si můžete koupit lístek do Excellence Class, kde si pochutnáte i na 6chodovém jídle.

Foto: Canva

Glacier Express na Landwasser viaduktu.

3. místo: Inca Rail (Peru)

Inca Rail vozí cestující z Ollantaytambo do Machu Picchu. Zvláštností je venkovní vyhlídkový vůz v zadní části vlaku, kde mohou cestující fotografovat peruánské hory bez odrazu z jakéhokoliv okna. Cesta trvá čtyři hodiny a stojí zhruba 1 300 korun. Tato trať existuje teprve od roku 2007 a putování Cuscem a Machu Picchu nabízí objevování nekonečných tajemných míst se skrytými příběhy v zákoutích, které byste bez tohoto vlaku možná nikdy neviděli. Inca Rail funguje čtyřmi různými vlakovými spoji na Machu Picchu, přičemž každý je svým způsobem unikátní. Nejexkluzivnější je „The Private“, ve kterém na vás čeká nejen naprostá samota, ale také láhev šampaňského.

Foto: Canva

Inca Rail jede uprostřed džunglí.

4. místo: Napa Valley Wine Train, Kalifornie

Unikátní ochutnávky vína si můžete vychutnat díky americkému Napa Valley Wine Train v Kalifornii. Napa Valley je celosvětově známé svými vinicemi. Jako vrchol čeká hosty ve speciálním kupolovém voze 4chodové menu včetně vinného doprovodu. Samotný vlak je většinou dalším highlightem cesty, protože každý typ lokomotivy i jednotlivých vozů patří mezi antické modely – nejnovější pochází až z roku 1959, a nejstarší dokonce z roku 1941.

5. místo: Pacific Surfliner, Kalifornie

Každý, kdo cestuje s Pacific Surfliner, má během celé cesty výhled na moře. Vlak jede něco málo přes devět hodin podél kalifornského pobřeží, od San Luis Obispo do San Diega. Vlaky provozuje státní společnost Amtrak pod značkou Amtrak California. Výhled na Tichý oceán a skoro nekonečné pláže jsou skutečně úchvatnou podívanou pro takto dlouhou cestu.

Na dalších místech nejlepší desítky se umístily vlaky Rocky Mountaineer (Kanada), Jacobite Steam Train (Skotsko), The Canadian (Kanada), The Ghan (Austrálie), Alaska Railroad (USA).

Foto: Canva

Pacific Surfliner

Zdroje:

https://www.insuremytrip.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz